Főpolgármester-helyettes a Lánchíd felújításáról: Ha belerokkanunk, akkor is megcsináljuk!

2020. június 18. 18:09

Kiss Ambrus szerint a kormány „nettó szempontból” nem ad bele semmit a beruházásba.

2020. június 18. 18:09

A főváros mindenképpen szeretné felújítani a Lánchidat, de a beruházást a Váralagút megújítása nélkül képzeli el, és az sem biztos, hogy a pesti oldali villamospálya-alagút felújítására is lesz pénze. Erről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott egy csütörtöki budapesti háttérbeszélgetésen. A Lánchíd-beruházásról úgy fogalmazott: „ha belerokkanunk, akkor is megcsináljuk”.

Közölte, tárgyalnak az Európai Beruházási Bankkal (EIB) arról, hogy átalakítsák a hitelszerződést; reményeik szerint jelentős részben ebből a fejlesztési forrásból végeztetik majd el a Lánchíd felújítását. A főpolgármester-helyettes szerint valójában a kormány „nettó szempontból” nem ad bele semmit a beruházásba, mert az állami támogatásként várható 6 milliárd forinttal „igazából csak az áfa összegét” adják oda. Hozzátette: a főváros ezt tudomásul vette, de azt kérte a kormánytól, hogy a pénzt a pályatestre fordíthassák, a Váralagút felújítása nélkül.

Kiss Ambrus elmondta, a kormány még nem módosította az erre vonatkozó határozatot úgy, hogy a Váralagút felújítása nélkül is érvényes legyen a 6 milliárdos támogatás. „Erre még vár a főváros” – tette hozzá. Azt is kérték továbbá, hogy ne 18 hónapig tartson a híd lezárása, mert azt árdrágítónak tartják, szemben a kormány álláspontjával. Közölte, reményeik szerint augusztusban „feltételes közbeszerzést” tudnak kiírni a Lánchíd pályatestének felújítására. Ennek „szakmai feltétele”, hogy egy új műszaki keretrendszerben szétválasszák egymástól a hídtest és a pesti villamosalagút felújítását, mert ez utóbbi attól függ, mennyi pénz áll majd rendelkezésükre a beruházásra. Elmondta, a főváros utasítására a BKK már felkérte a Főmtervet az új hídszakvélemény elkészítésére, és az még júniusban meglesz.

(MTI)

Összesen 227 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. június 19. 09:03
Kiss hülye, mit hazudozol?! Már megint áldozatot játszol. Nem kell ellopni a Lánchídra szánt pénzt (is) és akkor semmi probléma!
Mich
2020. június 19. 09:03
Kiss hülye, mit hazudozol?! Már megint áldozatot játszol. Nem kell ellopni a Lánchídra szánt pénzt (is) és akkor semmi probléma!
koronaszepe
2020. június 19. 08:00
Örvendetes, hogy a főváros új vezetése fontosnak tartja a nemzetet, a nemzet valódi érdekét, így a nemzeti szimbólumokat, és a kormány akadékoskodása ellenére megvalósul a Lánchíd felújítása, ami egy nemzeti szimbólum. Ez a valódi nemzeti politika! Az álnemzeti csibészek megpróbálják tűzijátékokkal elvakítani a budapestieket, de nem fog sikerülni, ezen csak veszíthetnek. A nemzetüket valóban szerető polgárok, ha ez szükséges, téglajegyenként, ezer forintonként fogják összeadni a híd felújításának költségeit.
catalina9
2020. június 19. 07:08
Főpolgármester-helyettes a Lánchíd felújításáról: Ha belerokkanunk, akkor is megcsináljuk!" azt mondta a kisunokám, hogy megissza a kakaóját, ha belerokkan is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!