A Színművészeti átalakítása ellen tüntettek

2020. szeptember 06. 16:31

Az SZFE hallgatói élőláncot alkotva próbálták eljuttatni az egyetem chartáját a Parlamentbe.

2020. szeptember 06. 16:31
null

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak legújabb tüntetése annak kapcsán került megtartásra, hogy az egyetem lemondott Szenátusa (benne a tizennyolc tagból öt hallgatóval) három alapdokumentumot (az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, a Magna Charta Universitatumot és a Charta Universitatist) juttatott el a fenntartóhoz, a Kuratóriumhoz, melyben azon alapelveket fektetik le, melyek alapján el tudják képzelni az együttműködést. A Charta olyan állításokat fogalmaz meg, minthogy: „az egyetem autonóm intézmény, és ahhoz, hogy teljesíthesse feladatát, a kultúra értékeinek létrehozását és átadását, minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie”, „a felsőoktatási intézmények a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak, szervezeti rendjüket törvény szabályozza”, „az egyetemi közösség minden tagjának elemi joga, hogy hozzájusson azokhoz az eszközökhöz és lehetőségekhez, amelyek révén megőrizhető a az oktatás, a művészet és a kutatás szabadsága”, valamint hogy „az egyetemi közösség kötelezi magát, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a mindenkori fenntartó (valamint a nemzeti és a nemzetek feletti, illetékes szervezetek és intézmények) az SZFE működésének feltételeit a fentebb kihirdetett alapelvek és eszközök tiszteletben tartásával alakítsa ki és biztosítsa”.

A tüntetők saját számításaik szerint ötezren kell legyenek ahhoz, hogy az egyetem Szentkirályi utcai épületétől a Parlamentig érjen az élőlánc. A tüntetők egy része nem pusztán a Charta Parlamentbe történő eljuttatása céljából tüntet, hanem azt is követeli, hogy Vidnyánszky Attila az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának összes többi tagjával együtt mondjon le. A tüntetésről a HVG tudósít élő adásban:

Fotó: Facebook

Összesen 392 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2020. szeptember 07. 17:05
Mivel az átkos 45-90 közt volt, hogy élhettél te végig többet benne mint 45 év? Időutazó vagy? - semmiféle párbeszédet, egyeztetést nem folytattatok sem Palkoviccsal, sem Vidnyányszkyval! DE hazudtok reggel, este meg közte, szokás szerint. - a hallgatók miért is jelentenék a szakmát? Talán az iparban is nem a mérnökökkel/technikusokkal/mesterekkel folyik az egyeztetés, hanem az inasokkal? - lehet filozófálni az állam és a kormány szerepéről, csak hát az országgyülést és a kormányt választják, benneteket meg senki sem! Öntörvényű csürhe módra viselkedtek, ha valami nem a kedvetekre való. Igen, nem csak az én megközelitésem létezik, de ez a mindenkori normális emberéé és nem a társadalom selejtjéé!
T. Péter
2020. szeptember 07. 14:13
"Veled ellentétben én végig éltem a 45 évet az átkosban." Én meg még egy pár évvel többet. Miből véled gondolni, hogy nem? Tudjuk, hogy az ITM milyen párbeszédet próbált folytatni, teljes egészében tisztában vagyunk vele. Olyat, hogy hosszú ideig mindenki mással folyt a csevely, L. Simonnal és másokkal, aztán valamék elböffentette, hogy de hiszen Vidnyánszkyval kellene egyeztetni, hiszen ő a teljhatalmú kényúr. És pontosan tudjuk azt is, hogy Vidnyánszky milyen megbeszélést folytatott: semmilyet. Az SZFE vezetésének lemondása nem ám a folyamat első lépése volt, hanem az utolsó, és amikor megtörtént, akkor kezdett Vidnyánszky szemforgatva úgy tenni, mint aki szerfelett meg van lepődve, hogy na még ilyet, hát ezek meg sem várták, hogy beszéljen velük. Fél év vagy több után, jé, meg sem várták. Nahát, még ilyet. Az állam BÁRMELYIK területén lehetséges, hogy a szakma, az érintettek bevonásával szülessenek meg a döntések. Oké, már az előbb is írtam: te úgy gondolod, meg szemmel láthatóan vannak mások is, akik úgy gondolják, hogy az állam ugyanaz a műfaj, legfejlebb kicsit nagyban, mint a sarki zöldséges, ahol a tulaj mondja meg a beosztottnak, hogy mi történik. Semmi baj, láttunk már ilyet. Csak vagyunk egy páran mi is, olyanok, akik kicsit másképp vélekedünk arról, hogy mi egy állam feladata és hogyan kellene lebonyolítani a dolgokat. Van egyfelől az a hatalmi megközelítés, ami már a kádárizmus sajátja is volt (nem véletlenül hoztam fel példának, és nem azért, hogy a saját életkorunkról keseregjünk itt ketten), meg még számos autokrata rendszeré, amelyik valóban úgy gondolja, hogy a politikai hatalom dolga a diktátum, de vannak más megközelítések is, amelyek a társadalmat valamiféle partnernek képzelik, nem alattvalónak, akit a kormánynak nem irányítania, hanem szolgálnia kell. Te az egyik híve vagy, én a másiké, nyilván nem fogunk egyetérteni, de azért nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy NEM CSAK a te megközelítésed létezik a világban.
Agnieszka
2020. szeptember 07. 09:25
Liberálfartő. Az a mulatságos, ha nem lenne tragikus, h. NEM arról van szó, h. NE legyen az Alfüldi-Schilling vonal az egyetemen, hanem az, h. legyen egy-egy osztály a nemzetinek és konzervatívnak nevezhető vonulat égisze alatt is. Társadalmi támogatottság nem látszik mögöttük. Ha Alföldi rendezései közismertebbek lennének, még kevesebb lenne. Nagyon is érdemes lenne egy kis ízelitő a munkásságukból legalább az M5-ön, h. többen tudják, mi a szájtépés tárgya. Nem ártana az egyetem gazdálkodási anomáliáit is közkinccsé tenni. Nem gondolom, h. ennek a kicsiny csapatnak a fellépése lesz a Fidesz Watelooja. A három agg titán neve sem igazi hívószó. Járvány van, jön az Államokban a választás, mindenkinek van más baja. A kezdeti lelkesedés a gaz Patás rezsimjének fővárosi megdöntésén talán múlóban, az eredmények láttán. A tegnapi nem lett egy ellen- Békemenet. Ez fontos.
SzkeptiKUSS
2020. szeptember 07. 07:34
"mindenféle politikai hatalomtól" és izmustól függetlennek kell lennie! Hát ez az! Eddig az volt? Csak a szakmaiság és az alkotó küldetéstudat volt a mérce? Én inkább úgy fogalmaznék, minden belefér és helye van a palettán, talán még a nemzet és a megtartásához szükséges értékek sem kell, hogy szitokszó legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!