Ötpontos megállapodást kötne a kormány a fővárossal

2021. március 18. 12:20

A kormány 3 nagyobb budapesti projekt kivitelezését vállalná át a fővárostól. Emellett akár 3000 milliárd forint EU-s támogatás is juthat Budapestnek, ha a kormánynak sikerül elérnie Brüsszelben a keretbővítést.

2021. március 18. 12:20
null

Csütörtökön ismét ülést tart a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT), a főváros és a kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma. A fővárosi delegációt a főpolgármester, Karácsony Gergely, a kormányét a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely vezeti. Több lényeges, a budapestiek jövőjét meghatározó témában is egyeztetnek – olvasható Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán.

A partnerségben hisz, ugyanis a nemzet fővárosának fejlődése kiemelten fontos.

Fürjes bejegyzésében leírja, hogy a kormány a partnerségben hisz, ugyanis a nemzet fővárosának fejlődése kiemelten fontos. A kormány a jelentős budapesti fejlesztések sikeres megvalósításához pénzügyi segítséget és partnerkapcsolatot kínál, a javaslataikat pedig a nyilvánossággal is megosztják – olvasható.

Fürjes Balázs a sajtótájékoztatón elmondta, hogy

a csütörtöki tanácsülésen pénzt és partnerséget fog ajánlani a kormány a fővárosnak.

Egy 5 pontos megállapodás megkötését helyezte kilátásba, amelynek alapján a kormány a következő 3-4 évben újabb 60 milliárd forint extra többlet állami költségvetési forrást csoportosítana Budapest fejlesztésére, illetve a következő 5-10 évben több mint 3000 milliárd forint uniós forrást fordítanának a főváros fejlesztésére a következő uniós költségvetésből. Arra is van javaslata a kormánynak, hogy mindezt mire költhetnék:

  • a budapesti egészségügy javítására, fejlesztésére,
  • az oktatás, főleg az egyetemek fejlesztésére,
  • a közlekedés helyzetének javítására,
  • valamint Budapest zöldítésére.

Az öt pontos megállapodás részleteit Fürjes Balázs ismertette:

  1. 10 milliárd forint elosztása a budapesti kerületek között 2021-ben a kerületi rendelők, járóbeteg ellátó intézetek fejlesztésére, orvosi eszközbeszerzésekre. Az Egészséges Budapestért Programra a kormány idén 42 milliárd forintot fordít, ebben van az a 10 milliárd forint, amelynek elköltésére a főpolgármester tehet javaslatot. Karácsony Gergely erre egyébként el is készítette a javaslatát, amelyet a kormány el fog fogadni. 5 éven keresztül fog futni a program, amelyet tavaly kezdtek el, így 50 milliárd forintot oszt el ebből a főpolgármester a kerületek között,ennek nagyjából 75 százalékát kapták ellenzéki önkormányzatok tavaly.
  2. Három jelentős nagyberuházás megvalósítását vállalja a kormány magára, ezzel tehermentesítve Budapestet. Októberben Karácsony azt javasolta, hogy a kormány támogassa az adóemelésre, megszorításokra vonatkozó javaslatát, de a kormány ezt ellenezte, és azt javasolta, hogy kész magára vállalni fejlesztések teljes finanszírozását. Ebből egy vállalás a pesti rakpartok felújítása, gyalogos és kerékpáros barát átalakítása és zöldítése. A második beruházás a budai fonódó villamoshálózat déli irányú meghosszabbítása egészen a Budafoki útig. A harmadik ilyen fejlesztés a kelenföldi buszpályaudvar átalakítása, hogy az agglomerációból érkezőknek ne kelljen bejönni a belvárosba.
  3. A kormány arra kéri a fővárost, hogy támogasson egy kormányzati programot, a Zöld Budapest Programot, amelynek keretében a következő 5 évben 39 helyszínen 2060 hektáron (2500 focipályányi terület) új zöldterület-fejlesztést hajtsanak végre több mint 200 milliárd forint értékben.
  4. A következő 5-10 évben kb. 3000 milliárd forint értékű EU-s pénzt fordítanának Budapest fejlesztésére. A főváros fejlettsége azonban nem tenné ezt lehetővé az EU-s szabályok szerint, viszont a kormány szerint a brüsszeli 80 milliárdos minimum keret helyett 3000 milliárdra van szükség. Ezt az egészségügyre, közlekedésre, zöldítésre, valamint az oktatásra, az egyetemek fejlesztésére költenék a kormány tervei szerint.A kormány javasolja, hogy szakértői szinten folytassák az egyeztetéseket az uniós források felhasználásáról. Szerintük nem lehetetlen elérni, hogy ne csupán ez a 80 milliárdos keret álljon rendelkezésre.
  5. Budapest Vasút 2040: egy 2040-ig szóló vasútfejlesztési stratégia, amely Budapestet és az agglomerációt érintené. A cél, hogy fellélegezhessen Budapest fizikálisan és átvitt értelemben is. Minden Budapest környéki vasútállomásról óránként 4 vonat induljon a fővárosba, minden elővárosi vasútvonalról 3 különböző metróra lehessen átszállni, megduplázódjon az utazók száma, és egyetlen bérlettel lehessen mindezt kivitelezni.

Természetesen vannak vitáink a fővárossal, de ezekben megegyezésre lehet jutni, a kormány pedig nyitott a főváros javaslataira – zárta gondolatait Fürjes Balázs.

A sajtótájékoztatót Banai Péter Benő, államháztartásért felelős államtitkár és Ágostházy Szabolcs, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár folytatta a szakmai részletekkel.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. március 18. 19:32
Úgy tűnik, most meg bevérzik a főttváros. Legéány a talpán ez a Gerci főpompásmester! Valahogy elhárítja majd ezeket a kezdeményezéseket is!
csanaki
2021. március 18. 18:25
Szerintem pedig nem kellene táplálni az ellenség főhadiszállását. Ha ugyanezt a pénzt vidéki települések kapnák, sokkal jobb helye lenne annak.
Búvár Kund
2021. március 18. 17:59
Lószerszámot vízfejű butspestnek! 4 kivezető főút van a falunkból, mind a 4 járhatalan, lassan autóval is nemhogy bringával. Mindent a vidéknek! Hogy pesten van az ország gazdasági központja? Többek között pont azért mert a háború után leszarta mindenki a vidéki Magyarországot! A fidesz volt az első aki 2x2 sávos főutat épített, hogy egyáltalán megközelíthető legyen a megye! Persze hogy fokozatosan elsorvadt minden, és ezért budapestre és a többi nagyvárosba vándorolnak az emberek. Most legalább elindult vmi. Remélem marad tovább a fidesz, és tovább fejleszti a vidéki Magyarországot, hisz 70 év hátrányt nemmkehet csettintésre semmivé tenni. Budapesttől vagyunk lemaradva 70 évvel, akkor mennyivel lehetünk a nyugattól?! Hozzáteszem semmi pénzért sem mennék oda.. De ha már csak az infrastruktúrát feljavítanák, tökéletes hely lenne ez a vidék!
Taincu
2021. március 18. 17:51
Ez nagyon szép, de remélem Geriék nem kapják meg direktben a pénzt hanem a kifizetéseket a kormány eszközöli, mert különben ebből semmi nem épül az tuti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!