Uniós külügyi szolgálat: Washingtonnak fel kell hagynia a halálbüntetésekkel

2021. január 13. 19:15

2021. január 13. 19:15

Az Európai Unió arra szólítja fel az amerikai vezetést, hogy változtassa meg a kivégzések végrehajtásáról szövetségi szinten hozott döntéseit – közölte az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) szerdán.

A szolgálat arra reagált, hogy az Egyesült Államokban szerdán kivégezték Lisa Montgomeryt, a szövetségi siralomházban lévő egyetlen nőt, miután az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról kedden hozott döntését. 

Az uniós szolgálat szóvivője útján kijelentette: az Európai Unió (EU) mélységesen sajnálja, hogy hatvannyolc év elteltével szövetségi szintű halálos ítélet alapján végeztek ki egy nőt az Egyesült Államokban. Az EU határozottan és egyértelműen kiáll a bűncselekmények áldozatai és családtagjai mellett, és szigorú büntetőeljárást kezdeményez a bűnözők ellen, a halálbüntetést azonban összeegyeztethetetlennek tartja az emberi méltósággal és az élethez való joggal.

A kivégzés embertelen és megalázó bánásmódot jelent, és nincs bizonyítottan visszatartó hatása. Végrehajtása ellentmond a halálbüntetés globális eltörlését célzó törekvéseknek – húzták alá. Az Európai Unió határozottan ellenzi a halálbüntetést, és mindent megtesz eltörlése érdekében, ugyanis a hibásan hozott bírósági döntések így visszafordíthatatlanok – tették hozzá. 

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. január 14. 04:51
Ez a cikk mind a két oldalt bemutatja - mármint az elkövetett bűnt és a mentő körülményeket is, úgyhogy meglehetősen objektíven lehet látni az egész sztorit, cakkpakk: A Covid óvta meg a kivégzéstől a horrorfilmet idéző gyilkosságért elítélt amerikai nőt https://telex.hu/kulfold/2020/12/08/a-covid-ovta-meg-a-kivegzestol-a-horrorfilmet-idezo-gyilkossagert-elitelt-amerikai-not
Harangláb
2021. január 13. 23:56
..Ha már az Európunió képtelen volt megszervezni rendesen az oltóanyag beszerzését, akkor legalább megoldja az amerikai halálraítélt bűnözők problémáit... ...Köszi!!! Nem lehetne akkor már inkább újra az uborka görbülete?!?
pitypang1125
2021. január 13. 23:30
Annyit sem ér a szavatok a világban, mint a légyszar egy lámpa testen. A fél világ Europán és tagállamain röhög hogy azt hiszik még tényezők a világban, miközben saját kontinensüket, hazájukat sem képesek megvédeni, mert csak ideológiai faszságokkal foglalkoznak, annak árán is hogy felszámolják ónmagukat. Ebből az eszetlen társaságból menekülni kell, minél gyorsabban annál jobb.
tölgy
2021. január 13. 22:43
Mik vannak má'?! A farok akarja csóválni a kutyát?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!