Stumpf István: A felsőoktatás megújítása nemzetstratégiai kérdés

2021. február 01. 11:14

A magyar egyetemek gyenge versenyképességük miatt nagyon rosszul szerepelnek a ranglistákon – jelentette ki a kormánybiztos.

2021. február 01. 11:14

A magyar felsőoktatás megújítása és versenyképessé tétele nemzetstratégiai kérdés – mondta Stumpf István kormánybiztos, akinek feladata a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációja. A múlt pénteken kinevezett kormánybiztos hétfőn, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt: a magyar egyetemek teljesítménye egy-két kivételtől eltekintve „jókora távolságra van a világ élvonalától”. Az egyetemek gyenge versenyképességük miatt nagyon rosszul szerepelnek a ranglistákon. Ezért van szükség egy olyan versenyképes struktúra kialakítására, amely közelebb van az üzleti világhoz, és amely lehetőséget teremt egy motivált, a „közép-kelet-európai versenyképességünket és pozíciónkat megalapozó felsőoktatás” létrehozására – fogalmazott.

Stumpf István meglátása szerint csak akkor fognak a fiatalok itthon maradni és Magyarországon továbbtanulni, ha a magyar felsőoktatás képes felzárkózni a prágai, krakkói egyetemhez, vagy akár meg is előzni azokat. Megjegyezte: negyven éve dolgozik a felsőoktatásban, annak minden lépcsőfokát végigjárta, a kutatói ösztöndíjastól az egyetemi tanárig, és e tapasztalatok birtokában tudja és érzi a felsőoktatásban dolgozókra háruló felelősséget. A kormánybiztos szólt arról is: az egyetemek fejlesztésére szánt 1509 milliárd forint uniós forrásból a tervek szerint 955 milliárd forint jut a struktúraváltás támogatására, az oktatási, kutatási, művészeti tevékenység és infrastruktúra megújítására, 382 milliárd a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozására és 172 milliárd a szakképzési struktúra megújítására.

Folyamatosan egyeztetnek az egyetemekkel, hogy milyen fejlesztési igényeik vannak – mondta Stumpf István, hozzátéve, hogy a fejlesztés nemcsak pénzügyi kérdés, hanem hozzáállás kérdése is.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hesperia
2021. február 01. 17:55
Ja. És el ne felejtsem: és a bérfejlesztés? Sokadjára leírom ismét: amint megtudtam, a lengyel (!) egyetemi oktatók fizetése már 5 évvel ezelőtt is a magyar megfelelőikének több, mint a duplája volt.
Hesperia
2021. február 01. 17:48
Oké. Lehet kezdeni az értelmetlenül magas oktatói óraszámok csökkentésével. Legalább részben, differenciáltan: egy tudományegyetemen nem kell annyi kontaktóra, mint egy gyakorlati szakmai kurzuson, egy komoly kutatásokat folytató senior tanerő ne tartson annyi órát, mint az, aki gyakorlatilag nem csinál mást, oktatáson kívül. És ilyesmik... pár szempont, amitől lehet, hogy adminisztratíve bonyolultabb lesz a rendszer, viszont lehet, hogy a minőségi javuláshoz épp ez az első, elengedhetetlen lépés.
Falfirka
2021. február 01. 13:36
stumpf egy áruló liberális. emlékezzetek mit művelt, mint alkotmánybíró!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! az egyetemeken a liberalizmust fogja támogatni!!!!!!!!!!!!!!!! a személye tiszta melléfogás!
olvaso9
2021. február 01. 11:52
Szép elvek, jó tervek, eddig nem látott mennyiségű források... csak remélni tudom, hogy a megvalósítás is jó lesz és nem feledkeznek el az egész ügy motorjától, az oktatókról és az ő megbecsülésükről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!