Így gordonkázott a magyar zenész a fronton 1915-ben

2020. november 17. 11:47

Kerpely Jenő szoros barátságban állt Bartókkal és Kodállyal is.

2020. november 17. 11:47
null

A fotón Kerpely Jenő gordonkaművész látható, amint valahol a fronton katonatársainak zenél 1915-ben – írja a HUstory Facebook-oldal.

Kerpely Budapesten született és elvégezte a Zeneakadémiát is, majd oktatóként évtizedekig oktatott az intézményben. Először 1910-ben szerzett magának hírnevet, amikor megalapította társaival a később világhírre szert tevő Waldbauer-Kerpely Vonósnégyest. A világháború alatt szünetelt a karrierje, a vonósnégyes összes tagját besorozták katonának. Kerpely több mint másfél évig szolgált a fronton.

Jó barátságot ápolt Kodállyal és Bartókkal is.

A vonósnégyes a második világháború után, 1946-ban oszlott fel egy budapesti búcsúkoncert után. Kerpely 1948-tól az Egyesült Államokban élt 1954-ben bekövetkezett haláláig.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alkaloidablog
2020. november 17. 22:29
Érdekes: magyar arcok! Ilyet ma már alig látni. Tízen éve vettem először észre, azóta figyelem, az ország népessége egyszerűen ma már más, mint fiatalkoromban. Antropológiai értelemben. Mások az arcok, változnak a fiatalok. ma már nehéz megmondani ilyen a tipikus magyar. Száz éve még egyértelmű volt.
péterx
2020. november 17. 13:35
Azt majd magadnak eldöntöd te.
péterx
2020. november 17. 13:23
Hála Isten, a háborúban sem mindig hallgatnak a múzsák!
Nuttika
2020. november 17. 13:10
Magam is tanultam és játszottam csellón (vagy gordonkán), csodálatos hangja van. Bár állítólag a cselló inkább férfiak hangszere, érdekes módon az én tanáromnál olyan 8-2 arányban voltak a diákok a lányok javára. A másik oktatónál, akinél a húgom is tanult, ott volt talán fele-fele az arány. Akinek pedig az a baja, hogy a cselló "komolyzenei hangszer", úgy veszem észre, egyre nagyobb divatja van a könnyű zenében a klasszikus hangszereknek is. Mondjuk én kifejezetten élvezem azt is, mikor klasszikus ázsiai hangszereket használnak együtt modernekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!