Egyelőre nincs javaslat a jövő évi minimálbérre

2020. október 29. 08:58

Abban már most egyetértés van, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően csak 2021-re szülessen megállapodás.

2020. október 29. 08:58

A járvány miatt szinte biztos, hogy csak a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegéről tárgyalnak az idén a szociális partnerek. A szakszervezetek és a munkáltatói képviseletek is óvatosak, konkrét javaslat egyelőre nincs – írta a Magyar Nemzet csütörtökön. Az innovációs tárca szerdán jelentette be, hogy megkezdődtek a jövő évi minimálbér összegéről szóló egyeztetések a kormányzat, valamint a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek között. Hangsúlyozták: a kormány célja továbbra is az, hogy a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek állapodjanak meg a kötelező legkisebb bérek jövő évi mértékéről.    

A Liga Szakszervetek elnöke a lapnak elmondta: egyelőre nem hangzottak el konkrét számok a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén. Mészáros Melinda szerint a jelenlegi, óriási bizonytalanságot okozó járványhelyzetben teljesen természetes, hogy a kormányzat és a szociális partnerek is óvatosak. Kritikus időszak előtt állunk, ezért elhúzódó, talán eddig még sohasem tapasztalt nehézségű tárgyalások után születhet döntés a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről – tette hozzá. Felvetődött ugyanakkor, hogy a minimálbérek éves változásának jövőbeni kereteit már most alakítsák ki a felek – mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint ez előremutató felvetés, mivel a 2016-ban megkötött, feltételhez kötött munkáltatói-járulék-csökkentési irányokat is tartalmazó bérmegállapodás megkötése egyértelműen jó döntés volt.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cserna János
2020. október 29. 10:41
Az fogalmilag kizárt. Természetesen.
Cserna János
2020. október 29. 10:38
Az fogalmilag kizárt. Természetesen.
pumuklik
2020. október 29. 10:04
Akkor a bolgár tehén hazudott?
jánosbácsi
2020. október 29. 09:36
Van hova fejlődni, ha a duplájára emelik az is kevés. "Magyarországon a harmadik legkisebb a minimálbér az Európai Unióban. Három nagyobb csoportra osztják a statisztikusok az EU-országokat a minimálbért vizsgálva. A visegrádi országok közül is az utolsó Magyarország Az első csoportban azok a tagállamok vannak, ahol a legkisebb a minimálbér: Bulgária, Lettország, Magyarország és Románia. Ezekben az országokban a havi minimálbér nem éri el az 500 eurót. A második csoportban a havi 500 és 1000 eurónyi minimálbért meghatározó EU-tagok vannak: Horvátország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Észtország, Litvánia, Portugália, Görögország, Málta és Szlovénia. A legnagyobb minimálbér a harmadik csoport országaiban van: havonta 1000 és 2000 euró között Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Írországban, és ennél is magasabb Luxemburgban, ahol meghaladja a havi 2000 eurót a minimálbér."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!