Tisztifőorvos: Aki teheti, maradjon otthon

2020. március 16. 16:54

Akinek nem fontos, az ne menjen semmilyen közösségbe, vagy megszokott klubokba – fogalmazott a tisztifőorvos.

2020. március 16. 16:54

A következő napokban a fertőzések egy újabb szakaszába lépünk – jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta, hogy idehaza eddig az egyedi jellegű fertőzések voltak jellemzőek, de napokon belül a csoportos fertőzések szakaszába fogunk lépni. „Ebben a szakaszban már nem lehet megmondani pontosan, hogy ki kitől és milyen módon kapta meg a vírust” – jelentette ki a tisztifőorvos. Elmondása szerint ez a legjobban az influenza-járványhoz hasonlítható, ahol szintén nem minden esetben fellelhető a fertőzés forrása. 

Olyan szakaszba lépünk, ahol egy láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk együtt. Magyaroszág összes lakosa egy nagy-nagy erőfeszítest kell, hogy tegyen. Bizonyosan nem lesz ugyanolyan az életünk, mint az ezt megelőző szakaszokban volt” – mondta el Müller Cecília hozzátéve, hogy „a terjedés meggátolásában mindenkinek meg van a maga szerepe”. A tisztifőorvos hangsúlyozta: „miminalizálni kell a személyes kapcsolatokat” – hozzátéve, hogy ezeket szolgálják a kormányzati intézkedések is. Müller Cecília rámutatott, hogy az intézkedések legfontosabb üzenete, hogy aki teheti, az maradjon otthon. „Minden személyes érintkezés egyfajta veszélyforrást jelenthet, ezért azok legnagyobb mértékű csökkentésére törekedjünk, tehát akinek nem fontos, az ne menjen semmilyen közösségbe, vagy megszokott klubokba” – fogalmazott a tisztifőorvos.

Nagyon fontos a rendszeres kézmosás

Müller Cecília kitért arra is, hogy a 65 év fölötti egészségügyi dolgozókat igyekeznek kicsit távoltartani a szolgálattól, – hiszen ők is veszélyeztetettnek számítanak – de „ha a járvány lecseng, nagyon is számítunk rájuk”. A lakosságtól a többi között azt kérte, hogy a nagyszülők látogatását ha lehet, akkor kicsit időben tolják ki és a tömegkölekedést is mellőzzék, hogy ha ez lehetséges. A járvány visszaszorításában további fontos pontként jelölte meg a személyi higiéné betartását, külön hangsúlyozva a kézmosás fontosságát. 

Öt alapvető higiénés momentuma van a helyes kézmosásnak. Először benedvesítjük a kezet, majd utána jön a szappan, dörzsölés, öblítés és a szárítás. Ezek nagyon egyszerű, de egyben rendkívül fontos dolgok is” – mondta el Müller Cecília, aki hasonlóan fontosnak titulálta, hogy „a szemhez szájhoz ne nyúlkáljunk”. Az országos tisztifőorvos ugyancsak felhívta rá a figyelmet, hogy „a maszk használata nem szükséges, egészséges embernél nincs rá szükség”. A maszk csak a fertőzött embernek kellhet, amíg beviszik a kórházba – mondta.

A vallási rendezvények kivételt jelentenek

Az operatív törzs vezetője a környező országok koronavírussal kapcsolatos statisztikájával kezdte beszámolóját. Lakatos Tibor elmondta: Csehországban 293, Lengyelországban 125, Szlovákiában pedig 61 koronavírus-megbetegedést tartanak nyilván. Nem csak az országot, de a térséget is elérte a vírus – fogalmazott Lakatos hozzátéve, hogy „éppen ezért is volt szükség a kormányfő által bejelentett intézkedések meghozatalára”. A meghozott intézkedéseket részletezve az operatív törzs vezetője elmondta: a vendéglátó üzletekben 15 órától reggel 6 óráig senki nem tartózkodhat, az ott dolgozók kivételével. A zenés, táncos rendezvényeket pedig tilos megtartani, illetve ilyeneken részt venni is. Hozzátte, hogy ezalól „kivételt jelentenek a vallási rendezvények, az esküvők és temetések”. 

Elmondta azt is, hogy a sportági rendezvényeket zárt kapukkal, nézők nélkül tartják meg – már ahol még nem mondták le. Bezárnak a mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak és a közgyűjtemények, illetve a közösségi színterek látogatása is tilos lesz – sorolta Lakatos hozzátéve, hogy a gógyszertárak, az üzemenyagtöltő állomások és dohányboltok nyitva lehetnek. A szabályok megszegési esetén ötszázezer forintos bírásg is kiszabható – hangsúlyozta. Itt kitért arra is, hogy eddig 40 olyan honfitársunkat vonta ellenőrzés alá a rendőrség, aki megszegte a hatósági házikarantén szabályait.

Bevethető egészségügyi tanulók

Lakatos Tibor elmondta azt is, hogy a kormány elrendelte az Emmi számára, hogy vegye nyilvántartásban az egészségügyben tanuló nappali tagozatosok adatait, hiszen „szükség esetén az ilyen képzésben résztvevők az egészségügyi válsághelyzet kezelésébe bevonhatók”. Lakatos Tibor a kormány hivatalos koronavírussal kapcsolatos tájékoztatási honlapjának ideiglenes leállásáról is beszélt. Azt mondta: a mai napon – immár nem először – olyan terhelésnek volt kitéve a koronavirus.gov.hu oldal, hogy az egy időre nem volt elérhető. Hozzátette, hogy már vizsgálják, hogy történt-e szándékos cselekmény azért, hogy ez a honlap ne működjön. „Amennyiben ezt megállapítják akkor annak büntetőjogi következményei lesznek” – jelentette ki az operatív törzs vezetője.

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2020. március 16. 23:26
Tessék olvasgasd! https://mandiner.hu/cikk/20200316_kedd_deltol_lezarjak_az_eu_kulso_hatarait És ezekre se szavazz többet!?? :)))
mozgó lelkész
2020. március 16. 20:52
A WHO vezetője pont az ellenkezőjét mondja, mint Orbán: https://rd.hirkereso.hu/rd/34300334?partner=android
Menhetten
2020. március 16. 19:53
MOST fél órája voltam a helyi gyógyszertárban, szerettem volna vásárolni gyógyszertári alkoholt és teafaolajat, hogy legyártsuk itthon a család részére a fertőtlenítőt. válasz: NINCS ÉS NEM IS LESZ,AZ ÁLLAM LEFOGLALTA A KÉSZLETEKET. !!!! Az Isten verje meg őket!
Türelem
2020. március 16. 18:59
Életképek.......The Guardian: A Public Health England elemzésére hivatkozva közli, hogy Anglia lakosságának nyolcvan százaléka fog átesni a fertőzésen - egy hete még csak hatvan százalékról írtak - , ami 7.9 millió kórházi fekvőbeteget jelenthet, s optimális becslések szerint 310 ezer halottat. Ez utóbbi 0.6 százalékos érintettséget jelent. Amennyiben a halottak száma eléri a lakosság egy százalékát, akkor 531 ezer halottra lehet számítani. A járvány lefutása 2021 tavaszán várható, nyáron enyhül a dinamikája, majd ősszel és télen újra felerősödik. Az olasz példa kontraproduktív, hosszú távon fenntarthatatlan. Anglia számára fokozatos szigorítás a járható út, miközben átfertőződik a lakosság. meg a fokozatos terjedéssel védhető ki a csúcsra járatás, előzhető meg a kórházak összeomlása. A megbetegedéseket időben szét kell húzni. A hetven felettiek számára szigorú helyhez kötöttség, karantén kerül bevezetésre. Négy hónapig nem hagyhatják el a lakásukat. Itália.....Néhány nap alatt Északról harmincegyezer déli származású költözött haza. Ezért Szicília kormányzója, kormányzati jóváhagyással lezárta a légi-tengeri-közúti közlekedést, mindenki maradjon otthon. Az Európai Központi bank hibásan elzárta a hitel csapokat. Las Vegasban bezártak a kaszinók. A Citroen, a Peugeot, a Fiat, a Maserati gyáregységeket zár be, Szerbiában és Lengyelországban is. Ma délután az EU egészségügyi és közlekedési tárcavezetői videokonferenciát tartanak. Brüsszel...felfüggesztik a Stabilitási Paktumot, megszűnik a három százalékos korlátozás. Az eurozóna súlyos válságba zuhan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!