Magyar kézbe kerülhet a Budapest Airport

2020. október 09. 11:43

A magyar kormány ki szeretné szorítani a külföldi tulajdonosokat a Budapest Airport Zrt.-ből.

2020. október 09. 11:43

A Bloomberg az előzetes tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy egy magyarokból álló konzorcium ajánlatot tett a budapesti reptérre – írja a Portfolio.

A Bloomberg szerint Orbán Viktor nyíltan nyilatkozott arról a szándékáról, hogy ki szeretné szorítani a külföldi tulajdonosokat a Budapest Airport Zrt.-ből, amely a világ egyik leggyorsabban növekvő közepes méretű reptere. A koronavírus-válság, ami a légiközlekedési szektort különösen súlyosan érintette, lenyomta a repterek értékeltségét, így most olcsóbban hozzá lehetne jutni a reptérhez. Tavaly, mielőtt kitört volna a járvány,

3 milliárd euróra becsülték a reptér értékét.

A Budapest Airport három jelenlegi tulajdonosa, a szingapúri állami befektetési alap (GIC), egy kanadai nyugdíjalap, és az AviAlliance, egy reptereket működtető, kanadai cég. A tulajdonosoknál egyelőre nincs tervbe véve a reptér eladása.

A budapesti reptér forgalma dinamikusan növekedett az elmúlt években. A fapados légitársaságoknak köszönhetően, tavaly 43 százalékkal nőtt bevétele – 331 millió euróra. De a koronavírus miatt idén 90 százalékkal csökkent az utasforgalom.

Kik vennék meg?

A konzorcium tagja a MOL mellett Jellinek Dániel, az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó Indotek Csoport alapítója és Magyarország egyik leggazdagabb embere. A Budapest Airportot 2005-ben privatizálták, de a reptér magyar kézbe kerülése beleillene az Orbán-kormány céljaiba, ugyanis a kormány

szívesen látna magyar tulajdont az olyan stratégiai ágazatokban, mint az energia vagy az infrastruktúra.

A kormány idén már nyitott a légiközlekedés felé, 90 százalékos részesedést vásárolt a sármelléki reptérben.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2020. október 09. 18:26
Adja a jó Isten!!!
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. október 09. 13:35
Végre. Ezt is böszme és bandája kótyavetyélte el.
rollotomasi
2020. október 09. 13:21
Ebbű megint ajvék lesz, meg 7-es cikkely, more! Egyébként ez velünk a legnagyobb baja a "fejlett" nyugati demokráciáknak, hogy kiszorítottuk tőlünk azokat a sáskacégeket, akiknek a szocik/libsik anno 30 ezüstért, meg egy-két fb tagságért kiárusították a magyar vagyon nagy részét. Lásd: EON, GDF SUEZ és társai.
Magyarok Pásztora
2020. október 09. 13:18
Piri néne passzolta el, a bolgár dugong anyja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!