Országos tiszti főorvos: Egy-két hétig még emelkedik a fertőzöttek száma

2021. március 17. 14:17

Müller Cecília szerint egy koronavírus-fertőzött – egyéni állapottól függően – körülbelül átlagosan két-három hetet tölt kórházban.

2021. március 17. 14:17
null

A járványkezelés legkritikusabb heteit éljük, napról napra csúcsokat döntenek az adatok – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Müller Cecília hangsúlyozta, minden erővel azon dolgoznak, hogy csökkentsék az elhunytak napi számát, amely 195-tel elérte az eddigi legmagasabb adatot. Hozzátette, telítődnek a kórházak, már 10 284-en szorulnak intézményi ellátásra, közülük 1128-an gépi lélegeztetésre. Az országos tiszti főorvos szerint el kell kerülni a megfertőződést, be kell tartani a higiéniás szabályokat és fel kell venni a védőoltást.

Majdnem minden településen emelkedik a vírus örökítőanyagának jelenléte

Az adatok szerint szerdán 156 096 volt az aktív fertőzöttek száma és a betegek 6,3 százaléka igényel kórházi kezelést, ugyanakkor biztató, hogy ütemezetten zajlik a védőoltások beadása – fogalmazott. Kifejtette, szerdán 100 ezer Sinopharm vakcina érkezett Kínából, ennek bevizsgálását a betárolás után kezdi el a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ezt a vakcinamennyiséget az

eddig regisztrált idősek első, illetve második oltására fogják felhasználni

– tette hozzá. Mint mondta, egyelőre nem tudni, meddig tart a járvány harmadik hullámának erőteljes, agresszív szakasza. A szennyvízből vett minták alapján majdnem minden településen emelkedik a vírus örökítőanyagának jelenléte, nagymértékű növekedést Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen mértek. Ennek alapján egy-két hétig még számítani kell a fertőzöttek számának emelkedésére – jegyezte meg a tiszti főorvos.

Ismertetése szerint csaknem húszezerrel többen betegedtek meg az elmúlt héten, mint az azt megelőző hét napban, számuk a 9. heti 35 802-ről a 10. héten 55 484-re nőtt. A fertőzöttek átlagéletkora a 10. héten 45 év volt, ami egyre inkább a fiatalabb korosztály érintettségét mutatja, a betegek 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi – tette hozzá. Az egyes korcsoportok arányai nem változtak számottevően a két héttel ezelőtti adatok óta: a betegek 23 százaléka a 40-49 éves korosztályhoz, 17 százaléka az 50-59 éves korosztályhoz, 15 százaléka a 30-39 éves korosztályhoz tartozott. A 20-29 évesek és a 65 év felettiek aránya 12-12 százalék volt.

Legnagyobb arányban Budapesten és Pest megyében nőtt az esetek száma

A betegek területi megoszlására kitérve Müller Cecília elmondta, a 10. héten Budapesten azonosították a fertőzöttek 21 százalékát, Pest megyében ez az arány 18, Győr-Moson-Sopron megyében 6 százalék volt. Változatlanul Zala megyében regisztrálták a legkevesebb új fertőzöttet, az összes új beteg egy százalékát. Legnagyobb arányban Budapesten és Pest megyében nőtt az esetek száma, utóbbiban egy hét alatt 81, a fővárosban pedig 68 százalékkal emelkedett a betegek száma. Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, egy koronavírus-fertőzött – egyéni állapottól függően – körülbelül átlagosan két-három hetet tölt kórházban, azaz ennyi ideig igényel kórházi ellátást. A favipiravir alkalmazásával kapcsolatban kifejtette, a háziorvosok általában

enyhe és középsúlyos megbetegedés esetén írják fel ezt a gyógyszert,

ami megakadályozhatja a súlyosabb állapot kialakulását, illetve az emiatt elkerülhetetlen gyógyintézményi ellátást.

(MTI)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hopika
2021. március 18. 09:19
ÉBRESZTŐ! Kezdenek egyre aggasztóbbak lenni a korlátozások és kísérletek. Bejelentették, h Európában van a fülöp szigeteki variáns. készüljetek h életetek végéig ezzel fognak korlátozni... és így továb és így tovább. USA-ban és EU-ban is bejelentették hogy fel kell készülni a jövőben előforduló vírus mutációk elleni védekezésre. ez lefordítva azt jelenti, hogy egész pontosan arra kell nekünk embereknek felkészülni hogy ezentúl korlátozások között fogunk élni. senki ne reménykedjen hogy újra utazni fog, sörözni egy étteremben, koncertre járni zöld igazolvány nélkül....de valószínűleg még az is kevés lesz hozzá. Addig kell fellépni ez ellen amíg nem késő. Kérjül vissza a normális életünket!
BossN
2021. március 17. 16:27
Az ellenzék a vírusnak drukkol.
998877
2021. március 17. 16:22
Köszönjük meg az oltásellenes ellenézknek a 17 000 halottat.
998877
2021. március 17. 16:19
Az EU-s országok is vásárolhatnak Kínából vagy Oroszországból vakcinát https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20210305-thierry-breton-az-eu-s-orszagok-vasarolhatnak-kinabol-vagy-oroszorszagbol-vakcinat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!