Újra képernyőn volt az operatív törzs

2020. szeptember 19. 13:11

Három hónapos szünetet követően ismét megjelent a képernyőn az operatív törzs.

2020. szeptember 19. 13:11
null

Három hónapot kellett várni, míg az operatív törzs ismét felbukkant a képernyőn – számolt be róla az Infostart. Az operatív törzs legutóbbi sajtótájékoztatója június 17-én volt, akkor mindössze egy új fertőzöttet regisztráltak az országban. Az igazolt esetek száma azóta jelentősen megugrott: mára 809 új fertőzöttet azonosítottak, kilencen pedig belehaltak a betegségbe. Az operatív törzs sajtótájékoztatója a tervezett fél 12 helyett jelentős csúszással, délután fél 1-kor kezdődött.

Lakatos Tibor r. dandártábornok beszélt először, aki arról számolt be, hogy folyamatosan nyomon követnek minden adatot és információt, melynek mentén javaslatokat fogalmaznak meg. Lakatos beszámolt a rendőrség munkájáról, így a belső határok ellenőrzéséről, illetve a hatósági házi karanténok betartatásáról.

A sort Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos folytatta, aki számolt be a járvány nyugvópontján történő továbblépésről és a második hullám megérkezéséről. Az országos tisztifőorvos kijelentette, hogy napok óta az ezret közelíti a napi regisztrált megfertőződések száma. Müller Cecília kiemelte, hogy a járvány második hulláma másmilyen ismérvekkel rendelkezik, új fajta természettel. Kiemelésre került, hogy a második hullámban a fiatalok jobban érintettek, mint az idősek. Az egyik legsúlyosabban érintetté a 20-29 éves korosztály vált.

Az új intézkedések kifejtése előtt Müller Cecília ismertette az aktuális járványadatokat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg több mint 11 ezer, 809 fő pedig frissen regisztrált fertőzött. Kilenc fő elhunyt a járvány következtében az elmúlt 24 órában. Jelenleg 386 főt ápolnak kórházban.

Ezt követően kitértek az új szabályokra is. Mint Müller Cecília kiemelte, kevés szabályt terveznek életbe léptetni, azonban ezek jól irányzottak lesznek és szigorúan be fogják őket tartatni. Az egyik ilyen szabály a kötelező maszkhasználat zárt helyeken (pl. színházak, mozik, kulturális események, plázák, stb.), valamint a maszkhasználat kizárólagos értelmezése (mostantól nem lesz elfogadott a sál, vagy kendő használata maszk helyett). Müller Cecília megkérte a lakosságot a zsúfolt helyek kerülésére, valamint a kézmosásra. Kiemelésre került a szórakozóhelyek 23.00 órától tartó zárvatartása is. További szabályként lép életbe, hogy mostantól csak hőmérőzést követően léphetnek be a gyermekek az iskolákba.

A sajtótájékoztató végén az operatív törzs sajtókérdésekre válaszolt.

Fotó: Facebook

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Django
2020. szeptember 19. 21:44
"mostantól nem lesz elfogadott a sál, vagy kendő használata maszk helyett)." Mivel jobb az egyszer használatos sebész maszk? Pénzbe kerül, rengeteg hulladék keletkezik. Csak a baj van vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!