Politico: Magyar vétó is lehetséges az uniós újjáépítési alap ügyében

2020. szeptember 02. 15:59

Az uniós portál szerint a magyar kormány előbb tisztázni szeretné, hogyan kapcsolódik a jogállamisági feltételrendszer a kifizetésekhez.

2020. szeptember 02. 15:59

A Politico EP-képviselőktől származó információi szerint a magyar kormány egyértelművé tette, hogy nem fogják támogatni a 750 milliárd eurós uniós újjáépítési alap beindítását, amíg nem tisztázódik, pontosan hogyan kapcsolódik a jogállamisági feltételrendszer a kifizetésekhez – írja az EUrologus.

A lap szerint technikailag mindezt úgy hajtaná végre Magyarország, hogy a magyar parlament megtagadja a hozzájárulását ahhoz, hogy a magyar kormány garanciát adjon az uniós hitelfelvételre, amíg a jogállamisági kritériumról szóló jogszabály meg nem születik.

Az EUrologus emlékeztet:eEzt júliusban valamennyi állam- és kormányfő vállalta országa nevében, enélkül azonban nem lehetséges a források lehívása. A tervek szerint már január 1-jétől a kormányok szeretnék használni ezeket a pénzeket, több tagállamban ez valószínűleg fontosabb szempont lesz, mint a jogállami vita. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a júliusi EU-csúcson már elérte, hogy a jogálamiség kritérium gyengébb legyen a tervezettnél. Ám a múlt héten több európai parlamenti frakció jelezte, nem bólintanak rá az uniós kötségvetésre, ha nem erősödik a kapcsolat a jogállamiság és a költségvetési kifizetések közti kapcsolat.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2020. szeptember 03. 09:05
Sima ügy ez. Benyújtanak egy javaslatot, hogy amelyik állam ellen jogállamisági eljárás van, az nem szavazhat. Elfogadják, akár szargentini módon, és mehet a buli tovább. Nekünk nem kell pénz, de adósként azért kellünk. Ez pont ugyanaz, mint a migrásügy. Hívok egy csomó vendéget HOZZÁD. Tarsd el. Légy SZOLIDÁLIS!
ujujuj
2020. szeptember 02. 20:07
Eleve elfogadhatatlan, hogy közös hitelfelvételre kezességet vállaljunk. Akinek hitelre van szüksége, vegyen fel magának, és ne a józanul gazdálkodók fedezzék a minden pénzt lustálkodásra költő déli államok adósságkockázatát. Saját erőből megszabadultunk az adósságcsapdából, és minket fikáznak, hogy miért nem veszünk fel hitelt mások javára.
TAVIROZSA
2020. szeptember 02. 19:25
Azt mondja: magyar vétó i s lehetséges és még vajon mely országok vétózhatnak ??
puszika
2020. szeptember 02. 18:54
Ebben a vétóban ORBÁN NEM LESZ EGYEDÜL!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!