Karácsony szerint Budapest finanszírozza az államot

2020. június 19. 16:20

A főpolgármester úgy látja, hogy Budapest nagyon szolidáris város.

2020. június 19. 16:20

Harminc év óta először fordul elő, hogy a főváros nettó befizetőjévé válik az államkasszának, vagyis Budapest finanszírozza az államot – írta a főpolgármester közösségi oldalán pénteken. Karácsony Gergely szerint a „Budapest-adó” minden fővárosinak körülbelül 20 ezer forintjába kerül évente.

Az ellenzéki politikus Facebook-posztjában azt írta, hogy a kormány több forrást von el a fővárostól, mint amennyit a város támogatások formájában kap, ráadásul ez már erre az évre is igaz, miután múlt héten elvontak 12 milliárd forintot a fővárostól.

Karácsony Gergely szerint az állam egyrészt arra hivatkozva veti ki „Budapest-adót”, hogy a fővárosnak is ki kell vennie a részét a koronavírus-járvány elleni védekezésből, miközben Budapest 2,5 milliárd forintot fordított a járvány elleni védekezésre, olyan feladatokra, amelyeket a jogszabályok értelmében a kormánynak kellett volna megtennie.

Veszteségek Karácsony szerint

Emellett több tízmilliárd forint a vesztesége a főváros cégeinek a járvány miatt – írta. Példaként megemlítette, hogy a közösségi közlekedésben például heti egymilliárd forint volt a veszteség.

Karácsony Gergely arról is írt, hogy Budapest egyetlen saját érdemi bevétele a helyi iparűzési adóból származik, amely nagyon „válságérzékeny”, a járvány miatt tehát akár százmilliárd forintos kieséssel is számolhatnak. Emellett a várost mintegy 114 milliárdos adósságállománnyal vették át – tette hozzá.

Szolidaritás?

A politikus szerint a másik érv, hogy Budapestnek szolidárisnak kell lennie. Hozzátette: Budapest nagyon szolidáris város, ezért lehet az, hogy minden itt megtermelt 100 forintból 97-et elvon az állam más célokra, vagyis az itt megtermelt értékeknek mindössze 2,7 százalékáról dönthetnek a fővárosiak, miközben ez az arány például Berlinben több mint 22 százalék.

Kiemelte azt is, hogy a fővárosban van a legtöbb álláskereső, itt van bajban a legtöbb vállalkozás, itt foglalkoztatják a legtöbb embert azok az iparágak, amelyek most „földbe álltak”.

(MTI)

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agrippa
2020. június 20. 11:39
Hát akkor ne habozzunk, meg kell alapítani az új Karácsony-Szigetek államot, mondjuk pl. Zuglóban! Seattleben már bejött nem?
annamanna
2020. június 20. 02:33
jajistenem, önmagában a fenti fotó miatt ezt muszáj!!! Marilyn Manson - This Is The New Shit https://www.youtube.com/watch?v=4kQMDSw3Aqo&t=24s
TMATMA
2020. június 19. 23:40
Az agglomerációból naponta 300 ezer ember jár be dolgozni Budapestre. Az ő munkájuk, illetve költésük minden eredménye nap mint nap Budapestet gazdagítja. Budapestnek ezt mar 30 éve a rendszerváltás óta kompenzálnia kellene az agglomeráció települései felé. Ez a finanszírozási probléma egyre súlyosabb, ahogy a fővárosi lakosok száma fogy, illetve Pest megyéé növekszik. 1990-ben Budapest 2 005000 lakos, Pest megye: 900 000 lakos 2018-ban Budapest lakossága: 1 749 734 fő, ezzel szemben Pest megyéé 2019. január 1-én: 1 278 874 fő.
tango47
2020. június 19. 23:31
"Budapest finanszírozza az államot " Ezen kívül Karácsony szarta a Holdat. (Így teljes a kép.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!