Kovács Gergely: Lenyúlom Fürjes ötletét, és győzök

2021. március 11. 07:00

A Kutyapárt elnöke biztos abban, hogy ő nyeri a Hegyvidéken a parlamenti választást. Az ellenzéki jelölteket meglehetősen komolytalannak tartja, s majd azt mondja, ő újíttatta fel a Városmajort. Interjúnk Kovács Gergellyel.

2021. március 11. 07:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A parlamenti választáson te indulsz jövőre a Kutyapárt színeiben a Hegyvidéken?

Logikusnak tűnik, hogy én, hiszen önkormányzati képviselő vagyok itt, a XII. kerületben, a párton belül én vagyok leginkább tisztában a helyi dolgokkal. És nekem lesz itt szobrom is.

Erről van már a pártban döntés vagy egyszerűen csak kijelented, és kész? Netán Kutyika mondta ki a végső szót?

A kutyának komoly szava van nálunk, látom, képben vagy. De nincsenek még meg a hivatalos jelöltjeink, azóta kicsit nehezebben születnek meg a döntések, hogy megszűnt az egyszemélyi diktatúrám a pártban. Mindenféle komolytalan és még komolytalanabb ügyekben kell szavazgatnunk, így lesz majd hivatalos voksolás is erről. De nem várható meglepetés.

Minden elemző egyetért abban, igazán nagy küzdelem Hegyvidéken várható a kormánypárti és az ellenzéki jelöltek között. Nem nyomaszt a felelősség, hogy ha indulsz, csökkented az éppen összeboruló baloldal esélyeit?

Az, hogy itt a Fidesz erősebb, mint a főváros legtöbb kerületében, azért van, mert Pokorni Zoltán polgármesternek jó a híre. Ennek pedig egyetlen oka van…

Az például, hogy jól dolgozik?

Hát nem. Sokkal inkább az ellenzék elmúlt 10-15 éves működése miatt. Az, hogy Pokornit sokan emberarcú fideszesnek tartják, úgy gondolják, hogy normálisan vezeti a kerületet, nem lopja el az önkormányzat pénzét, amiatt van, hogy senki nem nézett alaposan utána a közbeszerzéseknek, az ingatlaneladásoknak, a civil szervezetek támogatásának. Ha valaki veszélyezteti az ellenzéki győzelmet… Ja, majdnem hülyeséget beszéltem, mert én fogom megnyerni a választást.

Kovács Gergely nyilatkozik a párt eredményváró rendezvényén a Teleki Blanka utcai irodájuk előtt az EP-választás napján, 2019. május 26-án. (MTI/Mónus Márton)

Már épp közbe akartam szólni, hogy mitől vagy ennyire pesszimista.

Valóban. Tehát inkább úgy helyes, hogy a közös ellenzéki jelölt a második helyezésében épp amiatt nem lehet biztos, mert az önkormányzati képviselőik nem csináltak semmit. Ezt egyébként jól mutatja az is, hogy kik indulnak majd az előválasztáson

Na, vegyük sorra a riválisaidat! Kezdjük a Momentummal!

Hajnal Miklós érdekes pályát futott itt be. Eredetileg nem ő volt a Momentum színeiben az önkormányzati képviselő, később cserélték be, gyaníthatóan azért, mert már akkor eldőlt, hogy ő lesz a parlamenti képviselőjelölt, addig is ismerkedjen meg az itteni dolgokkal, tegyen le valamit az asztalra. De pár hónappal később átadta a helyét, amit én nem nagyon értek. Miki fiatal, jó srác, jóban vagyok vele, de bevallom, nem tudok olyan ügyet említeni, amit ő tárt volna fel, hozott volna nyilvánosságra. Lehet, hogy azért, mert új srácnak számít itt a kerületben.

Folytassuk a DK-val!

Az ő jelöltjeik még nem hivatalosak, de a szórólapja alapján mindenki biztos benne, hogy Komáromi Zoltán háziorvos indul, aki korábban az Együtt tagja volt, de mára a DK egészségpolitikusa lett. Persze figyelem a riválisaimat, megnéztem az ő Facebook-oldalát hónapokra visszamenően, de a bejegyzései közül egyetlen egy sem szólt a kerületről.

Más?

Biztosan részt vesz még az előválasztáson Káncz Csaba, aki a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben indul. Róla annyit mondott a szervezet egyik vezetője, Márki-Zay Péter, hogy lokálpatrióta. Az ő Facebook-oldalán is eltöltöttem legalább öt percet, ott geopolitikai kérdésekről lehet sok érdekességet olvasni, de a Hegyvidékről szintén semmit. Úgy látszik,

a kerületben nem termelődtek ki ismertebb ellenzéki politikusok, akikről én is azt mondhatnám, hogy tök jó dolgokat csináltak,

ez pedig azzal az ellenzéki – akkor ezt most többszörös idézőjelbe teszem – „munkával” magyarázható, ami itt folyt.

De hát van még az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik. Az ő jelöltjeikről mit kell tudni?

Meglepődnék, ha ők beszállnának az előválasztásba, mert ezek a pártok gyakorlatilag nem léteznek ebben a kerületben, annak ellenére sem, hogy van önkormányzati képviselőjük. Persze elképzelhető, hogy mégis összekaparnak valakit, de sok értelme nem lenne.

Pedig négy éve az LMP-nek volt jelöltje, Hajdú Márta. Ő sem indul?

Ő lehet, hiszen önkormányzati képviselő elég régóta. De csak egyszer láttam, amikor csillogó szemekkel, fellelkesülve mesélte a testületi ülésen, hogy azt hallotta, viszik az emberek a kutyákat a Fény utcai piacra, ahol az állatok összeszagolják a húst. Nagyon szórakoztató volt a történet, mert hát a piac eleve a második kerületben van. Végül abban maradtak a képviselők, hogy nem tudják eldönteni, lehet-e kutyát bevinni a piacra, mert lekopott a tábla, és arról döntöttek, hogy Pokorni Zoltán polgármester majd szól a kollégájának, Örsi Gergelynek, festesse újra a táblát, amiből kiderül a rend. Tényleg szórakoztató. A táblamizéria egyébként is jellemzi az LMP-t,

az irodájukra is több év alatt sikerült csak kiírni a pártjuk nevét.

Amikor erre rákérdeztem, a lány azt mondta, ebben a kérdésben nem ő az illetékes.

A Jobbik nagyágyút indított négy évvel ezelőtt, Gyöngyösi Mártont, aki most EP-képviselő. Ki lesz helyette?

Nem tudom, talán Martinez Gábor, aki most ugyan nem önkormányzati képviselő, de korábban az volt, és próbált is csinálni valamit. Viszonylag értelmes, szimpatikus figura, segített nekünk is, amikor az időseknek bevásároltunk, vele is jóban is vagyok, bár alig beszélünk.

Párbeszéd?

Egyetlen hegyvidéki párbeszédest sem tudnék mondani. Szerintem a párt összes tagja alpolgármester valamelyik fővárosi kerületben, így nem is nagyon maradt emberük.

Node az MSZP-nek sem? Pár éve mégis csak ez volt a legnagyobb ellenzéki párt.

Fogalmam sincs, ki lehet a jelöltjük, hacsak nem Vincze Géza, aki a hosszú politikai pályafutása alatt két dolgot tett hozzá a 12. kerület politikájához. Az egyik az, hogy engem lehülyézett, mert bírálni mertem a sajtóban az itt zajló ügyeket és a képviselőket, ezért remegő hangon, üvöltve kérte a Pokornitól, hogy most már csináljon valamit velem, mert ez tűrhetetlen. A másik egy fokkal érdekesebb, fontosabb sztori. Jó pár évvel ezelőtt előkerült egy – később hamisnak bizonyuló – videófelvétel egy fideszes szavazatvásárlási akcióról. Akkor ez az anyag átment az MSZP sporttagozatán is, mielőtt eljutott a Hvg-hez, amibe egyébként bele is bukott az akkori főszerkesztő. Egy darabig még a sporttagozat létezését is tagadta az MSZP, majd később kiderült, hogy még honlapja is van, így lebuktak. Na, ennek a tagozatnak volt az elnöke Vincze Géza.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) demonstrációja Budapesten, az Oktogonnál 2017. április 22-én (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Ahogy az elemzésedet hallgatom, a közös ellenzéki jelöltnek nem sok esélyt adsz. De mi van a kormánypárti jelölttel, Fürjes Balázzsal?

Neki egy viszonylag költséges kampánya lesz. Ennek a legfontosabb eleme az, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ égisze alatt állami pénzből fel akarja újítani a Városmajort, ami 5-10 milliárd forintos beruházás. Úgy tudom, ez valóban hasznos és szerethető felújítás lesz, hiszen évtizedek óta nem nyúltak a parkhoz. Túl sok a sportpálya, ezek egy részét kiteszik onnan és növelik a zöldfelületet. Nagy meccset fogok vívni vele, az biztos.

Akkor térjünk rá a te kampányodra, a te programodra, amelyet már az önkormányzati választásban bevetettél, de az ígéreteidből nem valósult meg semmi.

Szerencsére nem, így újra meg tudom ígérni, hogy parlamenti képviselőként már tényleg sok pénzt fogok keresni, mert az önkormányzatban épp az ellenkezője történt. Azt is, hogy felépül a 200 méteres szobrom a Széchenyi-hegyen, amit egyébként már nagyon kérnek, sőt követelnek az emberek. És azért ott, mert az szinte a főváros egész területéről jól látható, nem beszélve a kilátásról, ami onnan nyílik, hiszen a szobrom fejében laknék. Ez turisztikai szempontból is vonzó attrakció lenne, a látogatók jó pénzért – amit persze nekem fizetnének – kiülhetnének a mellkasomra. Emellett az ígéreteim között van, hogy valóban megcsináltatom az utat a házam előtt. Nemrég megijedtem, hogy ez idő előtt megvalósul, mert az önkormányzat kitáblázta, hogy útfelújítás lesz a környékünkön, Csillebércen. De megnyugodtam, hogy ez nem az én utcámban történik, hanem olyan úton, amelynek a kétharmadát egyébként már megcsinálták a lakók a saját pénzükből, de az önkormányzat elbontja, mert ő akarja az egészet megépíteni.

Ennyi a programod? Semmi több?

Dehogy. Most jön a lényeg.

Azt akarom elérni, hogy az emberek úgy tudják, nekem köszönhetik a Városmajor megújítását,

ezért ki is fogjuk szépen táblázni, ha majd elkészül, hogy „Tisztelt Hegyvidékiek, a beruházást köszönjék Kovács Gergőnek, a Kutyapárt elnökének!” Így még biztosabb lesz a győzelmem. Egyébként a kampányomban még szó lesz a Normafáról is, mert minden olyan fejlesztést elutasítok – ilyen például a lombkoronasétány, amit most már tanösvénynek neveznek –, aminek eredményeképp még több ember megy oda, hiszen már most is az a baj, hogy túl sokan látogatják, ami nagyon megterheli ezt a gyönyörű környezetet. Ilyen elhibázott ötlet a fogaskerekű meghosszabbítása is a Normafáig. Már csak azért is nekem kell győznöm, hogy ezeket az állami beruházásokat meg tudjuk vitatni a parlamentben.

Vállalnál egy vitát az ellenzéki közös jelölttel és a kormánypártival?

Örömmel, mert valóban nagyon érdekelne, hogy mennyire vannak tisztában az ellenfeleim a Hegyvidék dolgaival. De nem kétséges, hogy ezen is én győznék.

Nyitókép: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke pártja demonstrációján Budapesten, az Oktogonnál 2017. április 22-én. (MTI /Mohai Balázs)

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozaktamas
2021. március 13. 22:24
Ez a ne menjenek az emberek a Normafára ez már milyen program? Azért mert ő arrafelé lakik más már ne is mehessen oda? Nem a tiéd a Normafa kétfarok! Ez egy ilyen méregzöld baromság, közben meg kocsival mennek oda tömegek most is. Bele az erdőbe. Az úgy látszik nem zavarja egyik farkát sem.
zakar zoltán béla
2021. március 11. 12:39
trotty
comname
2021. március 11. 11:55
Hajrá Gergő!!!
oliverkov
2021. március 11. 10:31
A Kétkuyás Farokpártnak üzenem: Jó lesz nekünk továbbra is a Pokorni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!