Ujhelyi: Orbán Viktor 4:0-ás vereséget szenvedett

2020. július 21. 16:01

Jelentős pénzeket veszített Orbán Viktor miniszterelnök miatt Magyarország – értékelt az MSZP európai parlamenti képviselője kedden.

2020. július 21. 16:01

Jelentős pénzeket veszített Orbán Viktor miniszterelnök miatt Magyarország a többi között az Európai Unió következő költségvetéséről szóló brüsszeli tárgyalásokon – értékelt az MSZP európai parlamenti képviselője kedden. Ujhelyi István a Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatón az uniós csúcson született döntésekről azt mondta: Orbán Viktor 4:0-ás vereséget szenvedett, Magyarország a továbbjutáshoz elégséges döntetlent ért el. Véleménye szerint a magyar kormányfő az Országgyűlés múlt heti határozatában foglalt négy pont egyikét sem tudta teljesíteni.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: Orbán Viktor azt akarta elérni, hogy „megszabaduljon a feje fölött lebegő jogállamisági vizsgálattól”, azaz csak egyhangú döntés esetén lehessen egy kormánnyal szemben jogállamisági vizsgálatot indítani. Hozzátette: a magyar miniszterelnök teljes vereséget szenvedett ebben Magyarország szerencséjére, hiszen olyan megállapodás született, amely a tagállamokat az uniós szabályok betartására és arra kötelezi, hogy a forrásokat a jogállami követelményeknek megfelelően költsék el. Ujhelyi István szerint Orbán Viktor „blokkoló kisebbséget” sem tud létrehozni az ilyen döntések megakadályozására, hiszen „az Orbánhoz sokszor dörgölőző, hasonszőrű illiberális” politikusok nincsenek annyian, hogy a döntést meg tudják akadályozni.

Teljes kudarcként értékelte azt a magyar törekvést is, hogy a civil szervezetek ne kaphassanak uniós forrásokat, ez ugyanis nem került bele a megállapodás szövegébe. A szocialista képviselő szerint Magyarország „Orbán miatt és az elmúlt évek kormányzati hazugságai miatt” nem kap, annyi pénzt a koronavírus-járvány utáni újjáépítési alapból, mint amennyit szeretne. Kifejtette: a Next Generation EU nevű, 750 milliárd eurós csomag elosztásakor a legnagyobb súllyal a munkanélküliségi adatokat veszik figyelembe. Görögország és Portugália azért kap több pénzt, mert kormányaik nem hazudtak a 2015-2019 közötti foglalkoztatási adatokról – mondta Ujhelyi István. Úgy összegzett: Magyarország Orbán Viktor politikájának köszönhetően veszített sok milliárd eurót, a miniszterelnöknek jelentősen rosszabb megállapodást sikerült kötnie, mint az előző költségvetési ciklusban, és nagyságrendekkel kevesebb forrást alkudott ki, mint az utolsó szocialista kormányok.

(MTI)

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marica61
2020. július 22. 07:42
azt még fentartással elfogadom,hogy magyarnak mondott ellenzéki eu-s képviselök nem tudnak angolul/ugye kellene bologato bohocok is a parlamentbe/de , hogy a magyar szavakat sem értik pedig állitolag magyar az anyanyelvük az már fölháborito
tango47
2020. július 21. 22:02
Ez a szerencsétlen valami gagyi csatornán követhette az eseményeket, hogy ennyi baromságot szűrt le az adásaikból. Gondolom az épületbe sem léphetett be, ahol az igazi vezetők vitatkoztak.
Héja
2020. július 21. 21:26
Az mszp-t többek közt emiatt az ostobán hazug kis fittyfasz Újhelyi miatt sem lehet komolyan venni.
Berecskereki
2020. július 21. 20:51
Fekete-Győr: Magyarország a következő hét évben sokkal több pénzt kap Brüsszelből, mint az elmúlt időszakban http://www.atv.hu/belfold/20200721-fekete-gyor-magyarorszag-a-kovetkezo-het-evben-sokkal-tobb-penzt-kap-brusszelbol-mint-az-elmult-idoszakban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!