Tiltakozunk a német közszolgálati televízió manipulációja ellen

2021. március 07. 08:12

Elítéljük, hogy a Deutsche Welle újabb, ezúttal minden szakmai és etikai határon túllépő propagandafilmet készített Magyarországról.

2021. március 07. 08:12
null
Magyar Nemzeti Médiaszövetség

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség elítéli, hogy a Deutsche Welle német közszolgálati televízió újabb, ezúttal minden szakmai és etikai határon túllépő propagandafilmet készített Magyarországról.

A Fokus Europa című műsorban adásba került műsorszám a legsötétebb idők filmhíradóit megszégyenítően manipulatív, a megrendezett jelenetek legfeljebb szappanoperába valók, de egy televíziós magazinműsorba semmiképpen. Csak remélni tudjuk, hogy a német köztévé vezetője által a magyar választások előtt egy évvel beígért magyar nyelvű anyagok betartják majd az alapvető szakmai és műfaji követelményeket, és nem köszönnek vissza letűnt, sötét korszakok elborzasztó propagandafilmjei.

A Deutsche Welle szerkesztőinek – saját bevallásuk szerint – a magyar média sokszínűségének javítása a céljuk.

Ha ez így van, akkor felmerül a kérdés, hogy mennyiben jelenti a magyar média sokszínűségének javítását az, hogy német kollégáink minden kritika és keresztkérdés nélkül a magukévá teszik azt a teljesen önkényes megállapítást, hogy a Várnegyed újjáépítésével a magyar kormány éppen az 1944-es állapotok visszaállítását célozza. Felmerül a kérdés, hogy miféle sokszínűséget javít az, hogy a V. Naszályi Márta kerületi polgármester, s nem mellesleg ellenzéki, PM-es politikus által előadott rémlátomást a német kollégáinknak eszük ágában sincsen véleményeztetni a Nemzeti Hauszmann Program bármelyik illetékesével. Nem: innentől fogva számukra az a szakmai evidencia, hogy a magyar kormány az 1944-es állapotokat akarja visszaállítani. Talán nemcsak építészetileg, hanem politikailag is – sejtetik ezzel szakmailag felfoghatatlanul egysíkúan a német televíziósok. Tudomást sem véve arról az evidens tényről, hogy a magyar kormány már csak a Magyar Alaptörvény szövege szerint sem törekedhetne ennek a rossz emlékű korszaknak a rehabilitálására.

»Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk« – fogalmaz az Alaptörvény, amelyet V. Naszályi Márta talán nem szível, de amelynek szellemét a Deutsche Welle munkatársainak is illő lenne ismernie.

Aztán felmerül a kérdés, hogy miért a magyar média sokszínűségének javítása az, hogy egy jól láthatóan megrendezett jelenetben V. Naszályi Márta véletlenül épp egy olyan járókelővel, s egyszersmind budai polgárral találkozik össze, aki nem más, mint Wágner Tamás, az MTI korábbi társadalompolitikai rovatának szerkesztője, aki ilyen módon nem egyszerűen egy elfogulatlan járókelő, hanem a média beépített embere. Akiről viszont ezt a tényt a műsor készítői gondosan elhallgatják.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség helyénvalónak tartja ugyan a média sokszínűségét, viszont a médiaszakma alapvető normáinak betartását nemcsak saját tagjaitól várja el, hanem ugyanezt a szakmai elkötelezettséget a Deutsche Welle szerkesztőinek is a figyelmébe ajánlja.”

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gedeon
2021. március 09. 10:52
Mi ebben a borzalom? A Kossuth teret is 1944-es állapot szerint akarja a Fidesz vissza állítani. Ez már többször kifejtették a sajtóban. Kár a németeket fikázni.
balbako_
2021. március 08. 07:35
Az kevés jogi lépéseket kell tenni. https://magyarnemzet.hu/belfold/a-nemet-allami-teve-megsertette-magyarorszag-szuverinitasat-9476666/
rovan
2021. március 08. 01:30
"ugyanezt a szakmai elkötelezettséget a Deutsche Welle szerkesztőinek is a figyelmébe ajánlja" Az kevés. Bele kell nyomni az orrukat a szarukba.
rovan
2021. március 08. 01:27
Kezdjék Göbbelsnél és vezessék végig a tradíciót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!