Novák Katalin: Bővítjük a 13. havi nyugdíjra jogosultak körét

2020. május 16. 11:23

150 ezerrel lesznek többen, és nem lesz felső összegplafonja ennek az ellátási formának – jelentette be a családügyi államtitkár.

2020. május 16. 11:23

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatójának elején Gál Kristóf, az ORFK szóvivője bejelentette: Orbán Viktor bejelentést tesz délután az esetleges budapesti lazítással kapcsolatban.

Novák Katalin családügyi államtitkár megköszönte a családok kitartását. Kifejtette: még nem értük el a célt, hogy Magyarország családbarát ország legyen, de közel vagyunk hozzá. „A családbarát politika, gondolkodás, kormányzás nem csak azt jelenti, hogy a fiatalok annyi gyermeket vállalhatnak, amennyit szeretnének, hanem azt is, hogy a generációk közötti élet is egyre jobb legyen, ezért vezetjük vissza a 13. havi nyugdíjat” – mondta.

Bejelentette: bővítik a 13. havi nyugdíjra jogosultak körét, 150 ezerrel lesznek többen, és nem lesz felső összegplafonja ennek az ellátási formának, ahogy az a balliberális kormányok idején volt (80 ezer forint). Novák Katalin arról is beszélt: a veszélyhelyzeti időszakra nem számítják majd máshogy az ellátási jogosultságot, a családügyi kedvezmények sem csorbulnak a veszélyhelyzetben keletkező nehézségek miatt, a számítási mód mindenben olyan lesz, mint a járvány előtti helyzetben volt.

A kismamáknak, kispapáknak ingyenes KRESZ-tanfolyam, igyenenes KRESZ-vizsga és ingyenes középfokú nyelvvizsgázás is lesz. Döntés született arról, hogy a napközis nyári táborokat engedélyezik, és hamarosan megszületik a szabályozás velük kapcsolatban.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa jelezte, már engedélyezett a szálláshely-szolgáltatás, ott van lehetőség vendéglátásra is. 200 főig szervezhetők esküvők, lagzik, temetések. Kiss azt is elmondta: az idősek vásárlási sávját egyelőre nem változtatják meg. Hozzátette: a kijárási korlátozások megszegőivel szemben még mindig napi több száz intézkedésre volt szükség.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy legkésőbb jövő év tavaszára kifejleszthetik a védőoltást, és elsősorban az egészségügyi dolgozókat és a legveszélyeztetettebbeket olthatják majd. „Nem tudjuk, mi lesz, de épp ezért kell fenntartani az intézkedéseket. Reménykedjünk, hogy lesz gyógyszer. Használunk malária elleni szereket, használunk májgyulladás elleni szereket, használunk egy japán megoldást, és reményeink vannak az immunterápiában és a vérplazma-terápiában is" – fejtette ki.

Kiss Róbert újságírói kérdésre elmondta: a határokon továbbra is egészségügyi vizsgálat vár a belépőkre.

(Infostart/Mandiner)

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2020. május 17. 16:50
Természetesen a kinyomszmagadból, az: kinyomsz magadból
kunfia
2020. május 16. 21:12
Nem lesz felső összegplafon? De örülnek most a leendő fideszes nagynyugdíjasok úgy 1millió felett,akik 4év múlva már az ellenzéki kormány alatt mennek nyugdíjba, Szerintem csalódni fognak,mert az ellenzék biztosan maximálja majd.Sőt,szerintem ,aki a megélhetési plafon fölötti nyugdíjat kap,annak nem is kellene adni 13.havit 4év múlva sem.
ugorka
2020. május 16. 20:08
Nem volt jó ötlet a koronavírus miatti első ijedelemre bejelenteni a 13. havi nyugdíjat. Meg kellett volna várni, amíg a gazdasági hatások látszanak. De ha már bevezetik, akkor legalább felső korláttal kellett volna. Meg ha már a nyugdíjhoz nyúlnak, akkor nem ártott volna a rendszer igazságtalanságait korrigálni. Ezeket egy ilyen emelés pont, hogy konzerválja. Köztudott, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható. Jövőre kifut a korhatáremelés hatása, onnantól minden évben (jóval) több ember megy nyugdíjba, mint ahányan belépnek a munkaerőpiacra a fiatalabb korosztályból.
Tiszafa
2020. május 16. 19:56
"Novák Katalin arról is beszélt: a veszélyhelyzeti időszakra nem számítják majd máshogy az ellátási jogosultságot, a családügyi kedvezmények sem csorbulnak a veszélyhelyzetben keletkező nehézségek miatt, a számítási mód mindenben olyan lesz, mint a járvány előtti helyzetben volt." Balf@szok! Ugye milyen diktatórikus?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!