Az átláthatóság nevében nyertek sajtópert az Átlátszó ellen

2020. július 03. 10:28

A Transzparens Újságírásért Alapítvány francia társszervezete helyreigazítási pert nyert az Átlátszó.hu ellen, mert a portál egy januári cikkben valótlanul állította, hogy a kezdeményezés a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurája és társai nevéhez fűződik. Korábbi írásunkban már bemutattuk az alapítvány munkásságát, most a francia szervezet alapítóját, Claude Chollet-t kérdeztük az ítélet jelentőségéről.

2020. július 03. 10:28
null
Heincz Barnabás

Heincz Barnabás interjúja.

A magyar jobboldalon a sajtóperekkel kapcsolatban az a közvélekedés, hogy a „baloldali médiumokkal” sokkal elnézőbben járnak el a bíróságok. Hogy illeszkedik ebbe a képbe az, hogy egy francia konzervatív gondolkodó által alapított újságírókat „megfigyelő” szervezet mégis helyreigazítási pert tudott nyerni egy magyarországi, baloldali értékrendű orgánummal szemben?

Bár én konzervatív embernek tartom magam, az Observatoire du journalisme egy hitelességre és tényszerű érvelésre törekvő szervezet. Még az ominózus, sajtópert érő cikkben is kénytelen volt elismerni a szerző, hogy tényszerűek maradtunk és semlegességre törekszünk. Franciaországban egyébként abszolút baloldali többségű az újságírótársadalom, így a mi fókuszunkban is inkább ők állnak.

Magyarországon ennél valamivel kiegyensúlyozottabb a média helyzete,

így a magyar társszervezet oldalán például pont ugyanannyi bal- és jobboldali újságíró portréja szerepel. Én személy szerint fontosnak tartom a történelem során megfigyelhető, jövőre vonatkozó, apró, árulkodó jeleket. Semmi sem biztos, de lehet, hogy ez a rendhagyó ítélet egy olyan korszak kezdetét jelenti, – legalábbis Magyarországon – ahol a bíróságok nem adnak teret a sajtóperek során a személyes elfogultságuknak.

Az átlátszó.hu saját meghatározása szerint egy független, objektív, oknyomozó portál. Az OJIM credója szerint azonban objektív újságírás nem létezik. Kinek van igaza?

Definíció szerint mindannyian szubjektív emberi lények vagyunk a magunk történetével, műveltségével, képzettségével, nyelvével, otthonával a hátunk mögött. Én franciául gondolkodom, a nézőpontom így szükségszerűen más lesz, mint azé, aki magyarul gondolkodik. Sokszor találkozom azzal a vélekedéssel, hogy objektivitásra kell törekednünk. Szerintem bőven elég, ha tisztességre és őszinteségre törekszünk. Ez az ítélet annak a bizonyítéka, hogy

az Átlátszó az egyébként szükségtelen objektivitás álca mögött politikailag elfogultan járt el,

amikor a minket támadó anyagot összeállította.

Bevált módszer Európa szerte a baloldal képviselői körében, hogy rásütik a velük egyet nem értő félre a „szélsőjobboldali” bélyeget. Gondolta volna, hogy pont egy magyar médium fázik rá erre?

Ez egy sokat alkalmazott stratégia, amelynek boszorkányüldözés vagy kicsit tudományosabban megfogalmazva hamis ítéletlogika a neve. Ha az ellenfelemet az ördög képében tüntetem fel, ki más lehetnék, mint a hit védelmezője?

Az európai közéletben pedig az ördög szinonimája a szélsőjobb.

Egyszerűbb ezt a megoldást választani, mint ész érvek ellen harcba szállni. Újfent csak annak a reményemnek tudok hangot adni, hogy ez az ítélet egy olyan folyamat kezdete, amely végén már nem lehet bárkit büntetlenül például nácinak titulálni.

Hogyan interpretálták a hírt a franciaországi munkatársai és mit mondott önnek az esetről a magyar alapítvány csapata?

A precedens érték mellett az ítélet az OJIM magyarországi csapatának komoly reputációt jelenthet. A szabad gondolkodás és véleménynyilvánítás morális győzelmén kívül megérdemlik a francia és a magyar munkatársak is a védelmet az ilyen igazságtalan támadásokkal szemben. Rendkívül értékes munkát végeznek és ez most bizonyos értelemben elismerést nyert. Mi igyekszünk becsületesen és higgadtan haladni tovább, reméljük ezt követően ehhez mások is csatlakoznak!

 

2018-as interjúnk itt érhető el


 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2020. július 03. 21:56
Kedves Mandi! Bizonyos értelemben érintettek a dologban, mi? Ugyanis: - Tekintve, hogy hány sajtópert bukik az Orbán féle szélsőjobbos sajtó - éppen az Átlátszó tudósít róla olykor, - illetve, hogy VALÓBAN azért kezdték ezt a transzparens projektet, hogy ellensúlyozzák a kivédhetetlen lépéshátrányt a sajtótisztesség terén, - amihez a Mandi adta káderutánpótlást..., - és hogy ez a műintézmény TÉNYLEG szélsőjobbos formátum a franciáknál is (ezen a vesztett per sem változtat ugyebár...) Vagyis hihetetlenül és arcátlanul hazug ez a ..riport.., a ..jogos.. felháborodásával, az ..állítólagos független.. Átlátszó ..sajtóetikai vétsége.. miatt. Nem röstellik magukat? Mint az egykori Népszabó. Csak azzal a különbséggel, h annak legalább volt egy pozitív üzenete, amit mindig elővehetett a munkásmozgalmi maszlaggal... De maguknak milyen pozitív mondandójuk van? A kenyéradójuk kenegetésén kívül, persze. (Félreértések elkerülése végett, az NEM a nép, akitől valójában a pénzt kapják...)
Andilla
2020. július 03. 16:35
Amikor a hóhért akasztják :D Az Átlátszó azért nem szeret engem a Twitteren, mert nem átallottam megkérdezni tőlük: hogyan "függetlenek", ha a kifejezetten kormányellenes Soros alapítvány is pénzeli őket.
T. Péter
2020. július 03. 14:50
Mellesleg, ahogy szokásos ez ma már nálunk: elsőfok, de a Mandiner persze már rögtön úgy ír róla, hogy nyert. Hát, még nem nyert. Lehet, hogy fog, de még nem.
KannibálTatárÚr
2020. július 03. 13:38
Aztán mit is állított az Átlátszó, amin elbukott? Lehet, hogy Orbánt dicsérte és ezért pert vesztett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!