Városdiplomáciával az illiberalizmus ellen

2020. június 09. 08:55

Egy szélsőjobboldali, populista és euroszkeptikus ország fővárosát irányítja egy zöld politikus. Interjú.

2020. június 09. 08:55
Jávor Benedek
Jávor Benedek

„Mennyire köti meg a kezüket, hogy a magyar kormány az elmúlt években megnyirbálta a polgármesterek hatáskörét?

Jelentősen. Súlyos politikai probléma, hogy Budapest és más önkormányzatok önállóságát a kormányzat az elmúlt tíz évben nagyon jelentősen lecsökkentette – pénzügyileg is. Jelenleg a Budapesten képződő adóbevételek néhány százaléka marad a fővárosnál, a többi megy be a központi költségvetési kalapba. De a csökkenő hatáskörök miatt is nagyon kiszolgáltatott helyzetben vagyunk. Hogy csak egy példát mondjak: a korábban megépült négyes metró uniós támogatásának egyik feltételeként a fővárosi vezetés vállalta, hogy bevezet egy belvárosi behajtási díjat.

A Tarlós-féle vezetés viszont ezt kilenc éven keresztül gyakorlatilag szabotálta. A jelenlegi fővárosi vezetés elkötelezett lenne egy megfelelően kivitelezett behajtásidíj-rendszer kialakítása iránt, de ehhez olyan döntéseket kellene meghoznia, amelyek nem mennek a kormány hozzájárulása nélkül – a kormány pedig blokkolja ezeket a döntéseket.

Mit jelent az európai zöldek számára, hogy új vezetése van Budapestnek?

Karácsony Gergely megválasztásával az európai zöld politika is egy óriási lehetőségre tett szert. Ma az európai zöld politika számára az egyik legégetőbb probléma az, hogy beszorul-e Észak-Európába vagy képes lesz-e kinyújtani a csápjait és megerősödni a dél-európai és a közép-kelet-európai régióban is. A 2019-es EP-választás nagyon sikeres volt a zöldek számára a magországok területén, de a déli és a keleti tagállamok tekintetében rosszabb a helyzet, mint volt. Ebből a szempontból rendkívül fontos, hogy Karácsony Gergely már tavaly december 10-én ellátogatott Brüsszelbe és találkozott mind az Európai Zöld Párt (EGP) mind a zöld frakció vezetőivel. Szerintem rendkívül fontos, hogy éppen egy illiberális, szélsőjobboldali populista és euroszkeptikus ország fővárosát irányítja egy zöld politikus.

Ez lehetőséget tud adni arra, hogy Magyarországon is megerősítsük és rendbe rakjuk a zöldpolitika megjelenítését, valamint az ország határain túl is létrehozhatunk olyan együttműködéseket, amelyek segíthetnek abban, hogy a zöldpolitika más országokban is meg tudjon kapaszkodni és meg tudjon erősödni a régióban. Az elmúlt hónapokban szoros együttműködés alakult ki az európai zöldekkel és több tagállam zöld pártjaival, számos nagyon konkrét program, esemény előkészítése folyik, és segítenek bennünket az európai forrásokért folytatott lobbitevékenységünk során is. Budapest a zöldpolitika európai jelentőségű fókuszpontjává vált.”

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. június 10. 06:53
Ez a mérce nem etalon, valószínűleg gyári hibás a két centilitert félliternek méri és fordítva. Jávor meg nem Benedek,hanem szarvas ezért mérni sem tud csak összehord egy rakás valótlan hülyeséget.
Flagellator1974
2020. június 10. 06:48
Irányítja? Merész túlzás.
Pekmez
2020. június 10. 06:38
Aszongya: ződ! Akkó, éretlen.
Bátya62
2020. június 09. 22:32
A címet olvastam, csak hirtelen rosszul: Városdiplomációval az imperializmussal szemben Így se rossz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!