Ha Orbán Viktor tudta volna, hogy Németh Miklós megállapodott Gorbacsovval...

2021. március 26. 21:53

Van egy tulajdonsága a Fidesznek, ami imponál nekem. A hatékonyságuk. A többi párt amatőrnek tűnik mellettük. Interjú.

2021. március 26. 21:53
Király Zoltán

„Hogyan élte meg, hogy egy adott pillanatban – nem is csak egy pillanatban, hanem a nyolcvanas évtized utolsó negyedében – ön volt Magyarország legnépszerűbb embere? Hiszen a köztársaság kikiáltásakor, 1989. október 23-án szó szerint életveszélyben volt az Országház előtt, a rajongók kevés híján agyonnyomták. 

Csoda volt... (Hosszan hallgat, könnyezik.) A könyvem címlapján (Azok a daliás idők – a szerk.) az a jelenet látható, amikor a tömegben mindenki aláírást akar szerezni tőlem. Az arcomon látszik, hogy egyszerre vagyok mérhetetlenül boldog és rémült, hiszen valóban nem sok hiányzott ahhoz, hogy agyonnyomjanak. Végül egy hivatásos és két önkéntes »kormányőr« menekített be a Parlament épületébe. Való igaz, hogy két parlamenti cikluson keresztül a történések alakítója voltam, 1994 óta pedig inkább csak szemlélője. Nem volt könnyű az átállás, de sikerült. 

Nem csak a parlamenti felszólalásai miatt volt népszerű, az Ablak című tévéműsornak is ön volt az egyik húzóembere, ma úgy mondanánk, frontembere. 

Péntekenként hárommillióan nézték az Ablakot. Igaz, hogy csak egy televízió volt, de manapság melyik csatorna tud ekkora nézettséget produkálni?

1985-ben cseppent bele a politikába, és bár az már a puha diktatúra korszaka volt, azért rejtett magában némi kockázatot párttagként szembemenni a párttal. Sohasem félt? Vagy csak a tudatlanok bátorságával vetemedett olyan felszólalásokra a Parlamentben, mint például 1987 nyarán, amikor teljesen explicit módon hívta tetemre Kádárt és körét az ország csődbe juttatásáért?

Egyetlen esetre emlékszem a ’90 előtti parlamenti képviselői praxisomból, amikor megalkudtam. Félelemből. Nem tudom, emlékszik-e még az olvasó a hipofízisügyre. 1987-ben fény derült arra, hogy a gödöllői székhelyű Humán Oltóanyag-termelő és Kutató Intézet emberi hipofíziseket, agyalapi mirigyeket szállít külföldre állami engedéllyel, az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyásával, és devizáért értékesíti azokat. És az 1972-es egészségügyi törvény megtiltotta, hogy holttestből kivett bármely szervért ellenértéket fogadjanak el. Mármost én interpelláltam ebben az ügyben törvénysértés miatt Medve László egészségügyi minisztert. Aki dadogva, remegő kézzel és szájszéllel hadovált valamit válaszképpen, ami minden volt, csak nem elfogadható. A parlamenti ülésterem tele volt nyugati tudósítókkal, és amikor az országgyűlés elnöke megkérdezte, hogy Király Zoltán elfogadja-e a miniszter válaszát, én jobb meggyőződésem ellenére hangos igennel feleltem.”

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2021. március 27. 17:26
Látom újra kísérlet történik a kommentfalon a múlt átírására, nem először. Nézzük a tényeket: "Fordulatot csak a nyolcvanas évek végének gorbacsovi reformpolitikája hozott. Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkára, a szovjet Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke 1988. december 7-én jelentette be az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, hogy a Szovjetunió 1991-ig 25 százalékkal csökkenti kelet-közép-európai haderejét. Az önkéntes, részleges kivonás részeként Magyarországot 1989. április 25-én hagyta el az első szovjet alakulat, a kiskunhalasi 13. harckocsi-gárdaosztály." Ez egy önkéntes, RÉSZLEGES CSÖKKENTÉS része volt. Kivonásról akkor szó sem volt. "A rendszerváltás előestéjén az ellenzék már a teljes csapatkivonást sürgette. Ezt szorgalmazta a Németh Miklós vezette kormány is, de mindenki tisztában volt azzal, hogy erre csak a nagyhatalmak közötti megállapodás után kerülhet sor. Gorbacsov és George Bush amerikai elnök 1989. DECEMBER 2-3-i máltai csúcstalálkozóján aztán lényegében lezárult a hidegháború, véget ért a jaltai világrend, és bár konkrét megállapodásokat nem írtak alá, a Szovjetunió "elengedte" a kelet-európai országokat." "A csapatkivonásról szóló kormányközi egyezményt 1990. március 10-én Moszkvában írta alá Horn Gyula magyar és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter." https://mult-kor.hu/egy-even-es-harom-honapon-at-tartott-a-szovjet-csapatok-kivonasa-magyarorszagrol-20200310 Magyarul: annak lehettünk tanúi, hogy egy ENSZ-ben korábban bejelentett részleges csökkentést kivonásnak akarják utólag eladni. Holott végleges és teljes kivonásról szó sem volt. Az ellenzék, de később még Németh Miklósék is ezt kívánták A JÖVŐBEN elérni. Ennek nem korábban, mint 1989. ÉV VÉGÉN lett realitása. Ezt a célt elérendőnek kimondani 1989. júniusában bizony nagyon komoly dolog volt. Ezért is hagyott nyomot az akkor élőkben. Ezek a tények.
Kiscsillag
2021. március 27. 17:21
Ez meg ki?
nempolitizálok
2021. március 27. 17:09
Király, ha jól emlékszem egy elég komoly MSZP-s volt, viszont felismerte az idők szavát. De célja nem a pártállam megszüntetése, hanem átmentése volt, nem is titkolta. Akkoriban egy ilyen sztár lett. Az ablakot pedig azért nézték olyan sokan, mert nem volt más. Én is láttam pár részt, egy kellemetlen, fontoskodó stilusú műsor volt, ráadásul nem is túl érdekes témákról. 94-ben Király már szinte ismeretlen volt. Orbán kb. olyan volt ma Fegyőr, ugyanúgy Soros tojásból kelt ki, de azzal a különbséggel, hogy Soros akkoriban a kommunisták ellen költötte a pénzét, tehát Orbán nyilván egy komoly hazafi volt, Fegyőr viszont ma egy komoly hazaáruló, hiszen Soros már nem a kommunisták ellen költi a pénzét, hanem többek között magyar érdekek ellen.
T. Péter
2021. március 27. 16:16
"És ha tudta volna Viktor, hogy nyitott kapukat dönget! Németh Miklós március elején kint járt Moszkvában, és megállapodott Gorbacsovval a szovjet csapatok kivonásáról. Csak akkor azt még senki sem tudta Magyarországon..." https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/30-eve-kezdodott-meg-a-szovjet-csapatok-kivonasa-az-orszagbol-elsokent-halasrol-1877425/ 1989. április 25. Az újratemetés előtt volt. Ez volt az első fázis, a második, a teljes később jött, a rákövetkező évben. De elindult, annyira, hogy amint látható, az esemény tele volt újságíróval, képriport jelent meg a megyei lapban, tévéhíradó készült róla. Nyilván igaz, hogy az egész országban mindenki nem tudott róla, de hogy Király tudhatott róla -- mint ahogy sokan mások, akik akkoriban egy kicsit is érdeklődtünk a hazánk sorsa iránt --, tudtuk, hogy végre elkezdődött, az holtbiztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!