Új közpark épül a régi pesti városfal mellé

2021. február 15. 07:19

A parkban régészeti emlékeket is bemutatnak, átfogó koncepció alapján rendeznék a Belváros történelmi helszínét.

2021. február 15. 07:19
null

A belvárosi Bástya utca 1-11. alatti leendő közparkot a régi pesti városfal leghosszabb, szabadon álló szakasza mellett alakítják ki – írta meg a PestBuda. Hozzátették: a nyilvánosságra hozott tervekből kiderül: a terület régészeti emlékeinek bemutatására mini tanösvény készül, de a látogatók kényelmére és a zöld felületekre is nagy hangsúlyt fektetnek a tervezők.

Emlékeztettek: az ezredforduló éveiben régészeti feltárások kezdődtek a területen

A PestBuda íz írja, hogy a Bástya utca 1–11. szám alatti területen kialakítandó közpark egyszerre lesz pihenőpark és kiállítás, mely bemutatja a területen lévő régészeti emlékeket. A park része lesz egy mini tanösvény is, melynek útvonala a városfalat, annak rekonstruált gyilokjáróját és a felszín alatti régészeti emlékeket fogja érinteni – írja a Mai Belváros című lap. A cikk szerint a közpark látogatóinak kényelmét a térszint alatt kiszolgáló helyiségek fogják szolgálni, ezek között akadálymentes mellékhelyiségek és pelenkázó is lesz. A beruházás során megújul a szomszédos Veres Pálné utca Bástya utca és Vámház körút közötti szakasza is.

Emlékeztettek: az ezredforduló éveiben régészeti feltárások kezdődtek a területen. Ezek során a régészek a XV. században épült városfal alapjait is kutatták, se ezeket egyes szakaszokon 5-6 méteres mélységben érték el. A városfal mentén boltíves pincék, régi kutak, valamint török kori szemetesgödör is előkerült, írják.

A közpark egy átfogó koncepció alapján rendezné a Belváros történelmi helszínét

A PestBuda hangsúlyozta: a területet az önkormányzat 2009-ben eladta, a terület új tulajdonosa –  sokakban nem kis megütközést keltve –  a helyhez méltatlan, igénytelen kialakítású gépjárműparkolót kezdett üzemeltetni a területen. Az áldatlan helyzet 2019. október 9-én változott meg, amikor az V. kerület visszaszerezte a területet. Ezt követően nem sokkal már megfogalmazódott egy olyan közpark kialakításának gondolata, mely átfogó koncepció alapján rendezné a Belváros történelmi helszínét. Ezt újabb régészeti kutatások előzték meg, ezután kezdődhetett a közpark tervezése.

A Mai Belváros cikke kitér a zöldfelületek részleteire is: „a lehető legnagyobb mértékű zöldfelület-növelés érdekében a tervek szerint a telken több mint 20 fát és több mint 800 négyzetméter cserjét és évelőt telepítenek, ezzel a zöldfelület arányát a korábbi 4,5 százalékról több mint 50 százalékra növelik. Ráadásul mindezen felül a tűzfalakra kifejlett állapotukban akár több mint 600 négyzetméter felületű zöldfal kialakítását tervezik.”

(PestBuda, Mai Belváros)

Kép forrása: Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. február 15. 10:59
Régen, amikor még nem zártak kulcsra minden kaput és be lehetett menni az udvarokba, jól látszottak a városfal maradványai ahogy végigment az ember a Kiskörúton. Remélem nem viszik túlzásba a rekonstrukciót
alkaloidablog
2021. február 15. 08:57
Borzalmasak ezek a parkok amiket manapság építenek. Már eleve az, hogy építik őket... Az a sok mértani idom betonból kiöntve, kacskaringós padok és cikk-cakkban futó sétaösvények és a többi őrültség. Az utóbbi évtizedek talán egyetlen üdítő kivétele a Károlyi-kert megújulása volt. Klasszikus öntöttvas padokkal, virágágyásokkal, az épített környezethez minden elemében, korhűen csatlakozó, eredeti megoldásokkal. Népszerű is nagyon. Ahogyan ez alapján a tervrajz alapján jól látható, hogy ez sosem lesz közkedvelt, pedig varázslatos, ódon belvárosi hangulatot lehetne oda varázsolni ehelyett a lejárt szavatosságú posztmodern csoda helyett a költségek töredékéből.
dodóbá
2021. február 15. 08:13
Na, Karácsony végre beváltotta az egyik választási ígéretét, hogy közpark lesz a városháza parkolójából. ja mégsem..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!