LMP: A magyar kormány életeket is feláldozna a hatalomért az uniós vétóval

2020. november 18. 14:41

Schmuck Erzsébet kijelentette azt is: a Fidesz szerint az a jogállamiság, amikor a kormánypárt megmondja, kinek, mihez van joga.

2020. november 18. 14:41

Történelmi bűnnek tartja az LMP társelnöke, hogy a magyar és a lengyel kormány megvétózta az uniós költségvetést és helyreállítási alapot. Schmuck Erzsébet szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta: a büdzsé „túszul ejtésével” a magyar kormány életeket is hajlandó feláldozni a hatalomért. (Az ellenzéki pártok egyébként a vétó miatt közösen fordultak az Európai Unióhoz, erről itt olvashat.)

Bár a lengyel és a magyar kormány teljes hozzáférést kíván az uniós finanszírozáshoz, el akarja kerülni a jogállamiság megsértésének ellenőrzését – mondta a politikus. Szerinte ezen kormányok ellentmondanak az uniós szerződéseknek, és „önző módon ártanak a családoknak, a vállalkozásoknak és az állampolgároknak egész Európában, így Magyarországon is”. Ezért az LMP azt követeli, hogy a kormány ne keverje össze a Fidesz és Magyarország érdekeit. A jogállamiság egyetemes érték, és ha az Orbán-kormány komolyan gondolja, hogy ezen a téren nincs félnivalója, akkor ne rettegjen a jogállamiság vizsgálatától – szögezte le. Kijelentette azt is: a Fidesz szerint az a jogállamiság, amikor a kormánypárt megmondja, kinek, mihez van joga.

„Az a jogállamiság, amikor minden fontos pozíciót elfoglalnak, amikor a válság közepette alaptörvényt módosítanak, és egy miniszter kezébe adják a döntést: ki fogadhat örökbe és ki nem” – fogalmazott. Kifogásolta azt is, ahogyan a közmédia működik, illetve nem értett egyet azzal a Fidesz állásponttal, miszerint sajtószabadság van Magyarországon.

(MTI)

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. november 21. 09:35
a demokráciáról fecsegtek! éjjel meg nappal! hát nem a magyarok többsége választotta a kormányt? hát akkor? csak nem vagytok annyira barmok, hogy orbán titeket bíz meg ezzel az üggyel?
Harangláb
2020. november 18. 19:45
Hol van ez a fapina egy Schifferhez képest...
silenceCZ
2020. november 18. 18:42
én azt hittem, vagyis inkább reméltem, hogy az LMP ellenzék és nem ellenség. Tévedtem. Liberális férgek, mint a többi.
pollip
2020. november 18. 17:56
Ettől nem lesz több szavazójuk. Kiesnek a Parlamentből. Gyurcsányi ígért már néhány helyet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!