LMP: Az Orbán-kormány hulladékmaffiájának koncepciója alapjaiban bedőlt

2021. január 21. 10:59

A játék már nem babra megy: ha a teljes rendszer egy kockázatos monopóliumra épül, akkor mindenki érdekét sérti, szerepel a párt közleményében.

2021. január 21. 10:59

„Ahelyett, hogy a kormány azon dolgozna, hogy az emberek túléljék a Covid-járványt és a vele járó gazdasági visszaesést, még mindig azon ügyködik, hogy egyre több közszolgáltatás és intézmény váljon pénzszivattyúvá a saját gazdasági érdekkörei számára”, írta közleményében az LMP. A zöld párt szerint a kormány alig pár nappal karácsony előtt terjesztett be az Országgyűlés elé egy olyan hulladékgazdálkodási csomagot, amelyik már első pillantásra Alaptörvénybe ütköző volt.

„Bár az összes ellenzéki párt ellene érvelt – szokás szerint erőből megszavazták a csomagot, amely már a köztársasági elnöknél is kiverte a biztosítékot – áll a dokumentumban. Azt írják, a taktika a Fidesz sokéves gyakorlatát követte: néhány valóban jó, nagyrészt uniós javaslat mellé betársította a hazai hulladékipar teljes lenyúlását, komoly anyagi kárt és teljes bizonytalanságot okozva ezzel az önkormányzatoknak, cégeknek, és mindenkinek, aki ebben az ágazatban érintett.

„Ez a játék azonban már nem babra megy: ha a teljes rendszer egy kockázatos monopóliumra épül, akkor mindenki érdekét sérti. Még azokét is, akik lakosként a szemétszállításban érintettek, mert e szolgáltatás érdemi garanciák nélküli kiszervezése komoly közegészségügyi veszélyeket hordoz, különösen a járvány idején” – fogalmaznak.

A párt úgy véli, a köztársasági elnök – az LMP-hez hasonlóan – több szempontból is aggályosnak ítélte a törvényt. Az Alkotmánybíróság ezek közül elsősorban a gazdasági szervezeteket ért kárt tartja Alaptörvény-ellenesnek, mondván, hogy a további hasznosításra alkalmas, értékes termelési és ipari hulladékok tulajdonát a fideszes kedvezményezettek számára a törvény hatályánál fogva minden fizetség, ellentételezés nélkül elvonja – írják.

Az LMP üdvözli az AB döntését, fenntartva azon álláspontját, hogy e törvényben még számos pont sérti a közérdeket. A kormányt pedig felhívják arra, hogy megfelelő szakmai és társadalmi egyeztetés nyomán írja újra ezt a törvényt, és csak azokat a részeit küldje meg az Országgyűlésnek, amelyek valóban a közjót szolgálják.

„Ahogyan tudjuk, Orbán Viktor eddigi egyetlen reakciója az volt, hogy az előterjesztésért felelős államtitkárát már menesztették, kvázi elvitetve vele a balhét, pedig a politikai megrendelésként készült részek nagy valószínűséggel nem az ő fejéből pattantak ki – zárul a közlemény.

(MTI-OS)

   

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. január 21. 17:10
trotty
Tanner
2021. január 21. 15:50
A jogi megfogalmazás a többszörösen bővített mondatban pontatlan, lehetőséget teremt többféle értelmezésnek. A kormány a hulladék feldolgozás árát alacsonyan akarja tartani, ezért állami hatáskörbe vonja. Az ellenzéknek mindegy mit csinál a kormány - támadják. Az államtitkárt aki a szövegezésért felelt pedig kirugták - az ellenzéknél persze előléptették volna. Hát ez a különbség.
nyugalom
2021. január 21. 13:06
2/3 van, baromarcú!
masikhozzaszolo
2021. január 21. 13:03
A Szubszidiaritás elve nálunk megvan. Az Aries nem vitte el az egész évben akármilyen zsákokban összegyűjtött zöldhulladékot. Év közben hoztak egy változást, hogy csak az általuk forgalmazott zsákokban lehet kitenni. Akik meg már, egy csomóan, kitették a változás előtt, azokat nem vitték el az év végén. Mert nem csomagoltuk át. Most jöttem haza, látom elvitte valaki azt is. Az önkormányzat azt mondta, ő el fogja vitetni. És tényleg, ma reggel már nincs az utcákon. Lehet sajtózni, ekekapálni, most éppen ez a valóság. Működik. Amit megígértek, úgy van. Itt legalábbis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!