Az SZFE átalakítása ellen tüntettek az egyetem hallgatói

2020. október 23. 16:55

A tüntetők a Budapesti Műszaki Egyetemtől az Uránia Nemzeti Filmszínházig vonultak, itt hangzottak el a beszédek. Beszámolónk.

2020. október 23. 16:55
null

Tüntetést hirdettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói október 23-ára. A hallgatók és a velük szimpatizáló tüntetők az 1956-os forradalomban részt vett egyetemisták tiltakozásra utalva a Budapesti Műszaki Egyetem előtt gyülekeztek. A tömeg a Gellért tértől a BME központi épületének főbejáratáig betöltötte a felső rakpartot és a parkolót.

Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színésznő elszavalta Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét, amelynek „refrénjét” néhányan vele mondták a tüntetők közül.

A tüntető tömeg ezt követően elindult az Uránia Nemzeti Filmszínház elé.

Néhányan skandálásba kezdtek, de ez viszonylag hamar abbamaradt.

A tüntetők a Szabadság hídon vonultak keresztül, közben feltűnt Donáth Anna, a Momentum politikusa is.

A tüntetés a március 15-tértől néma fáklyás felvonulásként folytatódott.

A tömeg valamivel 18 óra után érkezett meg az Uránia elé. A színpadon a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara Beethoven Egmont nyitányát játszotta el.

 

Az Euronews élő közvetítése

Az első felszólaló Vilmos Noémi, az egyetem egyik hallgatója volt. Kiemelte, hogy a tanköztársaság ideje alatt ő is megtanulta, hogy a demokrácia bonyolult dolog: egyeztetni kell, elfogadni, ha mások mást gondolnak, és meghallgatni másokat. Vilmos Noémi úgy fogalmazott: amennyiben Orbán meghallja a tömeg hangját, akkor elindulhat a párbeszéd, ha azonban nem, akkor „nagy hiba volt bölcsődéből az iskolákig minden október 23-án és március 15-én minden magyar fejébe vésni, hogy forradalmat csinálni márpedig lehetséges!".

Az eseményen felszólalt Szkalitzky Andrea orvos, aki az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről beszélt. Szerinte sok helyen csak úgy működik az ellátás, hogy ott az orvosok másodállásban vállalnak munkát. 
Több településen egész osztályok zárhatnak be – mondta Szkalitzky, aki elfogadhatatlannak nevezte az egészségügyi dolgozók 1-2 évre való átvezénylését is. A résztvevők kifütyülték a törvényt.

Beszédett mondott Székely Tamás, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének alelnöke is. Székely szerint két út lehetséges: „vagy beletörődünk a sorsunkba, az alattvalói létbe, vagy harcolunk"

Kiállt a tüntetők mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. A szakszervezet nevében Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja beszélt. Nagy szerint ma hatalomnak nem kritikus gondolkodókra, hanem kiszolgáltatott alattvalókra van szüksége. Példaértékűnek nevezte az SZFE hallgatóinak kiállását.

A beszédeket követően Horváth Aladár és a FreeRoma Group eljátszotta a „Titkos egyetem” című dalt, majd az összegyűltek elénekelték a Himnuszt.

Fotók: Mátrai Dávid

Összesen 516 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2020. december 26. 12:59
A kis buták, nem tudják, hogy maguk ellen dolgoznak! Megvezeti őket a ballibsi volt vezetőségük és tanáraik (Csakis libsi színészeket szabad nevelni, nehogy beleszóljon a fenntartó, aki ugye a pénzt adja...
Tehetős Totó
2020. október 25. 06:54
Bocsánat henri! Természetesen csszabónak (egyébként erdélyi származású író nevét bitorolná) szántam.
bpe
2020. október 24. 23:43
"nagy hiba volt bölcsődétől az iskolákig minden október 23-án és március 15-én minden magyar fejébe vésni, hogy forradalmat csinálni márpedig lehetséges!" vilmos noémi esete az agyhibával.. mert ugyan télleg lehetséges, ám nem ilyen partikuláris zöngettyűk mexólaltatása révén. vagy ez a wannabe forradalom (bitch plz..) a nem létező jogállamiság satuféke és ellensúlya lenne? kötve hiszem. persze, ha eleve képtelenek vagytok kompromisszumot kötni, nektek télleg csak a "forr a dalom" marad, a baj csupán az, h combosan alágyújtani az nem fog menni, mert nincs elegendő érdeklődés. ..érdek még csak-csak lenne, lásd a főváros esetét a 42 tanács-adóval, én nem is értem, miért is nem ilyen néven vezet be kari szili vmit. (új közterhet mmint.) ha lett volna eszetek, hagyjátok, h csináljon a ti übernívós és hiperprogresszív képzésetekkel ==párhuzamosan== azt a vidnyánszky, amit akar, aztán lehetett volna mosolyogni rajta, ha nem képes semmi épkézlábra. ehelyett megy mióta ez a sértett ingyencirqsz. az, h egy állam megjácca a jogállami keretein belül mindezt, az ízlés dolga, kinek mennyire teccik, joga mindenesetre van hozzá. nektek is van, jogotok, választást nyerni, és leváltani a bármilyan kuratórium tagjait. ennek a bármiáron keresztülvitele persze láccólag ott van a napirenden, látom én ezt, nehéz lenne nem észrevenni. sok sikert hozzá. viva la verotulion!!
toef36
2020. október 24. 15:33
A "lberálissá" vedlett szockom társaság diktálja a tempót és a dumát! A "zs" szupremácia erősíti az antiszemiták hőbörgését! Kinek jó ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!