Virológus: Százharminc vakcina fejlesztése zajlik a világban

2020. szeptember 10. 08:39

A legvalószínűbb, hogy 2021 első negyedévében kezdődik el a vakcina tömeggyártása, állítja Jakab Ferenc.

2020. szeptember 10. 08:39
null

Világszerte százharminc vakcinafejlesztési projekt zajlik – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A virológus elmondta, a 130 lehetséges vakcina közül körülbelül harminc van klinikai fázisban, és hat olyan fejlesztésről tudni, amely már a klinikai tesztelés utolsó fázisában jár.

Hozzátette, nem gondolja, hogy még idén lesz olyan oltás, amely beadható és elérhető bárki számára; a legvalószínűbb, hogy 2021 első negyedévében kezdődik el a vakcina tömeggyártása. A műsorban szó esett arról is, hogy az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, mert az egyik kísérleti alany egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta.

A virológus szerint az „oxfordi vakcina” tesztelése már a harmadik fázisban járt, és több mint 50 ezer emberen próbálták ki. Közülük csak az előbb említett nőnél léptek fel mellékhatások, de egyelőre az sem biztos, hogy a betegséget az oltás okozta.

(MTI)

(Fotónk illusztráció, MTI)
    

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2020. szeptember 10. 16:08
LAIKUSKÉNT azt gondolom, nem a vakcina mellékhatása annál a hölgynél az a gyulladás! LAIKUSKÉNT azt is mondom, szinte kizárt, hogy a vakcina a "bűnbak" AZÉRT sajnálatos, mert hónapokat csúszhat ennek a vakcinának a törzskönyvezése.
ElBundi
2020. szeptember 10. 09:16
Mi ellen a vakcina és kinek? Az emberi szervezett egy csodálatos dologgal van megáldva, ezt úgy hívják immunrendszer! Van akinél nem jelentkezik semmiféle megbetegedés évekig, holott szervezetét állandó külsö fertözés éri, mert piszkos erös a védelmi rendszere. Van akin átfut a bakteriális vagy vírusos betegség és immun lesz. Igen kis százaléka az embereknek betegszik meg súlyosan. Most akkor kinek vette már meg pl. Merkel mama azt a 54 millió dózist egy angol labortól? A madár és disznó ügyben befürödtek, mert a médiális támogatás elmaradt. Most meg kell csinálni az üzletet. Banditák, gyilkosok kezében van a hatalom!
békalepcse
2020. szeptember 10. 09:09
Nem igazán értem mi a lófasznak a vakcina. Ez olyan vírustörzs, amelyikre nem igazán lehet hatékony vakcinát fejleszteni de hülyítik vele a világot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!