Szijjártó: A nemzeti válaszok működnek a legjobban

2020. április 07. 09:59

A brüsszeli koordináció háttérbe szorult a koronavírus elleni védekezésben – emelte ki a külügyminiszter az Országgyűlés keddi ülésén.

2020. április 07. 09:59

A tárcavezető napirend előtti felszólalásában, a NATO és az EU külügyminisztereinek értekezleteiről beszámolva kiemelte: mindenki nemzeti alapon, a nemzeti specifikumoknak, érdekeknek megfelelően hozta meg a döntéseit, míg a brüsszeli koordináció minden területen háttérbe szorult, legyen szó a repatriálásról vagy az egészségügyi védőeszközök beszerzéséről.

Közölte: egész Európa – beleértve „az állandóan rendkívül kritikus és a demokrácia lényegéről sok esetben oktatni és leckéztetni is kész” Nyugat-Európát – Kínában áll sorba az egészségügyi védőfelszerelésekért. Ezért lehet, hogy a járvány után a keleti kapcsolatokra vonatkozó európai politikát is át kell gondolni – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a mostani parlamenti ülés élő cáfolata annak „a nemzetközi álhírgyárban folyamatosan megtermelt fake news-nak, amely szerint a magyar parlamentarizmust sutba vágtuk volna”. A magyar parlament ülésezik a veszélyhelyzet alatt is – mutatott rá.

Külügyminiszteri tanácskozások

Szijjártó Péter a NATO-tagállamok külügyminiszteri tanácskozásáról elmondta: a szövetségnek kellő figyelmet kell fordítania a terrorizmus elleni küzdelemre, mert a terrorizmus az egyik legfőbb kiváltó oka az illegális migrációs folyamatoknak. Ha egy ellenőrizetlen, nagy létszámú migrációs hullám elindul, az nemcsak az eddig biztonsági és kulturális kockázatokat, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázatokat is hordoz – vélekedett.

Kitért arra: az Afganisztánban állomásoztatott magyar katonák létszámának növelése előtt álltak, amikor az Egyesült Államok megállapodott a tálibokkal, így az afganisztáni csapatlétszám-emelésre nincs szükség, az oda szánt kontingenst más NATO-műveletekben használhatják fel, és erről a NATO-főtitkárral folytatnak konzultációt.

Megjegyezte: az Irakban ellátott NATO-feladatok kiszélesítését támogatják és készek a részvételre ebben.

A NATO katonai egészségügyi központja komoly szerepet vállal

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Budapesten működik a NATO katonai egészségügyi központja, amely komoly szerepet vállal a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Közölte: egy úgynevezett reflexiós csoportot működtet a NATO, ennek feladata a felkészülés az új típusú kihívásokra és az abból fakadó változásokra, de több közép-európai és balkáni ország képviselője is jelezte, hogy földrajzilag egyenlőtlen elosztású a csoport, mert csak egy közép-európai szereplő van benne.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2020. április 07. 11:38
Az EU leszerepelt.
zsoltkom2
2020. április 07. 11:03
"Szijjártó: A nemzeti válaszok működnek a legjobban" "Az ország túlnyomó részén már a múlt héten a kritikus 40 százalék alá csökkent a felső 20 centiméteres talajréteg nedvességtartalma." https://bit.ly/3aOWBx8 "Egy hétvége alatt darabjaira szedte a központosított oktatást a koronavírus" https://bit.ly/2V9FpvS "A kormány gazdaságvédelmi alapjának harmada kopizás, és nincs meg a fedezete Jelentős részben nemhogy átcsoportosításokkal, de egész egyszerűen átnevezésekkel hozta össze a kormány a járványvédekezési és a gazdaságvédekezési alapokat. Már egyértelmű, hogy a kormány ha lehet, egy forint pluszpénzt sem akar költeni." https://bit.ly/2JM4ury digitális távoktatás... "El kell felejteni az igekötőket, és nem most fogjuk megtanítani a káliumot sem" "nagyjából a gyerekek 15-20 százalékát alig tudják elérni, mert legfeljebb egy okostelefon van a családban, számítógép pedig egyáltalán nincs." https://bit.ly/39KkyUZ
balbako_
2020. április 07. 11:02
Miután nem nemzeti válasz még nem született a járványra ennélfogva ez a fogalom e tekintetben is megbukott.
zsoltkom2
2020. április 07. 11:00
"Szijjártó: A nemzeti válaszok működnek a legjobban" "A kormány gazdaságvédelmi alapjának harmada kopizás, és nincs meg a fedezete Jelentős részben nemhogy átcsoportosításokkal, de egész egyszerűen átnevezésekkel hozta össze a kormány a járványvédekezési és a gazdaságvédekezési alapokat. Már egyértelmű, hogy a kormány ha lehet, egy forint pluszpénzt sem akar költeni." https://bit.ly/2JM4ury Tehát nincs tartaléka a Fidesz-kormánynak, egy kicsit hazudoztak a témában a minap... böjt idején, amikor mindjárt feltámadás lesz. A hajánál fogva akarja kihúzni magát a bajból... de tudjuk, hogy ez nem működik. Most látszik, hogy a kb. 350 000 forintos átlag magyar fizetés egy nagy kamu. Olvasni lehet, hogy az emberek többsége csak "percekig" életképes... nincs anyagi tartaléka. Mint ahogy a Fidesz-kormánynak sincs. Tehát nem maradt más hátra, jön a Fidesz-békekölcsön és az önkormányzatok padlásának a söprése. Szép új világ... lehet nosztalgiázni a 2/3-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!