Alapjogokért Központ: Az Orbán-kormány szakított a „merjünk kicsik lenni” politikájával

2020. június 02. 15:00

Az Alapjogokért Központ új kutatási projektjének bemutatóján jártunk, amely a 2010-2020 közötti tízéves kormányzást vizsgálja.

2020. június 02. 15:00
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Az Orbán-kormány tízéves munkáját vizsgáló tanulmánysorozatának első fejezetét mutatta be az Alapjogokért Központ két munkatársa, Panyi Miklós nemzetközi ügyekért felelős igazgatóhelyettes és Molnár Balázs, a projekt vezetője. A 2010-2020 közötti időszakot felölelő kutatási anyag az Őszinteség, bátorság, büszkeség Újra naggyá teszik Magyarországot címet viseli.

Ahhoz, hogy ezt a tízéves kormányzati ciklust megfelelően tudjuk értékelni, mindenképpen fontos egy olyan állapotfelmérés készítése, ami a problémák megfelelő kezeléséhez szükséges. Őszinteség – ezt a beszédes címet kapta a tanulmány első fejezete. „Azt látjuk, hogy ahhoz, hogy ez az elmúlt tíz év olyan eredményeket hozzon, amiket mindannyian tapasztalunk,

– emelte ki Panyi Miklós.

Ehhez azonban leltárt kellett készíteni, nem csak a 2002-2010-es időszakra vonatkozóan, hanem az azt megelőző időszakról: a rendszerváltás utáni korszakról, sőt a kommunizmus hetvenes-nyolcvanas éveinek a problémáiról is. Az Alapjogokért Központ álláspontja szerint ennek ismertetése azért is elkerülhetetlen, mert enélkül nem lehet megérteni az Orbán-kormány filozófiáját, stratégiáját és intézkedéseit.

A kutatási anyag négy fontos részből áll. Az első fejezet a szocializmus hagyatékának négy legnagyobb válságjelenségét vizsgálja. Először a népesedéspolitika kérdéskörét járja körül, és a népesedési válság kialakulásának folyamatát mutatja be. „Ez az elmúlt tíz évet jellemzi és ennek a gyökerei szintén a hetvenes-nyolcvanas években találhatóak” – ismertette a nemzetközi ügyekért felelős igazgatóhelyettes.

Ezután kitér az állam eladósodásának problémakörére, ahol terítékre kerül az a politika, amit nem csak a 2002 és 2010 közötti balliberális kormányok, hanem a rendszerváltást megelőző kommunista rezsim is folytatott. „A hitelből finanszírozott életszínvonal-emelés, és a hazugságokra épített trükkök százaival folytatott kormányzati politika,

fogalmazott Panyi Miklós, majd Molnár Balázs hozzátette: komoly kihívás volt az a szociális válság és életszínvonal-csökkenés, amit az Antall-kormány megörökölt, ugyanis Antallék egy olyan országot vettek át, ahol több millióan küzdöttek megélhetési gondokkal. „Szintén kártékony volt, a nemzettudat és a nemzeti kultúra tudatos rombolása, amelynek szintén hosszútávú következményei voltak.”

A bemutatott kutatási anyag a foglalkoztatási-szerkezet legfontosabb kérdéseire is kitér, amelyben szintén egy teljesen új fejezetet kellett nyitni, „hiszen amikor a miniszterelnök úr meghirdette az egymillió új munkahely programját, emlékezhetünk, hogy milyen lesajnálóan legyintettek rá az akkori balliberális politikusok”. Az idei márciusi számok viszont azt mutatják, hogy ez a kitűzött cél teljesült.

A negyedik terület pedig amelyet a tanulmány első blokkja érint, a nemzetközi szervezetek magyarországi befolyásának problémája, amellyel szintén nyíltan szembe kellett nézni 2010-ben, és az elmúlt tíz évben folyamatosan. „Ez alatt nem csak a nemzetközi pénzügyi szervezetekre kell gondolni, hanem például a bankrendszernek a nagy arányú külföldi tulajdonmértékére, valamint a nemzetközi NGO-hálózatokra is, amelyek demokratikus felhatalmazás nélkül próbálják befolyásolni a magyarországi politikai és jogalkotási viszonyokat” – magyarázta az igazgatóhelyettes.

Szintén őszintén kellett beszélni a nemzetpolitikáról is,

amelynek az volt a lényege, hogy a magyar érdeket nem a nemzeti érdek határozza meg, hanem a Nyugatnak való megfelelés és a konfliktuskerülés.

A második fejezet a rendszerváltás örökségével foglalkozik. Noha '89-90-ben történelmi átalakulásról volt szó, amelyben Magyarország jogi értelemben visszanyerte szuverenitását és szabadságát, a szocializmus káros jelenségei tovább éltek. A tanulmány ebben a fejezetben kitér többek között az elitek háborújára, a tárgyalásos átmenet ellentmondásos eredményeire, a szocialista elit szakértői mítoszára és a hatalomátmentésre is.

–  fogalmazott a projektvezető.

A harmadik fejezet már a 2002 utáni időszakot járja körül, amikor is a szocializmus olyan válságjelenségei éledtek újjá, mint az eladósodás, vagy a hitelekből fenntartott gazdasági növekedés kifulladása, aminek következtében Magyarország sereghajtó pozícióba került a térségben. A gazdasági válságot szociális- majd jogállami válság követte. Ezt az időszakot közbiztonsági problémák, a középosztály és a polgárosodás megtörése, valamint a magyar pártrendszer átalakulására jellemezte. „Létrejött egy új többség, amely képes volt Magyarország rendszerváltás utáni történetében először 50 százalék feletti eredményeket elérni, és létrejött egy centrális erőtér” – mondta Molnár Balázs.

Az utolsó fejezetben a kutatási anyag kitér az Orbán Viktor által meghirdetett nemzeti ügyek mentén történő kormányzásra. Válságkezelés kezdődött, amely során sor került a közbiztonság és a közteherviselés helyreállítására, valamint a gazdaság strukturális átalakítására. Új alapokra helyzeték az átadás-átvétel ügyeit, és új kormányzati szerkezetet alakítottak ki. „A tanulmány zárásaként egy gazdasági-válságkezelési  programot, a 29 pontos gazdasági akciótervet ismertetjük. Röviden összegezve, a tanulság az,

Ez volt az a tényező, amely miatt 2014-ben és 2018-ban is kétharmados többséggel választották újra őket” – foglalta össze az igazgatóhelyettes.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. június 02. 19:00
Szükséges, hogy eljusson azokhoz is az adatok sokasága, amivel alá lehet támasztani az állításokat.
luisbathhelena
2020. június 02. 17:07
Itt vmi betalalt hogy a ballibsi siserehad ennyire ugrik...
Knerten
2020. június 02. 17:02
Az Alapjogokért Központ a Fidesz visszhangkamrája. Ezek a tanulmányok azért teljesen feleslegesek, mert csak és kizárólag azokhoz jutnak el, akik úgyis tudják azt, ami le van írva bennük. Akiknek érdemes lenne elolvasniuk, azok jó eséllyel vagy az AK létezéséről sem tudnak, vagy ideológiai alapon megfontolás nélkül elutasítják ezeknek az írásoknak a tartalmát. Itt lenne az ideje, hogy a Fidesz ne csak a saját táborával kommunikáljon (ami rövid távon nyilván nagyon kényelmes és kifizetődő), hanem lassan elkezdje megszólítani azokat a választókat, akik pontosan emiatt az egyirányú, egycsatornás kommunikáció miatt fordultak el a Fidesztől. Például azokat a fiatalembereket, akik felveszik a babaváró hitelt, a CSOK-ot, igénybe veszik az adókedvezményt, és közben a kormány esküdt ellenségei (úgy, hogy fogalmuk sincs, mit köszönhet az ország vagy ők személyesen a Fidesz-kormánynak).
nemecsekerno_007
2020. június 02. 16:35
Az ellenzék már a ,,merjünk hülyék lenni,, politikát folytatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!