Hamarosan indul Varga-Damm új pártja, Szalma Botondot jelölnék miniszterelnöknek

2021. március 11. 07:38

A volt KDNP-s vállalná is, de szakértői kormányban gondolkodik, mert arra alkalmatlannak érzi magát, hogy politikai kormányt vezessen.

2021. március 11. 07:38
null

Még augusztusban írtunk arról, hogy új mozgalmat indít a Jobbikból akkor frissen távozott Varga-Damm Andrea.

Régi jobbikosok, új pártok

A volt jobbikos országgyűlési képviselő azt mondta:  egyik párt szavazóit sem akarja elcsábítani, ezért a részleteket csak később hozza nyilvánosságra. Varga-Damm azt a hárommillió választót célozza meg, akik nem mennek el szavazni, mert egyik párt sem szimpatikus nekik. A volt jobbikos szerint a DK-val nem tudna együttműködni, de több fideszes képviselővel és a Jobbikkal igen.

Úgy tűnik mostanáig kellett várni a tényleges tevékenység elindulásával: tegnap a Telexnek számolt be, hogy már hét hónapja bejegyezték a pártját, csak még azért nem jelentették be nyilvánosan, mert szerinte „egy járvány kellős közepén nem illendő az embereket pártalapítással és bemutatkozással terhelni”.

A nevét nem árulta el, azt viszont hozzátette, hogy háttérben már kész forgatókönyv van az indulásra.

„Csak annyi a feladatunk, hogy egy erős üzenettel és programmal szépen kijöjjünk, és megmutassuk az embereknek, hogy kell kormányozni. Nekem elég komoly politikai vízióm van arról, hogy mit szeretnék csinálni” – fogalmazott Varga-Damm, aki tavaly májusban hagyta ott a Jobbikot.

A portál emlékeztet: szinte soha nem látott módon alakulnak az új pártok a Jobbikból: a 2018-as választások után Toroczkai László és Dúró Dóra alakított új pártot, a Mi Hazánk egy évvel később el is indult az EP-választáson, ahol 3 százalékot kapott. Ezután Volner János távozott, aki egy rövid Mi Hazánkos kitérő után a saját nevével alapított új pártot. Őt követte Bencsik János, aki Polgári Válasz néven hozott létre új alakulatot, és a múlt héten össze is csaptak Volnerrel az ATV-ben. Volner reakcióját itt lehet elolvasni.

Meg akarják haladni az Orbán-Gyurcsány-vitát

Ilyen előzmények után alakult tehát meg Varga-Damm pártja, amely saját listát állítana jövőre, és annyi körzetben indulnának, amennyiben csak tudnak. Még nincs meg, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelöltjük,

Varga-Dammnak két kiszemeltje is van erre a posztra.

Az egyik Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, a másik Szalma Botond, a Mahart egykori vezetője, a KDNP volt budapesti elnöke. Utóbbi úgy tűnik vállalná is a szerepet: Szalma ugyanis a Telex ma reggeli cikke szerint nem zárta ki indulását.

 A KDNP volt budapesti elnöke, korábbi újpesti önkormányzati képviselő, arról beszélt, hogy Varga-Damm Andreához hasonlóan többen is megkeresték már ezzel a kérdéssel, volt jobbikosokkal és egy nagyobb roma közösséggel is beszélt. Ő azonban úgy gondolja, hogy nem kompatibilis a jelenlegi politikai felállással. „El tudnám végezni a munkát, de ehhez az kéne, hogy erős politikai hátszéllel egy szakértői kormányt vezethessek.

Arra alkalmatlan vagyok, hogy politikai kormányt vezessek” – fogalmazott Szalma. Márpedig az ellenzéki előválasztáson indulók szerinte ez utóbbira vágynak.

Ő úgy véli, nem az feladata egy leendő kormányfőnek, hogy szidja Orbán Viktort vagy Gyurcsány Ferencet, hanem a tényleges munkára kell koncentrálnia: az oktatásban, az egészségügyben, a gazdaságban és a közlekedésben is több évtizedre kell tervezni. „Ha ilyen feladatot kapnék bárkitől, vállalnám” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. március 11. 17:23
Palinkas, iszomm, szalma, momentum, mszmp....
zakar zoltán béla
2021. március 11. 13:27
A képen egy szimpatikus, az atv-ben egy időben igen sokszor futtatott Horváthandrásrékakinganagyblanka lukács...puklipakli ....stb
zsellér péter
2021. március 11. 11:09
Szalma egyébként normális fickó, tengerész volt Most egy dunai hajós cége van, szakmájában megbecsült Irtó jól tud előadni , ha egy szállítmányozási konferencia van és Szalma felszólal , özönlenek rá és mindig ütős - Mert hogy elég nyiltan beszél , nem PC ,pl fixa ideaja, hogy a a Duna és a Tisza között kell egy hajózható csatorna, de azt ne gépekkel építsük , hanem kubikus módra igy " biztosítva" munkát azoknak akiknek egyébként a lopáson jár az eszük.Gondoljon mindenki arra akire akar- És mindezt nyakkendős cégvezetők előtt. A politikát egyébként az első keményebb konfliktus után ott hagyná .
makapaka2
2021. március 11. 11:00
Varga Damm egy hiteltelen ember. Most éppen evvel próbálkozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!