Szállodaépítésről vitáznak Tatán

2020. június 16. 11:51

A tatai Öreg-tó partjára egy 120 szobás szállodát építenének, ami ellen aláírásgyűjtés indult a városban. 

2020. június 16. 11:51

Egy ötcsillagos, 120 szobás szállodát építene a Hell energiaitalt is tulajdonló személyek másik cége, a tatai Öreg-tó partján 24 milliárd forintból.

A szállodaépítés ellen tiltakozás kezdődött a városban. Megalakult a Stop Avalon! Facebook-csoport, és petíciót is gyűjteni kezdtek. A tiltakozók szerint kevesebb lesz a zöldfelület, az építkezés rombolással járna, megváltozna a tó és a tatai óváros látképe, az épület hasznosítása pedig fény- és zajszennyezéssel járna. Ellenzéki képviselők az építkezés megakadályozása érdekében népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, ám ebből egyelőre nem lett semmi – írja a hvg.hu

A KEMMA májusban számolt be az építtetők sajtótájékoztatójáról. Ott többek között elhangzott: a beruházás összértéke mintegy 25 milliárd forint, az épület illeszkedni fog a természetes és épített környezeti adottságaihoz, az Öreg-tó körbejárható marad, a szálloda maximális magassága nem éri el a 19 métert, semmilyen perspektívából nem éri majd el az Eötvös József Gimnázium épületét. Terveik szerint a beruházás 120 munkahelyet teremt, valamint évi 100 milliós összadóbevételt jelent a városnak. A tatai műemlékvédelmi és környezetvédelmi feltételeket az Avalon Center elfogadta, a szálloda végső formáját pedig a helyi szabályozási terv fogja eldönteni ígéretük szerint.

Michl József polgármester arról beszélt: Tatának nagy szüksége van egy ötcsillagos szállodára, ami ha megépül, „óriási előrelépés lesz Tata turisztikai vonzerejében”. Elmondta: a bemutatott látványterv nem nyerte el a tetszését. Szerint azt kell megtalálni, hogyan lehet egy ilyen feladatot ellátó épületet úgy megfogalmazni, hogy az abszolút illeszkedjen az épített és a természeti környezetbe. A telekre úgy kell építkezni és a közlekedést is úgy kell megszervezni, hogy ne érje kár a vadludakat és a természeti környezetet – hangsúlyozta. Ezért határozatban szakhatósági véleményeket és tanulmányokat kért az ügyben. Ha ezek meglesznek, lakossági fórumot tartanak, majd összeülnek a képviselők is.

Az Avalon Center ügyvezetője, Tóth Róbert azt közölte: még nincsenek végleges épülettervek, és minden beruházásánál a városvezetéssel és az illetékes hatóságokkal mindig együttműködött, minden műemlékvédelmi és környezetvédelmi szabályt, előírást betartott. Ez az esetleges tatai beruházás esetében is így lesz.

Az Öreg-tó 1977-ben lett természetvédelmi terület, 1989-ben a Ramsari Egyezmény által védett nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyé, majd 2004-ben az Európai Unió ökológiai hálózatába tartozó Natura 2000-es különleges madárvédelmi területté vált.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Deotex
2020. június 16. 22:59
Tatai vagyok. Nem a politikai hovatartozás szerint kell dönteni egy ilyen projekt támogatásáról vagy elutasításáról, hanem a természeti és gazdasági hátrányok/előnyök mérlegén. Úgy gondolom, hogy a mérleg pozitív, a projekt a természetet a lehetőségei szerint tiszteletben tartja. A bekötőút és a tavon telelő vadludak sorsa kérdéses, de reméljük, azzal sem lesz gond.
Pa44
2020. június 16. 20:32
"Hell energiaitalt is tulajdonló személyek " Vajon kik azok?
bunko_jobbos
2020. június 16. 16:47
Borzasztó, hogy BÁRMI, ismétlem BÁRMI megváltoztatása ellen lehet petíciót gyűjteni, és sokan aláírják. Biztos, hogy a Hősök tere ellen is gyűjtöttek volna az épításekor, mert a liget természetes szaunáját :-) megváltoztatja, meg ki kell vágni 5 aszott fos fát. De akkoriban még normális emberek éltek itt, most meg elkényeztetett, elpuhult idióták, akiknek két fűszál érték. De persze a munkahelyeén jól szeretne keresni. ELárulom, hogy a kettő egy és ugyanaz. Akkor keresel jól, ha jó sok beruházás van Magyarországon, és igen, ahhoz néha fákat is ki kell vágni.
Sulammit
2020. június 16. 16:41
Aláírtam a tiltakozó petíciót, mert így szeretem Tatát, ahogyan van. De látom a szálloda tervét és tetszik. Ugyanúgy körbe lehet sétálni, futni, bicajozni az Öreg tót, mint eddig a szálloda is illeszkedik a tájba. Mi lesz azzal a sok panzióval a tó körül? Nem mennek tönkre a szálloda miatt? A madarakat nem fogják zargatni a szálloda vendégei?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!