A Kereszténydemokrata Internacionálé elítélte a baloldal szövetségét a Jobbikkal

2021. február 19. 11:31

Elfogadhatatlannak tartják a szélsőséges, idegengyűlölő, rasszista és antiszemita politikai erőkkel történő együttműködést.

2021. február 19. 11:31

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) határozatban ítélte el a magyar baloldal együttműködését a Jobbikkal – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken az MTI-vel.

Németh Zsolt elmondta: a CDI csütörtök esti vezetőségi ülésén a Fidesz kezdeményezésére a közép-európai politikai helyzetről is elfogadtak egy határozatot. Ebben – ismertette – a CDI elítéli a magyarországi baloldalt, amiért választási szövetségre lépett Jobbikkal. Hozzátette: ennek hátterében az áll, hogy

a CDI elfogadhatatlannak tartja a szélsőséges, idegengyűlölő, rasszista és antiszemita politikai erőkkel történő együttműködést,

mert ez negatívan érinti a nemzeti és a vallási kisebbségeket, ide értve az európai zsidóságot is.    

Németh Zsolt kitért arra is: a CDI szerint aggodalomra ad okot a Jobbik kifejezetten Európa-ellenes előélete is, hiszen hosszú éveken keresztül az Európai Unióból való kilépést szorgalmazták, illetve rendezvényeiken több alkalommal is EU-s zászlót égettek.    

„A jelenlegi helyzetben mindenre szüksége van Európának, csak éppen erre az Európa-elleneségre nem”

– emelte ki.    

Úgy összegzett: egyértelmű elvi állásfoglalás született, amelynek következtetése, hogy a CDI zéró toleranciát hirdet az idegengyűlölő, rasszista és antiszemita nézetekkel kapcsolatban, és felszólítja a baloldali pártokat, hogy tartózkodjanak mindenfajta együttműködéstől, közös tevékenységtől, például politikai kerekasztal-beszélgetésektől vagy gyűlésektől az ilyen politikai formációkkal.    

Az MTI-nek eljutatott határozatban a világ kereszténydemokrata erőit tömörítő CDI aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy „azok a magyarországi baloldali és liberális pártok, amelyek az elmúlt években elhatárolódtak a szélsőjobboldali Jobbiktól, most arra törekszenek, hogy a szélsőjobbot egy lehetséges jövőbeli kormánykoalícióban hatalomba segítsék”.    

(MTI)

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gépész53
2021. február 19. 12:43
Hát ettől most Gyurcsányék biztos megrettennek! Kereszténydemokrata Internacionálé - most hallok róla először, biztos befolyásos és erős szervezet lehet. És az ülés végén a "föl, föl, ti rabjai.." helyett a "mennyből az angyalt" éneklik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!