Brüsszel szeretné összehangolni az európai nyitást

2021. március 17. 22:43

Az Európai Bizottság a rendkívüli intézkedések feloldásának összehangolására szólított fel.

2021. március 17. 22:43
null

Az Európai Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki összehangolt megközelítést arra vonatkozóan, hogyan fogják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat fokozatosan feloldani, amikor ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi – közölte az uniós bizottság szerdán.

A brüsszeli testület közleményében kiemelte, noha a járványvédelmi intézkedéseket folytatni kell a megfelelő átoltottság eléréséig, az unión belül meg kell teremteni a biztonságos és tartós újranyitás feltételeit, hogy amint lehetséges újraindulhasson a gazdasági és a társadalmi élet.    

Az Európai Bizottság javaslata szerint az intézkedések feloldását célzó előkészítésnek ki kell terjednie az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó digitális oltási, másnéven az uniós zöldigazolvány bevezetésére, illetve a rendkívüli válaszintézkedések közös keretrendszerének kidolgozására és alkalmazására. Magában kell foglalnia továbbá tesztelési stratégiákra, például a vírusváltozatok nyomon követését célzó szennyvízvizsgálatokra vonatkozó iránymutatást, valamint olyan beruházások megvalósítását, amelyek diagnosztikai, illetve terápiás eszközök fejlesztésére és gyártására irányulnak.    

A közlemény azt is kiemelte, milyen intézkedések segítségével lehet világszerte javítani a koronavírus-járvánnyal szembeni ellenálló képességet a globális oltóanyag-ellátást elősegítő COVAX-program és egy uniós oltóanyag-megosztási mechanizmus kialakítása révén. Az uniós bizottság beszámolt arról is, hogy az idegenforgalmi és kulturális ágazat számára támogatást nyújt a biztonságos újranyitásra való felkészüléshez. Ennek része, hogy közösségimédia-kampány útján fogja népszerűsíteni az uniós kulturális örökségi helyszíneket és kulturális útvonalakat, valamint a kulturális eseményeket és fesztiválokat – közölték.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2021. március 18. 07:03
"Az Európai Bizottság felszólította a tagállamokat..." A tömeggyilkos EB a megszólalás jogát is elvesztette, nemhogy "felszólítson" bárkit is! Viszont mi európai polgárok felszólítjuk az országok vezetőit, hogy dolgozzanak ki összehangolt, egységes feljelentés az EB tagjai ellen tömeggyilkosságokért, Európa békéjének felszámolásáért, Európa veszélybe sodrásáért...
DoomGuy
2021. március 18. 07:03
Miért van az, hogy az elmúlt 10 évben az EU megemlítése, az enyhe pozitív semleges érzésből a heveny gyűlölet irányában mozdult el bennem? Nem szeretem ha érzelmi alapon közelítünk meg problémákat, mivel abból ritkán jön jó megoldás. Lehet, hogy mert az identitásom két sarokköve ellen támadt folyton, a családom és a hazám ellen. Pedig meg kell őrizni a józanságot: kifacsarni, amit lehet, és a megfelelő időben lelépni. Románosan. Ezek semmi mást nem érdemelnek.
balbako_
2021. március 18. 06:50
Várjuk meg amíg őket is leoltanak? Az még egy háromnegyed év!
Pandaka pygmaea
2021. március 18. 06:28
Édes istenem... még ez is. A remek EU-s vakcinabeszerzés és -szétosztás után inkább NE csináljanak semmit, abból nem lehet baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!