A DK eláll az ingyenes tesztelésről szóló népszavazási kezdeményezésétől

2020. október 19. 18:10

Az szerintük nem lenne lebonyolítható jelentős járványügyi kockázatok vállalása nélkül.

2020. október 19. 18:10

Eláll az ingyenes tesztelésről szóló népszavazási kezdeményezésétől a Demokratikus Koalíció, mert az valószínűleg nem lenne lebonyolítható jelentős járványügyi kockázatok vállalása nélkül. Az ellenzéki párt sajtóirodája az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben emlékeztetett: a DK népszavazást kezdeményezett arról, hogy a koronavírus-járványban mindenki, minden megkötés és feltétel nélkül ingyenesen teszteltethesse magát. A Nemzeti Választási Bizottság ezt „elképesztő, tarthatatlan indokokkal utasította el, kétséget sem hagyva afelől, hogy alapos fellebbezésünket követően a Kúria jóváhagyná a népszavazás megtartását” – írták.

Hozzátették: a koronavírus-járvány magyarországi terjedése a múlt héten minden rekordot megdöntött, ezért azt tartják a legfelelősebb döntésnek, ha elállnak a népszavazási kezdeményezéstől. A DK álláspontja ettől függetlenül nem változott: továbbra is a tesztelés ingyenessé tételét követeli a kormánytól – emelték ki. A közleményben úgy fogalmaztak: „a helyzet tragikuma éppen az, hogy ugyanazért nem merjük vállalni kezdeményezésünk jövőbeni járványügyi kockázatait, és azért állunk el tőle, mint amiért fontos lenne elérnünk, hogy mindenki számára ingyenes legyen a tesztelés. Ennek felelősségét és terhét azonban már az ingyenes teszteket visszatartó kormánynak kell viselnie”. 

A DK szeptember 24-én nyújtotta be a Nemzeti Választási Irodának azt a népszavazási kezdeményezést, amely Magyarországon mindenki számára ingyenessé tenné a koronavírus-tesztet. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesítette a népszavazási kérdést, mert álláspontja szerint az nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, hanem a kormányéba, és országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani. Emellett az NVB megítélése szerint a kezdeményezés nem felel meg az egyértelműség követelményének, mert a kérdésből az a téves következtetés is levonható, hogy jelenleg nem érhető el ingyenes PCR-teszt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik