Gulyás Gergely: Tehát azért tüntetnek, hogy a korábbi rend álljon vissza, avagy függetlenektől a kereszténydemokrata kormány vegye vissza az SZFE irányítását?

2020. október 24. 09:43

Én örülök, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2020. október 24. 09:43

Őszintén címmel pódiumbeszélgetést tartottak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel pénteken, október 23-án Velkovics Vilmos és M. Dobos Marianne vezetésével a Polgári Mulatóban. Ugyan sok téma elhangzott, a legaktuálisabb és a legégetőbb egyértelműen az SZFE-s hallgatók esete volt, akik aznap tüntetést szerveztek az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetésével, melyről mi is beszámoltunk. A miniszter itt foglalt össze markáns véleményét a Színház- és Filmmvészeti Egyetem működésével kapcsolatos kritikákról: „Ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét illeti, mi jó érzéssel nézzük a történéseket. Sohasem gondoltuk volna azt ugyanis, hogy egy elég belterjes balliberális klikk, az államot és a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek. És ha jól értem, akkor azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre, és hogy ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány. Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk” – jelentette ki.

Gulyás szerint az egyetem fölé helyezett kuratórium tagja, élén Vidnyánszky Attilával együtt (akinek már korábban is volt dolga az egyetemmel, igaz ekkor még kritika nem érte, hiszen a fia, ifj. Vidnyánszky Attila már jóval a tervezet előtt az SZFE-ben dolgozott), mind „a művészeti filmvilágból, színházi világból érkeztek, és a tehetségükhöz, hozzáértésükhöz nem férhet semmilyen kétség”, valamint kiemelte, hogy „szándékosan és helyesen törekedtek arra, hogy olyan személyek is legyenek bennük, akik az élet más területén sikeresek”. A miniszter kiemelte azt is, hogy itt valójában egy politikai harc folyik éppen, hiszen az iskola élén mindeddig „egy korábban még a balliberálisok által is sokat bírált, viszonylag belterjes társaság uralta”, avagy „itt nem egy szakmai vita van, hanem az ő teljes befolyásuknak az elvesztése az oktatásban. Itt egy pozícióharc van, ők pozíciókat védenek ahelyett,hogy leültek volna a kuratóriummal tárgyalni”.

A miniszter emellett felhívta az egyetem diákjainak figyelmét arra is, hogy jelenleg több pénz áll rendelkezésére az egyetemnek, mint bármikor korábban, valamint, hogy az elmúlt napokban megjelent új kormányrendelet értelmében megduplázták az új kuratórium kérésére az egyetem jövő évi költségvetését, mely összesen hárommilliárd forintot jelent. Mindemellett Gulyás kijelentette, hogy az SZFE-ügy nincs benne „ma az ország ötven legfontosabb ügyében”

Az egyetemfoglalással kapcsolatban Gulyás kijelentette, hogy ez nem helyes és nem is elfogadható, ugyanakkor „azt kell látni, hogy sokan kifejezetten azért lépnek föl így, mert azt várják, hogy velük szemben valaki valahol valamilyen erőszakot alkalmazzon”, mely szerinte akár jogilag még meg is alapozott lenne. 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. október 26. 06:59
Egy dolog az, hogy az SZFE-sek MIT VÉLELEMEZNEK céljaiknak. ÉS EGY MÁSIK(!!!) DOLOG AZ, HOGY MI ANNAK A RÖREKVÉSÜKNEK A VALÓSÁGOS TARTALMA--OLYAN, AMIRE ŐK--BUTASÁGUK ÉS TÁJÉKOZATLANSÁGUK OKÁN MÉG CSAK NEM IS GONDOLNAK. SŐT TILTAKOZNAK A VALÓSÁGOS OK ELLEN, PEDIG ARRÓL. S NEM MÁSRÓL VAN SZÓ!!! AMI PERSZE ÉS NYILVÁN NEKIK NEM TETSZIK.
Porkoláb Zsuzsa
2020. október 24. 19:36
Az a lényeg, hogy Vidnyánszky nagy formátumú ember, mint Mikszáth, vagy Széchenyi. dr. Szarka pedig mint Kazinczy Ferenc. Novák Emil, Zalán János szintén világot járt megmért emberek. Bennük kifogást nem lehet találni. Örülni kell, hogy függetlenek lesznek a kormánytól, államtól.
Menhetten
2020. október 24. 16:14
Nem gondoltam volna, hogy még egyszer olyan eufórikus hangulatban lesz részem, mint amilyenben tegnap délután és este voltam. Pedig semmi jele nem volt annak, hogy ez egy jottányival is más lesz, mint a sok sok évvel ezelőttiek. Akkor is, hol nagyobb, hol kisebb tömeg gyűlt össze. akkor is tele voltam várakozással, de minden alkalommal, csalódottan, és rossz kedvűen somfordáltam haza. Hogy a hatalom néz hülyének, hiányérzettel a lelkünkben hazautaztunk, ahelyett, hogy a Parlamentet tanyasi terminátorostól együtt beletoltuk volna a Dunába. Nos tegnap valami alapvetően más történet játszódott le. A tömeg túlnyomó többsége huszonéves fiatal. Nem lehetett látni egyetlen pártzászlót, vagy logót sem. Nem voltak politikai jelszavak. Csak békés, csendes, de annál elszántabb tömeg volt. De ez a tömeg azzal együtt nem volt arctalan, hogy mindenki fegyelmezetten magán viselte a maszkot. a vonulás közben mint egy nagy hullám, szaladt végig többször is a vastaps, ami valamilyen számomra ismeretlen kommunikációként működött a fiatalok között. Tudtam, éreztem, hogy ennek a tömegnek van ereje. Vannak elképzelései, és azt is tudtam, hogy ezek az elképzelések nekem látatlanban is nagyon rokonszenvesek. Ezeknek a fiataloknak nincs sem félnivalójuk, sem veszítenivalójuk. Ha ebben az országban akarnak boldogulni akkor ezt maguknak kell megteremteniük. Ha a szüleik, nagyszüleik elárulták őket (maximális tiszteletem a kivételeknek), mert elmulasztották ezt a lehetőséget. Szervilisek vagy gyávák voltak, féltették az egzisztenciájukat, a családjukat. Magukra hagyták a gyerekeiket és unokáikat. Ők viszont a saját kezükbe vették a sorsukat, és itt akarnak boldogulni. ennek a boldogulásnak azonban ára van. Csak akkor sikerülhet, ha ettől a velejéig rohadt hatalomtól meg tudnak szabadulni. Vagy így, vagy úgy. Tegnap este a színpadon elhangzó "forradalom" szónak újra volt számomra jelentése. 2022-ben közel félmillió első szavazó voksolhat. Nem lehet kérdés, hogy a tegnapi tüntetésen résztvevő és a velük szimpatizáló fiataloknak nulla százaléka lesz fidesz szavazó. Viszont két év alatt a náci rezsim "egészségügyi reformjának" köszönhetően, hozzávetőleg háromszázezer ember fog meghalni, akiknek akár kétharmada is a rezsim szekértolója lehetett. Ez azt jelenti, hacsak az ellenzék újra nagyon el nem bassza, akkor a választási csalások ellenére is győzhet. Győzhet és számonkérhet. És ezt még a náci kubatov gárda sem lesz képes megakadályozni. Persze ha addig gulyásgergelynek sikerül eldönteni, hogy ez most egy kormányt támogató, vagy azzal szemben kritikát megfogalmazó demonstráció volt-e...
kékFogúHarald
2020. október 24. 16:06
"azért tüntetnek, hogy a korábbi rend álljon vissza" -- mármint a molesztálhatóság?!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!