Mi köze Gyöngyösi Mártonnak az oroszokhoz?

2021. január 25. 11:01

A magánrepülőző Szabó Balázst felfüggesztő Jobbik mintha megfeledkezett volna arról, hogy pár éve még másik vezető politikusa, Gyöngyösi Márton is utazgatott orosz érdekszférához tartozó országok választásait megfigyelni.

2021. január 25. 11:01
null
Pálfy Dániel Ábel

Bő egy hete számoltunk be róla, hogy a Jobbik újpesti önkormányzati képviselőjéről, Szabó Balázsról kiderült, volt pártársával, a Jobbikból azóta kilépett Samu Tamás Gergővel együtt egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén magánrepülővel a Közép-afrikai Köztársaságba utazott választási megfigyelőként. Szabót ezt követően Déri Tibor újpesti polgármester felmentette tisztségei alól, a Jobbik pedig felfüggesztette a párttagságát. Az üggyel kapcsolatban azonban előkerült más Jobbikos politikusok, például Gyöngyösi Márton EP-képviselő oroszbarát múltja is.

A Jobbik Szabó tagságának felfüggesztése után közölte, elkötelezettek az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia mellet, és sem most, sem a jövőben nem fogják tolerálni azt, „ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében, kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni”.

Mit gondolnak, ki volt még orosz érdekszférába tartozó országok választásait megfigyelni?

Csak nem a Jobbik elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton?

Gyöngyösi, az oroszbarát megfigyelő

Ismert, Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelésen vett részt, az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban, amiért a jobbikos politikust az RTL akkori műsora szerint kitiltották Ukrajnából. Később pedig a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásról nyilatkozott pozitívan. „A Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a krími szavazást. A referendum legitim és eredményes” – idézte akkor a párthoz köthető alfahir.hu Gyöngyösi Mártont. A Jobbik politikusait az annexiót követően 2015-ben meg is hívták a Krímbe, amiről Gyöngyösi azt mondta, a párt a legmagasabb szinten fogja képviseltetni magát. Úgy tudjuk, Gyöngyösi végül nem utazott ki Krímbe.

Gyöngyösi múltjára emlékeztetett a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Mateusz Piskorski, az oroszbarát lengyel Változás nevű párt politikusa is, aki szerint a Jobbik képmutató Szabó ügyében, hiszen emlékszik, hogy személyesen találkozott Gyöngyösi Mártonnal Donyeckben, és hallotta, hogy támogatásáról biztosította a Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot. Pikorski felidézte azt is, hogy

Gyöngyösi helyeselte a Krím-félsziget orosz annexióját is.

„Mindezek sokkal vitatottabb események voltak annál, minthogy valaki választási megfigyelőként legyen jelen a Közép-afrikai Köztársaságban” – fogalmazott a lengyel politikus, akit a Magyar Nemzet információi szerint korábban az oroszoknak való kémkedés gyanújával tartóztattak le.

Gyöngyösi Márton és Mateusz Pskorski beszélget Donyeckben, 2014-ben

Mateusz Piskorski egyébként jó viszonyt ápolt a később KGBéla néven elhíresült volt jobbikos Kovács Bélával, ráadásul mindkettejüket kémkedés gyanújával tartóztatták le, Kovács ellen azonban vádat is emeltek. Piskorski neve akkor a jobbikos politikus ügyében is felmerült. A két politikus együtt vett részt választási megfigyelőként a Krím elszakadását célzó referendumon – írta 2016-ban a Magyar Idők.

A lap a Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogjára hivatkozva közölte, hogy Piskorski Gyöngyösivel is találkozott, ez pedig szerintük azt is bizonyíthatja, hogy az európai populista és radikális jobboldal egy része a Kreml-közeli körök befolyási övezetévé vált, ami egyre több európai kormányzatot sarkall aktív válaszlépésekre.

A Jobbik oroszbarát politikájáról egyébként akkoriban maga Gyöngyösi is többször beszélt, többek közt ebben az interjúban, valamint a 2014-es választás előtt az Indexnek nyilatkozva, amikor azt is elmondta, ha az akkori Jobbik-elnök, Vona Gábor nyerné a választást, első útja Moszkvába vezetne.

Szabó: Gyöngyösi vezette a Jobbik delegációit

A felfüggesztett Szabó Balázs pedig úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, a Jobbik képviselői 2011 óta számtalan alkalommal vettek részt választásokat megfigyelő missziókon, ahol a legtöbb alkalommal Gyöngyösi Márton volt választási megfigyelő. Ilyen volt a Donyecki Népköztársaság választása, ahol

Szabó elmondta, ismeri Mateusz Piskorskit, és a legjobb véleménnyel van róla mind a mai napig. A Jobbik vezetői is jól ismerik őt, szerinte Gyöngyösi Márton van még jó kapcsolatban vele. Úgy fogalmazott,  „Én – bár rég találkoztam vele – nem fogok elhatárolódni tőle és letagadni, hogy ismerem. Azt majd Gyöngyösi Márton fogja megtenni, ahogy szokta.”

Gyöngyösi és Piskorski Donyeckben

Mentegetőzés

Szabó ügyének nyilvánosságra kerülését és Piskorski megszólalását követően Gyöngyösi hosszú Facebook-bejegyzésben kezdett magyarázkodni. A politikus azt írta:

Donyeckben és Szentpétervárott igen, hét évvel ezelőtt. Máshol nem. Ezzel szemben Sz. B. ezt a »szakmát« rendszeresen űzte.” Úgy vélte, az ő utazásai nem összehasonlíthatók Szabó megfigyelői tevékenységével.

Gyöngyösi emellett úgy fogalmazott, „akkoriban a Jobbik elnöksége, főleg a poszt-szovjet térség ügyeiben sokat adott egy bizonyos Kovács Béla szavára. Akkor még nem tudtuk, hogy pontosan ki ő, mivel kezdő politikusként nem gondoltuk, hogy egyből az orosz titkosszolgálat fog közénk beépülni.” (Gyöngyösi ekkor már nyolc éve a Jobbikban politizált – a szerk.)

De nem csak Gyöngyösi magyarázkodott, pártelnöke, Jakab Péter az ATV-ben úgy fogalmazott: „Nézze, a Jobbik az változott, óriási változásokon mentünk keresztül, tehát a korábbi Jobbik, mondjuk a Vona Gábor által vezetett Jobbik még egy orosz orientációjú politikát folytatott, az általam vezetett Jobbik pedig egy euroatlanti orientációjú politikát folytat. Hogyha ezt valaki nem vette észre, és engedély nélkül utazgat mindenféle kétes hátterű országba oroszbarát rezsimeket legitimálni, annak vállalnia kell a következményeket.

Gyöngyösi Mártont levélben az alábbiakról kérdeztük:

- Hány alkalommal, és milyen helyszíneken járt korábban választási megfigyelőként?

- Járt-e Krím-félszigeten választási megfigyelőként vagy más minőségben?

- Részt vett-e rajta kívül más jobbikos politikus a donyecki választási megfigyelésben?

- Összesen hány alkalommal találkozott Mateusz Piskorskival?

Amennyiben az EP-képviselő válaszol megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2021. január 26. 05:32
oroszbarát, tehát kremlfinanszirozott eu. érdekrontó...hol a helye????
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. január 25. 18:48
Már a Vona féle Jobbiknál is voltak kérdőjeles orosz szálak, még EP szinten is. Most összeálltak a MKP-MSZMP-MSZP-DK vérvonallal. Ezek, ugyanazok!
VeJoLa
2021. január 25. 15:42
Szegény oroszok! Nem elég nekik novicsok navalnij, most még össze is gyöngyösi mártonozzák őket!
MayorAnna
2021. január 25. 12:21
MI A VÉR A GOND AZ OROSZOKKAL?! - LEPRÁSOK? ELLENSÉGEI MAGYARORSZÁGNAK? MEG AKARNAK SZÁLLNI BENNÜNKET? VETTEK EL TŐLÜNK TERÜLETET ERŐSZAKKAL? KIZSÁKMÁNYOLNAK BENNÜNKET? Valaki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!