Szijjártó: Orbán Viktor pénteken telefonon egyeztet a kínai elnökkel

2020. május 14. 16:39

A külügyminiszter elmondta, hogy eddig 121 repülőgép szállított az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, maszkokat, kesztyűket, védőruhákat, lélegeztetőgépeket Magyarországra Kínából.

2020. május 14. 16:39

„Eddig 121 repülőgép szállított az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Magyarországra Kínából” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek.

A tárcavezető Vang Ji kínai külügyminiszterrel egyeztetett és a megbeszélésről beszámolva kifejtette: köszönetet mondott kollégájának azért a segítségért, amelyet a kínai hatóságok nyújtottak Magyarországnak az egészségügyi védekezés sikeréhez szükséges eszközök beszerzésében. Közölte: eddig 121 repülőgép szállított az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, maszkokat, kesztyűket, védőruhákat, lélegeztetőgépeket Magyarországra Kínából. „A szállítások az elkövetkező hónapokban is folytatódnak” – tette hozzá.

Kiemelte: Magyarország és Kína gazdasági együttműködése továbbra is jól fejlődik,

az elmúlt három évben 9 nagy kínai beruházás érkezett Magyarországra, és ma már a kínai vállalatok az egyik legjelentősebb beruházási értékkel rendelkeznek Magyarországon.

Hozzáfűzte: a kínai cégek mind magas színvonalú, modern technológiát hoznak az országba. Szijjártó Péter kitért arra: a magyar gazdaság új dimenzióba léptetésében fontos szerepet játszik a digitalizáció, az 5G-technológia. „Tavaly ősz óta Budapest belvárosában is használható az 5G-hálózat, és a Vodafone-nak ezt a hálózatát a Huawei építette ki itt” – mutatott rá.

Emlékeztetett: sikerült aláírni a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal modernizálásáról szóló megállapodást is, így a pénzügyi fedezet is adott ennek a fontos beruházásnak a megvalósítására. „A beruházással Magyarországon keresztül vezet majd a legrövidebb, leggyorsabb út a görög kikötőkbe érkező kínai árucikkeknek Nyugat-Európa felé” – magyarázta. A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a két ország pénzügyi együttműködése jól alakul, hiszen a Magyar Nemzeti Bank és a kínai jegybank között kiváló az együttműködés, és abban állapodtak meg, hogy ezt bővítik a jövőben. Megjegyezte: pénteken Orbán Viktor miniszterelnök és a kínai elnök is egyeztet telefonon, és most ezt a megbeszélést is előkészítették.

(MTI)

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. május 14. 18:21
Ezek legalább nem olyan hülyék, mint az EU vezérkara.
peter.jordanson
2020. május 14. 18:20
Kínai elvbarátai(n)k küldenek majd cuccost, kérdés, mit kérnek cserébe. Sajnos félő, hogy drágán megszámítják ezt Viktornak, aki persze a kipcsakportyát magyarvirtusnak adja el a szorgos felszopóival. Hány kínai, ázsiai migráns jöhet majd Mo.-ra a magyart elsárgító Orbán-Kalergi-terv keretében? Azon felül, akik itt vannak. Nagy a kussolás a Bp.-Belgrád vasútról is. Paks 2-ről meg főleg. Amire már a hitel is ketyeg, mióta is?
Szuverén maffiaállam
2020. május 14. 17:22
Hajrá Don Vittorio! Olvass be neki az ajándékba kapott kínai vírus miatt!
kunfia
2020. május 14. 17:14
-Halló,a kínai elnököt keresem,Viktor vagyok! -Milyen Viktor?Ja,te!Mit akarsz?Előre megmondtam,hogy selejt,de neked kellett a visszaosztás. -Azzal semmi baj,a buta birkáim nem értik az egészet,azt hiszik,hogy jó árut küldtetek,még áldanak is érte. -Akkor mit akarsz? -Kaptam még pénzt az uniótól,ha van selejt áru,az még kell.A felét meg zsebbe kérem vissza,mint korábban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!