Európa Tanács: A roma történelmet be kell építeni a nemzeti tantervekbe!

2020. július 01. 17:39

Az ET ajánlása szerint a roma történelem tanítása elősegíti annak a megértését, hogy a romák régóta szerves részét képezik az európai társadalmaknak.

2020. július 01. 17:39
null

Az Európa Tanács miniszteri bizottsága szerdán ajánlást fogadott el, amelyben felkéri 47 tagállamát, hogy nemzeti tanterveikbe és oktatási anyagiakba foglalják bele a roma történelmet.

Az ajánlás szerint a roma történelem tanítása elősegíti annak a megértését, hogy a romák régóta szerves részét képezik az európai társadalmaknak, továbbá fontos eszköz az előítéletek, a radikalizálódás, és a holokauszttagadás elleni küzdelemben is. A testület ajánlása hangsúlyozza a romák ellen a második világháborúban elkövetett atrocitásokról szóló oktatás fontosságát. Felhívja azonban a figyelmet arra is, hogy a romák történelmével kapcsolatos oktatási anyagoknak olyan részeket is kell tartalmazniuk, amelyek nem csupán áldozatként, hanem az európai gazdasághoz és kulturális örökséghez hozzájáruló szereplőként mutatja be az etnikai csoport tagjait.

Ebben a tekintetben, a tananyagnak kiegyensúlyozott információkat kell tartalmaznia arról, hogy a romák hogyan járulnak hozzá a nemzetgazdasághoz, például a kereskedelem, kézművesség, valamint az állattenyésztés által, illetve hivatkoznia kell a romák sokszínű kultúrájára is az irodalom, a vallás, és a zene vonatkozásában. Ugyanakkor, az oktatási anyagnak fel kell hívnia a figyelmet a romák hátrányos társadalmi helyzetére, és a szociális jogokhoz való korlátozott hozzáférésükre. A megfelelő oktatás biztosítása érdekében a tanterveknek figyelmet kell fordítaniuk az olyan megfelelő források kiválogatására, amelyek biztosítják a cigányellenesség, a gyűlöletbeszéd és az álinformációk visszaszorítását.

(MTI)

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2020. július 02. 14:19
HELYES! ÉPÍTSÉK be! DE ez önmagában semmit nem old meg! DOLGOZZANAK ki egy átfogó tervet, ANYAGI forrásokat is, mert a nélkül nem megyen, nagyon nem!
Emmanuel Goldstein
2020. július 02. 12:21
Roma történelem nélkül nincs magyar történelem.
Hellminth
2020. július 02. 12:03
A probléma épp az, hogy jelentős részük pont, hogy nem része az európai tarsadalomnak, hanem párhuzamos társadalmat alkot. Itt a probléma. Az, hogy hogy definiáljuk a történelmet másodlagos. Nyilván velük is történtek dolgok az elmúlt évszázadokban de az nem történelem a klasszikus értelemben.
Mitadisten
2020. július 02. 10:36
Mennyi hasznos dologgal foglalkoznak ezek a brüsszeli bürokraták havi 10 ezer eurókért...megáll az ész.Bezzeg,amivel kellene,azzal nem foglalkoznak.Pl.azzal,h egy magyar assz.nőt leköptek Erdélyben,mert a váróban magyarul szólt a magyar beteghez.Ez nyilván beletartozik az európai értékek fogalmába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!