Koalíciós tortacsata a balos vezetésű Jászberényben

2021. március 11. 13:00

Sok a baj a „Jászság fővárosában”, ahol másfél éve nyert az ellenzék. Egy uniós támogatású nagyberuházást úgy szakítottak félbe, hogy előtte el nem végzett munkákért fizettek a kivitelezőnek. A jobbikos polgármester civakodik DK-s helyettesével, előző ciklusra visszamutogató feljelentései viszont eredménytelenek voltak.

2021. március 11. 13:00
null
Joó István
Joó István

Budai Lóránt jászberényi polgármester (Jobbik) korábban hangzatosan törekedett fideszes elődje, a Jászberényt 2010-től 2019-ig irányító Szabó Tamás elszámoltatására. Tavaly, nyilvánvalóan ezzel összefüggésben, két feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen. Hidegzuhany lett az eredmény. Amint azt a Jász Detektív nevű facebookos portál hírül adta: a napokban hivatali munkatársai a polgármester kezébe adták azt a tájékoztatólevelet, miszerint a rendőrség megalapozatlanság miatt lezárta a nyomozást az úgynevezett KultúrMalom projekttel kapcsolatban.

Célt tévesztő feljelentések 

A fideszes polgármester idején indult projekt az úgynevezett Fecske-Malom nevű, hajdani nagy malomépület sokfunkciós rendezvényközponttá alakításáról szól. A jobbikos városvezető idevágó feljelentése hűtlen kezelést és csalást szeretett volna megállapíttatni a nyomozóhatósággal, de a nyomozás kiderítette:

nem áll meg a mai vezetés által vágyvezérelten emlegetett alapos gyanú. 

A másik feljelentéssel kapcsolatban a nyomozást még nem zárták le. Annyi azonban már bizonyos: Budai Lóránt utóbbi beadványával akarva-akaratlanul egyik alpolgármesterét és koalíciós szövetségesét, Gedei Józsefet (DK) „találta el”. Ugyanis a Volánnal kötött, a városnak kétségtelenül nagyon előnytelen, tehát okkal kifogásolt szerződés nem Szabó Tamás kézjegyét viseli. Azt még Gedei József korabeli MSZP-s (!) polgármester kötötte a busztársasággal a helyi tömegközlekedés biztosítására, 2009-ben. Ez bizonyosodott be a hivatali dolgozók rendőrségi kihallgatása nyomán.

Marakodik jobbikos, DK-s és MSZP-s 

A jászberényiek életére jelenleg is kiható KultúrMalom-projekt és a Volán-szerződés történetét alább vázoljuk, de érdemes nem elmenni ama tény mellett, hogy a most Demokratikus Koalícióhoz tartozó Gedei József a Volánnal még MSZP-s polgármesterként kötötte a szerződést. Akkoriban országgyűlési képviselő is volt a szocialista frakcióban. Forrásaink, de a közösségi oldalak várospolitikával foglakozó bejegyzései is megerősítik: az, hogy Gedei hajdan elárulta az MSZP-t és átlépett a DK-ba, máig feszültséget okoz a helyi városvezetésben.

Döntően emiatt van rossz viszony Gedei és a másik alpolgármester, a szocialistának megmaradt Balogh Béla között. A két alpolgármester civakodásának további jelentősége, hogy amint szemtanúk egybehangzóan állítják, a jobbikos polgármester mindenben MSZP-s helyettesére, Baloghra hagyatkozik; emiatt sincs béke Budai és Gedei között.

A szivárványkoalíciós (Jobbik, DK, MSZP, Momentum) városvezetésből tehát tanulságos mértékben hiányzik az egység.

A DK-s alpolgármester így célozgat felettesére és más koalíciós társakra egy szeptemberi Facebook-bejegyzésében: „Vannak olyanok is, akik a politikusi székekbe ülve, elfelejtik mire szövetkeztek és a mindennapi túlélésük érdekében az egyszerűbb utat választják. (…) A malom ügyében sorozatosan olyan döntések születtek, amelyek veszélyeztetik Jászberény működését.”

Félbemaradt TOP-os beruházás 

Az utóbbi mondat jelzi, hogy a sokak által dilettánsnak tartott polgármester és a profi jogász és politikus Gedei között „ügyek mentén” is konfliktusok keletkeztek. Volt olyan Kultúrmalom-projekttel kapcsolatos írása Gedei Józsefnek, amelyet a Jászkürt nevű, polgármester felügyelte lapba szánt, de nem jelenhetett meg. 

Anomália bizony van bőven a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba (TOP) tartozó beruházás körül. Jászberény jobbikos első embere tavaly júliusában elállás címén felbontotta az Eco Saving Kft-vel a nettó 1,15 milliárdos, nagyrészt európai uniós forrású sport- és rendezvényközpont-építési projekt kivitelezési szerződését. A projektet lefújó Budai a szerződésbontás előtt nem sokkal, azaz tavaly április végén mégis engedélyezte egy hatalmas, 287 millió forintos részszámla utalását a vállalkozónak.

Tény, hogy az előleggel és a szóban forgó első részletfizetéssel együtt már az 50 százalékos készültségi fok is ki lett fizetve, holott 25 százaléknál alig több készült csak el az eleve késve indult beruházásból, aminek 2020 augusztusára kellett volna befejeződnie. 
A városvezető koalícióban vannak olyan morgások, hogy elkerülhető lett volna a csaknem 300 milliós részlet kifizetése. Állítólag – amint azt egy szabadeuropa.hu-n megjelent híradás már szóba hozta – minőségi követelményekkel kapcsolatos szerződésszegésre, hibás teljesítésekre alapozva lehetett volna visszatartani az összeget.

Hiszen még elektronikus építési naplót sem vezetett a zömében a jelen önkormányzat idején működött kivitelező.

Átkos Volánbusz-szerződés 

A másik nevezetes jászberényi botrány a helyi buszjáratok biztosításával kapcsolatos. Amint említettük, Gedei József korabeli MSZP-s polgármester írta alá 2009-ben azt a szerződést a Volánnal, ami a városnak nagyon előnytelen volt, de ezt előzőleg Budai nem tudhatta. Eszerint előre nem látható veszteségek esetén a város fizeti ki a Volán veszteségeit. Az összegek nagysága tehát nem lett megszabva. Szabó Tamás 2010-2019 közötti városvezetése alatt a Volánnak kifizetetlen vesztesége is keletkezett úgy, hogy a képviselőtestület egyhangúlag, beleértve az ellenzéki szereplőket, egyetértett abban, hogy később fizessenek. 

A Volán akkor elfogadta a halasztást, de 2020-ban, Budai Lóránt idején már pénzéhez akart jutni, benyújtotta a számlát a kérdéses 75,5 millió forintos tartozásról. Az önkormányzat fizetett ugyan tavaly év végén, de a jobbikos polgármester olyannyira felháborodott, hogy feljelentést is tett hanyag kezelés és hivatali visszaélés címén. Feltehetőleg Szabó Tamás fideszes expolgármestert szerette volna megcélozni, de – milyen vicces a jászberényi „tortacsata” – koalíciós társát és riválisát találta el… (Meg magát is, olyan értelemben, hogy bár 2010 óta volt jelen a testületben, mégsem tudott eleget a szóban forgó kérdésről.)

A gyurcsányista Gedei József alpolgármesterről egyébként már tudható, hogy egyértelmű győzelmi eséllyel száll ringbe az ellenzéki előválasztáson azért, hogy ő legyen az ellenzék felső-jászsági országgyűlési képviselőjelöltje, Pócs János jelenlegi parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) ellenében.

Nyitóképünkön a KultúrMalom-projekt félbemaradt átépítése
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2021. március 11. 14:37
Pedig mekkora örömünnep volt, miután a megismételt polgármesterválasztáson bukott a Zorbán... akarom mondani nyert a jobbikdékás ex-operettnáci (konkrétan Hitlert támogató beírásai is voltak, mielőtt megkapta ő is a kóserpecsétet... ismerjük ezt a folyamatot).
Gullwing
2021. március 11. 14:01
Egy újabb ballibcsi város ahol bizonyította moslékkoalíció az alkalmatlanságát.
fogas paduc
2021. március 11. 13:56
" Akármerre kaparászok csak libbant mutyit találok"
Fideath
2021. március 11. 13:48
Mandis lakájok, erről elfelejtettetek írni: "11 milliárd forinttal drágult a három kézilabda-Európa-bajnokságra épülő csarnok. Az összeget a Gazdaságvédelmi Alapból csoportosítják át. A hirdetmény szerint -a tatabányai sportcsarnok 1,8 milliárd forinttal, -a szegedi aréna 4,6 milliárd forinttal, -a fővárosi sport- és rendezvénycsarnok 5,4 milliárddal drágult." https://444.hu/2021/03/11/11-milliard-forinttal-dragult-a-harom-kezilabda-europa-bajnoksagra-epulo-csarnok Hány napig is ugattatok a Lánchíd 5 milliárdos drágulásáról? Ez a fenti kóceráj nem 11 milliérdba kerül, hanem ennyivel DRÁGULT. Az összköltség eddig 131 milliárdjába került az adófizetőknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!