Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

2020. november 26. 20:41

A vakcina megérkezése előtt fel kell mérni, hogy mennyien eshettek át a fertőzésen.

2020. november 26. 20:41
null

Négy egyetem adataiból arra lehet következtetni, hogy Magyarországon csökken a pozitív koronavírus-fertőzéssel regisztráltak aránya – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök este az M1 aktuális csatornán.

Merkely Béla elmondta, a csütörtöki plusz 2000 fertőzött nem azt jelenti, hogy a járvány „erőre kapott”, hanem az úgynevezett antigén tesztek – amelyekkel a tanárokat is szűrik – miatt nőttek a számok.    

Tehát az országos tesztelésnek köszönhetően több pozitív eset jelenik majd meg – magyarázta, hozzátéve, hogy a PCR-, tehát az örökítőanyagot vizsgáló tesztek végeredményében nincsen eltérés, sőt ezek alapján fokozatosan csökken a fertőzöttek száma. A karácsonyi ünnepek kapcsán megjegyezte, ha egy család nagy része már átesett a betegségen, akkor nagy valószínűséggel nem fertőződnek meg újra, hiszen csak nagyon kevés olyan esetről tudnak, ami biztosan ismétlődött.

Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy azok, akik már átestek a betegségen, felelőtlenül viselkedhetnek, nekik is be kell tartani a járványügyi előírásokat – fűzte hozzá Merkely Béla.    

Kitért arra is, a vakcina megérkezése előtt fel kell mérni, hogy mennyien eshettek át a fertőzésen; a saját becslése szerint körülbelül másfél millióan, tehát a magyarországi népesség mintegy 15 százaléka. Hozzátette, a beoltottak és a betegség ellen már védettek aránya összességében el kell, hogy érje a népesség 60 százalékát.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2020. november 27. 10:08
Minden halálozással csökken a fertőzöttek aránya. És ha a születések száma nő, akkor is.
olajfa1
2020. november 27. 09:15
Szerintem a vakcina megrendelés nagysága érdekében egy előzetes bejelentkezést kellene végezni a háziorvosoknál. Így pontosabban meg lehetne határozni hogy mennyi vakcinára lenne szüksége Magyarországnak. Mondjuk ez rossz lenne pl a "patkánynak sem nevezhető férgek" féle kommentelőknek...
Rugo
2020. november 26. 23:20
"a saját becslése szerint körülbelül másfél millióan, tehát a magyarországi népesség mintegy 15 százaléka" --- szerintem fogadjuk el ezt, és ne dobjunk ki milliárdokat azért, hogy nektek legyen pár cikketek belőle
Marianer
2020. november 26. 22:55
De jó, hogy nem tartunk ott, mint 2015-ben, mikor egy hét alatt 89.000 ember fordult az orvosához influenzás tünetekkel, annyira rosszul érezte magát. Nem csak úgy mondták neki, hogy "hahó, maga pozitív, tudta?" hanem konkrétan beteg volt. Vagy, mint 2017-ben, amikor ötezren hunytak el influenzában csak januárban-februárban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!