ÁSZ: Az SZFE közpénzekkel való gazdálkodását tíz éve sorozatos szabálytalanságok jellemzik

2020. szeptember 10. 10:15

„Mintegy egymillió fővel csökkent a szegénységben élők száma Magyarországon tíz év alatt” – erről is beszélt a rádióban Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivője.

2020. szeptember 10. 10:15

„Mintegy egymillió fővel csökkent a szegénységben élők száma Magyarországon tíz év alatt” – derült ki Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivőjének szavaiból a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön. A műsorban beszéltek arról is, hogy az ÁSZ szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik.

A szóvivő elmondta, 2008-ban még mintegy 3 millió embert érintett Magyarországon a szegénység. A 2010-óta hatalmon lévő kormány viszont stratégiákat és akcióterveket dolgozott ki, hogy ez a szám csökkenjen; úgy tervezték, hogy 450 ezer fővel lehet kevesebb 2020-ig a szegények száma. „Az ÁSZ megállapította, hogy ezt jelentősen túlteljesítették, hiszen 2008 és 2018 között 908 ezer fővel csökkent a szegénységben élők száma” – hívta fel a figyelmet Horváth Bálint, hozzátéve, hogy

ezek szerint a kormány stratégiája eredményes volt.

A műsorban beszéltek arról is, hogy az ÁSZ szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik. Horváth Bálint erről azt közölte, a számvevőszék az elmúlt öt évben háromszor készített jelentést az SZFE gazdálkodásáról. Mindháromszor súlyos pénzügyi és vagyongazdálkodási szabálytalanságokat, illetve korrupciós veszélyeket tártak fel. „A legutóbbi, 2019 májusában nyilvánosságra hozott jelentésében az ÁSZ jelezte, hogy mivel az egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, indokolt megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását” – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy a számvevőszék célja az ilyen ellenőrzésekkel a közvagyon védelme és a közpénzügyek fejlesztése.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pusikas
2020. szeptember 10. 20:25
Amúgy ha szövegértés nem megy hapsikám ,ne orrolj magadra. Én egy kérdést tettem fel ,de ezt csak a te kedvedért magyarázom el,más aki legalább az általánost kijárta, érti !
Pusikas
2020. szeptember 10. 20:21
Te írtad apám !
Magyarok Pásztora
2020. szeptember 10. 12:50
Nem lehetne rabosítani a felelősöket, csak a miheztartás végett?
anegy_
2020. szeptember 10. 12:43
A közpénzekkel való visszaélésről, szabálytalanságról ezek a Szfe "őrzők" valahogy nem akarnak tudomást venni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!