Szlovák miniszterelnök: „A múltat nem mi írtuk, a jövő viszont a kezünkben van”

2020. május 31. 12:12

A miniszterelnök közel 100 felvidéki magyar közéleti személyiséget hívott meg a pozsonyi várba

2020. május 31. 12:12

A napokban Igor Matovič, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke nevében számos felvidéki magyar politikai és közéleti személyiség kapott meghívást egy baráti találkozóra, amelyre 2020. június 2-án, kedden kerül sor a pozsonyi várban. Az eseménnyel kapcsolatban portálunk Berényi Józsefet kérdezte, aki május 26-án Pozsonyban munkaebéden találkozott a szlovák miniszterelnökkel – írja a Felvidék.ma

„Korábban tájékoztattam a Felvidék.ma olvasóit, hogy a munkaebéden Igor Matovič élénken érdeklődött arról, hogy a trianoni évforduló hogyan érinti, milyen érzéseket vált ki a felvidéki magyarokból. Azt tapasztaltam, hogy mindenképpen valamilyen gesztust szeretne tenni a kormányfő az évforduló kapcsán a Szlovákiában élő magyarok felé.” – mondta Berényi

Felvetődött benne annak a lehetősége, hogy a járványügyi óvintézkedések betartása mellett mintegy 100 vendéget tudnak fogadni a pozsonyi várban. Így adott volt a helyzet, hogy a kormány tagjait és a felvidéki közélet személyiségeit egy közös eseményre hívja a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából.

Az esemény keretében ismereteim szerint egy rövid kultúrműsor után Igor Matovič, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke mond beszédet. A meghívó tartalma szerint ez Trianon 100. évfordulójáról, a magyar összetartozásról fog szólni, valamint a mai szlovák–magyar és a Kárpát-medencei kihívásokra fogalmaz meg üzenetet.

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2020. június 01. 10:31
Nemrég olvastam, hogy a szlovákok a magyarokkal akartak szövetségben élni. A nagy befolyással rendelkező Masaryk intézte el, hogy hozzájuk csatolják Szlovákiát.
konfucius
2020. május 31. 23:13
Kedves Miniszterelnök Úr, mit szólna pl . a kettős állampolgárságot tiltó törvény feloldásához? Mondjuk gesztus gyanánt, mert ez magunknak a világon semmibe sem kerül, de legalább mentesülne a vegzatúra alól minden felvidéki magyar, aki igényelte a magyar állampolgárságot. Vagy éppen mi lenne, ha az ottani magyarokra különleges nemzeti kincsükként tekintene, mert egy darab Magyarországot testesítenek meg maguknál, tudja, azt az erős és jófej szomszédot, akikre bármikor számíthatnának, ha mernének, partnerként. Valamint mert az önök magyarjai az önök országának a hasznára élnek és dolgoznak száz éve. No és mert azt a földet előtte 900 évig ezen magyarok ősei varázsolták lakható vidékké, építették gyönyörűvé, és védték meg minden erejükkel, ahogy tudták, hogy önöknek az a föld most a saját országuk lehessen.
barany
2020. május 31. 20:46
Örvendetes, hogy szinte valamennyi hozzászólás pozitív. Csak azt javasolnám, hogy ne hívjuk a szlovákokat tótnak. Ezt ők nem szeretik. Lekezelőnek, sértőnek tartják. Holott nálunk ez elég gyakori, és egyáltalán nem pejoratív családnév, számos tekintélyes magyar ember viseli.
Csomorkany
2020. május 31. 18:41
Őszintén szólva nem Trianon 100. évfordulójára vártam normális megszólalást egy tót politikustól. Vannak apró csodák. Hátha lesz tovább is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!