A Fenyő-ügyben megvádolt exfőügyész lett a DK új igazságügyi szakértője

2020. szeptember 15. 10:17

Ihász Sándor exfőügyészt 2018 áprilisában vádolták meg bűnpártolással.

2020. szeptember 15. 10:17
null

Ahogy korábban mi is megírtuk, Ihász Sándort, a korábbi fővárosi főügyészt igazolta le a DK igazságügyi szakértőnek. Az egykori budapesti főügyész szeptember 1-től segíti a DK parlamenti frakcióját. A párt ezzel kapcsolatban kiadott közleményéből kiderül: Ihász feladatai „a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával, és kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségrevonással lesznek kapcsolatosak”.

Azonban Ihász Sándor múltja sem makulátlan – mutat rá az Index. Az exfőügyészt 2018 áprilisában vádolták meg bűnpártolással, a gyanú szerint ugyanis 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. 

Az átadó a később az ügyben felbujtással meggyanúsított Gyárfás Tamás volt, aki akkor azért fordult a vele barátságban lévő Ihászhoz, hogy tanácsot kérjen tőle. A KNYF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

Ihászt két évvel ezelőtt ki is hallgatták az ügyben gyanúsítottként, de végig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Egy korábbi lapinterjúban azt mondta, hogy nem volt új bizonyíték abban a dossziéban, amelyet Gyárfás Tamástól kapott, mindössze egy pár oldalas írás, amit évekkel korábban folytatott beszélgetésekből versszerűen vágtak össze, és amely számos helyen kipontozott részeket tartalmazott. Ihász azt is tagadta, hogy Gyárfás főügyészként kért volna tőle tanácsot, csupán „baráti jogi tanácsért” fordult hozzá.

(A kép forrása: pestisracok.hu)

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2020. szeptember 15. 22:00
Ihász ceglédy, bűntetőleg!!!!! DK MOST!!!
graycivil
2020. szeptember 15. 20:35
Aki egy Polt-féle "vádtól" nem kap azonnal röhögőgörcsöt, az biztosan NER-függelék. (Persze ez nem a megvádoltakra vonatkozik. Őket hamis vádakkal simán tönkre tudják tenni.)
tango47
2020. szeptember 15. 20:03
Alakul a DK-s börtön-válogatott.
Harangláb
2020. szeptember 15. 18:59
Ha ezek kerülnek hatalomra, megint összemosódik a bűnözés és a politika...:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!