Alkotmányjog új köntösben – újra startol az ABSZI(M)

2021. február 18. 15:00

Idén harmadszor írták ki az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt, ami az Alkotmánybíróság, az Igazságügyi Minisztérium és a Mathias Corvinus Collegium Jogi Iskolájának közös, innovatív projektje. A folyamatos megújulásról, lehetőségekről és klasszikus jogágak fontosságáról a projekt szervezőivel beszélgettünk.

2021. február 18. 15:00
null
Heincz Barnabás

Idén rendezik harmadszor az ABSZI – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt. Az Alkotmánybíróság és MCC Jogi Iskola tandeméhez csatlakozott az Igazságügyi Minisztérium is. Minek köszönhető az egyre bővülő szakmai támogatás? 

Dobó Sára Borbála: Az ABSZI-t eredetileg az Alkotmánybíróság megkeresésével és közreműködésével az MCC azért rendezte meg, hogy az alkotmányjog iránt érdeklődő joghallgatók mind szakmai tudásukat, mind előadókészségüket megmérettethessék. Az Igazságügyi Minisztérium potenciált látott a lehetőségben, és anyagi támogatás révén biztosítja, hogy a jelentkezők a legjobb felkészítésben, a döntőben pedig kimagasló jutalomban részesüljenek.

Andrikó Imre: Szerintem az elmúlt évek folyamán az ABSZI sikeresen bizonyította létjogosultságát a nagy egyetemi megmérettetések között. Az IM ezért is tarthatta fontosnak, hogy egy már biztos alapokon nyugvó verseny szervezéséhez járuljon hozzá.

Milyen új horizontok nyílnak meg az IM támogatásával? 

D.B.S.: Úgy gondolom, a versenyzők számára kifejezetten különleges lehetőség, mikor maga a versenyszervezők készítik fel magas nívóval a megmérettetésre – az Igazságügyi Minisztérium minden jogi karon két alkotmányjogi tanár támogatásával kívánja a versenyzők felkészítését segíteni.

A.I.: Mindezeken túl nem szabad elfelejtenünk, hogy a jogászképzésben amúgy is aktív IM rendelkezik egy olyan hálózattal, ami a hasonló versenyek lebonyolítását nagyban megkönnyíti. A minisztériumi szakmai csapat segítségével egy minden eddiginél színvonalasabb eseményt hozhatunk létre, ami vonzóbbá teheti a versenyt a hallgatók számára.

Mit nyerhetnek ezzel a szakmai háttérrel a versenyzők? 

D.B.S.: A döntőbeli első helyezettek az Alkotmánybíróságon kapnak gyakornoki helyet, amely mindenképpen különleges lehetőség. 

Imi: Nekem már van némi tapasztalatom a hasonló versenyeken való részvételről. Úgy vélem azzal, hogy a jelentkezők célzott felkészítést kapnak, elindíthatja őket egy olyan jogterület felé, amivel akár egész életük folyamán szívesen foglalkoznának.

Egyesek már űrjogászokról beszélnek, másik a jogot olyan modern szektorokkal vegyítik, mint a mesterséges intelligencia. Van létjogosultsága ebben a környezetben egy alkotmányjoggal foglalkozó versenynek? 

D.B.S.: Szerintem abszolút van. Mind a mesterséges intelligencia, mind az űrjog épít olyan univerzális jogi alapokra, elvekre, amelyek markánsan megjelennek az alkotmányjogban,

sőt, magának a jogterületnek köszönhetjük, hogy vannak.

Az alkotmányjognak mindig meglesz egy különleges zsinórmérték szerepe, ami egy gyorsan változó világban minden eddiginél fontosabb. A verseny során kifejezetten törekedünk arra, hogy olyan képességeket használjanak a jelentkezők, melyeket a gyakorlatban is kamatoztatni tudnak.

Az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny [ABSZI(M)] az Igazságügyi Minisztérium, az Alkotmánybíróság és a Mathias Corvinus Collegium közös szervezésű alkotmányjogi versenye, mely lehetőséget biztosít az ország alkotmányjogot hallgató egyetemistáinak, hogy izgalmas jogeseteken és feladatokon keresztül megmérettethessék magukat. Az idén harmadszorra megrendezett eseményen többek között a tételes alkotmányjogi tudásukat, a természetes jogérzéküket, az érveléstechnikájukat és előadási képességeiket mutathatják meg a jelentkezők. A háromfordulós vetélkedő két online fordulóból, valamint egy szóbeli döntőből áll. A legjobb eredményt elért versenyzőknek lehetősége nyílik az Alkotmánybíróság gyakornoki programjában való részvételre, valamint az I. helyezett csapat fejenként 120 ezer, a II. helyezett 100 ezer/fő, a III. helyezett 75 ezer forint/fő értékű díjazásban részesül. Az első forduló megoldásait 2021. március 15. 23:59-ig várja az ABSZI(M) csapata, az ezt megelőző regisztráció határideje pedig 2021. március 1-je.

Az ABSZI eddig nagyrészt az interakcióra épült: mennyiben nehezíti meg a helyzetet a járványhelyzet? Miben lesz más – esetleg több – az idei verseny? 

A.I.: A járvány alapvetően a harmadik fordulóra gyakorolhat hatást, reméljük azonban, hogy szeptemberre változik valamelyest a helyzet, és a döntő már az Alkotmánybíróság üléstermében kerülhet megrendezésre – azonban készülünk természetesen B tervvel is.

Sajnos az elmúlt év folyamán volt lehetőségünk adaptálódni az online környezethez,

és várhatóan ennek bizonyos elemei a pandémia után is megmaradnak. Ebben a helyzetben fontos a kreatív problémamegoldás, amit szervezői oldalról igyekszünk széleskörűen alkalmazni.

Milyen kompetenciákra van szüksége egy mai joghallgatónak? 

D.B.S.: Az egyetemen megszerzett tudás gyakorlatba való átültetésre, amelyben szintén segítségére lesz mind a verseny, mind az arra való felkészülés, hiszen akár a rövidebb feladatok megoldásakor, akár a döntőbeli beadványismertetésnél rengeteget számít az elmélet megvalósítása.

I.A.: A csapatmunka és a már említett kreativitás pedig olyan terep, ami a hagyományos egyetemi keretek között nem mindig kerül előtérbe. A versenyfeladatok elkészítése folyamán kifejezetten igyekeztünk ezekre a készségekre helyezni a hangsúlyt.

Mit tud fejleszteni ezen kompetenciák közül az ABSZI? 

A.I.: Mivel a versenyre négyfős csapatokban lehet jelentkezni, a versenyzők mindenképpen fejlődni fognak a csapatmunka területén. A harmadik fordulóban kulcskérdés, hogy ki milyen eredményesen tud érvelni a határozattervezete mellett. Ebből kifolyólag bizonyos retorikai és érveléstechnika készségek kerülnek előtérbe.

Nyitókép: Almási-Kerényi Dóra  

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2021. február 18. 19:11
Olyan furcsa nagy orra van a fényképen látható emberkének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!