Újpest díszpolgára lett Keleti Ágnes

2020. augusztus 30. 11:43

Az ötszörös olimpiai aranyérmes tornász, holokauszt-túlélő, a Nemzet Sportolója a legidősebb élő ötkarikás bajnok – írta meg a Neokohn.

2020. augusztus 30. 11:43
null

A kitüntetést Déri Tibor polgármester adta át az újpesti Városházán pénteken, ezzel ismerve el Keleti Ágnesnek a lila-fehér klubért tett érdemeit, azt, hogy életútjával és munkásságával hozzájárult a kerület népszerűsítéséhez. A díj odaítélése kapcsán a Keleti Ágnesről készült rövidfilmben a tornásznő hitetlenkedve fogadta, hogy Újpest díszpolgára lett, majd sportkarrierjének felelevenítése után beszélt zeneszeretetéről, végül pedig dalra is fakadt.

Az élet nehéz dolog. Lelke kell, hogy legyen az embernek, és csak olyan dolgokat csináljon, amit szeret. Amit nem szeret, azt nem csinálja” – hangzott el a filmben a legidősebb magyar olimpikontól. Az olimpiai bajnok tornász kézjegyével látta el a díszpolgárok könyvét, majd átvette a címről szóló díszoklevelet. Ennek tanúsága szerint Keleti Ágnes kiváló sporteredményeiért, valamint a tornászképzésben nyújtott teljesítményéért lett Újpest díszpolgára.

Az ünnepséget követő kötetlen beszélgetés során Keleti Ágnes elmondta, hogy a mai napig tornázik, de a tőle megszokott rögtönzött bemutató – elegáns ruhájára hivatkozva – ezúttal elmaradt. Keleti Ágnes, aki január 9-én lesz százéves, az 1956-os melbourne-i olimpián a Bp. Dózsa versenyzőjeként – akkor így nevezték az újpesti klubot – négy aranyérmet nyert. Helsinkiben, 1952-ben egy aranyat gyűjtött be és olimpiákról van még három ezüstje és két bronza, míg világbajnokságon két első, egy második és egy harmadik helyet érdemelt ki 1954-ben. Ő minden idők legeredményesebb magyar zsidó sportolója – írta a Neokohn.

Fotó: A 99 éves Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, a Nemzet Sportolója, Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, a nyári olimpiák legidősebb aranyérmese budapesti otthonában 2020. január 10-én. MTI/Kovács Tamás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekuIa
2020. augusztus 31. 18:05
Gratulálunk, Ági néni. A Jóisten tartsa meg még sokáig jó erőben, egészségben.
syphax
2020. augusztus 31. 07:06
Büszkék voltunk '56-ban Keleti Ágnesre, föképpen azért hogy a Melbourn-i Olimpián rendre legyőzte az ugyancsak kiváló szovjet Larissza Latinyiná-r. Alábhagyott azután a büszkeségünk---az állami büszekeségünk--amikor kiderült: KELETI ÁGNES NEM 'GYÜN HAZA!!! MÉGINKÁBB ALÁBBHAGYOTT AKKOR, AMIKOR KIDERÜLT A NÉNIRŐL, HOGY IZRAELBE' "MEGY HAZA"....TEKINTVE HOGY EGY IDŐ UTÁN BÁRMILY' HIHETETLEN IS MA EZ-- IZRAELT ÁLLAMILAG ÚTÁLNI ILLETT ÉS A FEKA PALESZTINOKAT SZERETNI..EKKORTÁJT JÁRT IDE NYARALNI JASSZER ARAFAT ELVTÁRSÚR VAGY ÚRELVTÁRS, SZINTE HAVONTA..CSORGÓ NYÁLLAL SMÁROLVA-SMACIZVA APRÓ ANTAL ELVTÁRSSAL--GYURCSÁNYINÉ NAGYFATERJÁVAL....PEDIG MÉG PRÁJD SE VÓT AKKORIBA.....
Moslékzabáló
2020. augusztus 31. 05:24
Jellemző - és egyben örömteli -, hogy csak az ávós- és nyilasivadékok köpködik Keletit, aki természetesen egyedül többet ér, mint az összes ideirkáló komcsi, libernyák és műnáci.
nyugalom
2020. augusztus 30. 20:22
Déri egy aljas, kepmutato gazember! Tetszeleg, lózungol, a momentum Olimpiat megfurok neveben!? Szegyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!