Népegészségügyi központ: Karácsony téved, az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre

2020. november 08. 10:58

Karácsony Gergely kijelentette, hogy „az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek”. Az NNK szerint ez „óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan”.

2020. november 08. 10:58

Karácsony Gergely főpolgármester téved, az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap az MTI-vel.

Az NNK emlékeztetett: a fővárosi önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, és Karácsony Gergely kijelentette, hogy „az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek”.

Ez azonban „óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan” – írták.

Hangsúlyozták: az antigéntesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket mutatnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel „fals negatív eredményt mutat majd”. A tesztelt ember tehát megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra: az antigénteszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban. Az antigénteszteknél nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést. A két teszt nem hasonlítható össze, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatóknak – olvasható az NNK közleményében.

Karácsony Gergely szerdán jelentette be, hogy intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezd a fővárosi önkormányzat, százezer antigénteszt beszerzését indítják el napokon belül a koronavírus-járvány megfékezéséért. A főpolgármester szerint erre azért van szükség, mert a PCR-tesztek eredményei lassan érkeznek meg, néhány szociális intézményben akár tíz napot is várni kell azokra, és így nem lehet hatékonyan védekezni.

tesztelés során továbbra is az önkormányzati intézmények lakói és dolgozói a legfontosabbak, de a fővárosi önkormányzat 50 ezer tesztet oszt szét lakosságarányosan a kerületek között, hogy minden, különösen veszélyeztetett ágazatban dolgozónak, így a pedagógusoknak és oktatást segítő más munkavállalóknak is biztosítsák az önkéntes alapú szűrést – emelte ki a főpolgármester.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2020. november 08. 17:48
Szerencsére Karácsony tesztje negatív lett. Az IQ tesztje......
pumuklik
2020. november 08. 16:16
Miért nem rendelnek a 2015-ben Hollandiában Rotschild által szabadalmaztatott gyorstesztből?
Pierre
2020. november 08. 16:12
"Végtelenül szomorú, hogy a jelek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központot is belerángatták a Fővárosi Önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba. Rágalmakra mi mindig tényekkel válaszolunk, úgyhogy lássuk a tényeket. 1) A koronavírus-tesztelés állami feladat, de sajnos az állam botrányosan kevés tesztet végez. A Fővárosi Önkormányzat már eddig is több mint 50 ezer úgynevezett PCR tesztet végzett az állam helyett. 2) Közismert, hogy az antigén-alapú tesztek kb. 96 százalékos megbízhatóságúak a PCR-tesztekhez képest. Viszont a töredékébe kerülnek és 15 perc alatt megmutatják az eredményt. Éppen ezért használja ezeket például a Magyar Mentőszolgálat is, Szlovákiában pedig az egész lakosságot ezekkel szűrték. 3) A Fővárosi Önkormányzat tovább bővíti a PCR-tesztkapacitását, a saját intézményeink kötelező és rendszeres szűrését továbbra is ezekkel végezzük. De a jövőben antigén teszteket is beszerzünk, hogy segítsük a kiemelten veszélyeztetett munkavállalók, például a pedagógusok önkéntes és gyors tesztelését. A kormány helyett tesszük mindezt. Sajnáljuk, hogy a kormány helyett elvégzett munkánkra kioktatás és félrevezetés a válasz." KG
KannibálTatárÚr
2020. november 08. 15:25
Karácsony nem téved, hanem hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!