Varga Judit: A védekezés legfontosabb aspektusát jelentik a korlátozó intézkedések

2020. november 11. 11:47

Az igazságügyi miniszter megköszönte az ellenzék képviselőinek, hogy a veszélyhelyzet 90 napos hosszabbítását ezúttal támogatták.

2020. november 11. 11:47

A védekezés legfontosabb aspektusát jelentik a korlátozó intézkedések, rendelkezésre áll minden védőfelszerelés, de az egészségügyet nem lehet túlterhelni, az ott dolgozókat kímélnünk kell, ők vannak most a frontvonalban – mondta az igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán. Varga Judit szerint a korlátozó intézkedésekkel lassítani lehet a járvány terjedését annak érdekében, hogy ne terheljék túl az egészségügyi rendszer kapacitásait, főleg a humánerő-kapacitásokat.

A veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggésben azt mondta: természetes dolog kellene, hogy legyen, hogy egy veszélyhelyzetben az ellenzék támogatja a nemzeti erőfeszítéseket, ennek most azért van hírértéke, mert „van egy nagyon rossz tavaszi tapasztalat”. A miniszter úgy véli,

a természetes az, ha veszélyhelyzetben mindenki összefog, félreteszi a napi politikai vitákat

és arra koncentrál, hogy az emberek élete, egészsége ne legyen veszélyben, Varga Judit megköszönte az ellenzék képviselőinek, hogy a veszélyhelyzet 90 napos hosszabbítását ezúttal támogatták, és a tavasszal ellentétben ezúttal „felismerték végre a történelmi pillanatot”. Egyúttal azt kérte tőlük, hogy legyenek türelmesek, és rosszhiszemű kommunikációval, álhírekkel ne gyengítsék és ne támadják a védekezési intézkedéseket.

Az állampolgároknak most nagyon sok korlátozó intézkedést kell elviselniük, és a legfontosabb, hogy mindenki a védekezésre tudjon koncentrálni – szögezte le. Varga Judit szerint szükség van arra, hogy mindenki fegyelmezett legyen, ebben pedig nagy politikai felelőssége van az ellenzéknek is. Kitért arra is, hogy felállt újra a rendkívüli jogrendi akciócsoport, amely a tavasz folyamán egy nagyon jól bevált munkamódszerrel tudott dolgozni, rendszeresen fogadták a társadalom, szervezetek visszajelzéseit. 

Az alaptörvény frissen kezdeményezett módosításáról azt mondta: annak preambuluma rögzíti, hogy a családok legmagasabb szintű védelmét kell biztosítani. „Olyan időket élünk meg, ahol ez az alaptörvényi védelem további megerősítésre szorul” – fogalmazott, és előrevetítette: alacsonyabb rendű jogszabályokban is leképezik ezt. Felhívta a figyelmet arra, hogy tárcája hatáskörébe tartozik a folyamatos „hatályosulási vizsgálat”, ennek során jutottak arra, hogy szükséges a módosítás. A keresztény kultúrával kapcsolatos passzussal összefüggésben azt hangsúlyozta: a kultúrán van a hangsúly, ez azt a kulturális, történelmi hagyományrendszert, identitást takarja, amire Európa is épült. Ennek deklarálása szükségessé vált a mai világban – mondta Varga Judit.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. november 11. 16:50
nyilvánvaló, hogy a tervezet módosítások valódi célja nem a választási csalások, hanem az ellenzék koordinált jelöltállításának megakadályozása.
Menhetten
2020. november 11. 16:49
A kormány 2020. november 10-én, a dátumbélyegző szerint 23:59 perckor T/13679. számon benyújtott javaslatával módosítanák az egyes választási tárgyú törvényeket (.pdf). A javaslat, melynek benyújtója Semjén Zsolt általánosügyi miniszterelnök-helyettes, előadója pedig Varga Judit igazságügyi miniszter, ezzel lényegében ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását. Tehát
koronaszepe
2020. november 11. 13:17
Ugye, hogy nem kell komoly szakmai múlt, életút, csak jól kell dekázni. Milyen fasza kis miniszter lett a Jutka.
comname
2020. november 11. 12:46
Milyen érdekes, hogy sehol se olvasom ezen az oldalon, hogy az alaptörvénymódosítás megszívatja az ellenzéki együttműködést a következő választáson, azt meg végképp nem, hogy a közpénz megint elveszíti közpénz jellegét. Ezért kellett a felhatalmazás? Alaptörvénybe kellett írni, hogy nyugodtan lehessen lopni? Magyarázzátok meg miért jó az nekünk egyszerű polgároknak, hogy az alapítványi pénzeket már nehezebb lesz vizsgálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!