Így segíti a kormány a vendéglátósokat, taxisokat és szállásadókat

2020. november 11. 17:01

A vendéglátó-, és a szállásadó helyek többféle segítséget kapnak szerdától, mivel legalább 30 napra újabb korlátozások léptek életbe hazánkban.

2020. november 11. 17:01
null

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese által bejelentett intézkedések közé tartozik, hogy a vendéglátással foglalkozók számára a járulékkedvezmény és a bértámogatás mellett további könnyítés, hogy a tavaszi helyzethez hasonlóan a házhozszállítás adminisztratív terheit csökkentik, és a taxisokat is bevonhatják a kiszállításba – írta meg az Origo.

A szálláshely-szolgáltatók szintén jelentős összegű támogatást kapnak, így az állam megtéríti számukra az elkövetkező harminc napra a regisztrált foglalásaik után számított nettó bevétel 80 százalékát – írják.

Az alábbi intézkedéseket hozta a kormány:

A cégek mentesülnek a szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulás fizetése alól.

A kisvállalati adózók esetében pedig nem számítanak bele az adóalapba a személyi jellegű kifizetések.

A bértámogatás mértéke a munkavállaló bruttó munkabérének ötven százaléka, és két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a vállalkozás megkaphassa azt, az, hogy a munkavállalót ne bocsássák el és meg is kapja a fizetését.

A támogatásról szóló igényeket a megyei, illetve fővárosi kormányhivatalhoz kell benyújtaniuk a cégeknek, és nyolc napon belül döntés is születik a kérelmük ügyében.

A kapcsolódó dokumentációk a Munka.hu felületen már el is érhetőek.

A vendéglátással foglalkozók számára a járulékkedvezmény és a bértámogatás mellett további könnyítés, hogy a tavaszi helyzethez hasonlóan a házhoz szállítás adminisztratív terheit csökkentik, és a taxisokat is bevonhatják a kiszállításba.

A szálláshely-szolgáltatók szintén jelentős összegű támogatást kapnak, így az állam megtéríti számukra az elkövetkező harminc napra, azaz december 11-éig, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban regisztrált foglalásaik után számított nettó bevétel 80 százalékát.

Ebben az ágazatban is akkor kapható meg a támogatás, ha a vállalkozás nem bocsájtja el a dolgozóit, és a bérüket is kifizeti.

(Origo)

Fotó: MTI/Varga György

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2020. november 11. 19:23
"Így segíti a kormány a vendéglátósokat, taxisokat és szállásadókat." - írják. M'ér? Loló már taxis céget is vett? Nem is tudtam.
pemete jakab
2020. november 11. 18:17
"Így segíti a kormány a vendéglátósokat, taxisokat és szállásadókat" És persze a profi focisták fizetését is állja fele részben (pontosabban mi álljuk). A rothadó Nyugaton meg csökkentik a fizetésüket. Persze mi mindent megoldunk okosba! https://telex.hu/sport/2020/11/11/gazdasagvedelem-futball-profi-sport
nemecsekerno_007
2020. november 11. 17:31
Úgy kéne segíteni, hogy mielőbb megszüntetjük a korlátozásokat Aztán mindenki az egyéni felelősségre koncentrál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!