Szombathelyen senki nem marad egyedül

2020. március 29. 11:31

Mosó-szárítógép Vas megye minden mentőállomására, digitális eszközök rászoruló családoknak, ingyenes pszichológiai tanácsadás, orvosi műszerekre pénzgyűjtés, ingyen ebéd a szombathelyi mentősöknek – ezek mind a Szombathely összefog! Facebook-csoportnak köszönhetők. A közösségi tér alapítójával, Balázsy Péterrel beszélgettünk.

2020. március 29. 11:31
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Még csak nyolc nap telt el azóta, hogy megalakult a Szombathely összefog! csoport a Facebookon, máris több, mint négyezer tagot számlál. „Úgy éreztük, hogy olyan mértékű nyomással, feszültséggel és problémával jár ez a járvány, hogy szükség van egy közösségi térre, amelynek köszönhetően az arra szorulók segítséget tudnak kérni, vagy adni, másrészt senki sem marad egyedül” – mondja Balázsy Péter, a csoport alapítója, Vas megye főjegyzője, aki októberben megmérette magát a város polgármesteri székéért is.

Meglepő, de eddig több felajánlás, mint amennyi kérés érkezett. 

A kezdeményezésnek köszönhetően a megye valamennyi mentőállomása rendelkezik már mosó- és szárítógéppel. Olyan erős a segítő szándék, hogy

a kérést követően alig telt el röpke tíz perc, a celldömölki mentőállomásnak máris lett mosógépje,

egyből kettő is, így az egyik eszközt oda is adták a helyi kórháznak. Innentől kezdve az egészségügyi dolgozóknak nem kell hazavinniük, hanem a munkahelyükön is kimoshatják ruhájukat. Mindezek mellett az orvosi műszerekre gyűjtenek pénzt, de a csoportnak köszönhető az is, hogy a város mentőszolgálata minden áldott nap ingyen ebédet kap az egyik helyi étteremtől.

Felajánlások rászoruló családoknak

Hogy könnyebb legyen a digitális oktatásra való átállás, a csoporton keresztül sok felajánlás érkezik a rászoruló családoknak. Vannak, akik új, és vannak, akik használt, de jó állapotban lévő eszközökkel segítettek már, de továbbra is várják a felajánlásokat. Van, aki otthoni szuperdadusképzéssel járul hozzá a közösségi segítéshez, de van olyan helyi pszichológus is, aki ingyenes online tanácsadással szeretné segíteni azokat, akik erre rászorulnak, vagy csak úgy érzik, szívesen beszélgetnének valakivel. Az egyik hotel vezetősége felajánlotta, hogy térítésmentesen szállhatnak meg náluk egészségügyi dolgozók. 

Mindezek mellett nagyon

erős információáramlást tesz lehetővé

a közösségi tér. Az oldalon meg tudják osztani a járvánnyal kapcsolatos kormányzati tájékoztatókat, valamint a város önkormányzati felhívásait is. Jelenleg a kijárási korlátozás rendeletének szövege alá érkezik sok kérdés és komment, igyekszik mindenkinek választ adni a csoport indítója. Balázsy Péter fontosnak tartja leszögezni, hogy a csoport nem azért jött létre, hogy állami vagy önkormányzati feladatokat vegyen át, hanem hogy kiegészítse azokat.

Csoportelemzési adatok szerint a legtöbb tag nő, a 34-54-es korosztály képviselteti magát leginkább, de nagyon sokan vannak a 25-34-es éveikben járók is, és szép számban képviseltetik magukat az ennél fiatalabbak és az 54-nél idősebbek is. „Ha elmúlik a járványés mindannyian épségben megússzuk, jó lenne valamilyen jótékonysági formában folytatni a kezdeményezést. Akkora erő ez a sok jószándék, hogy nem kellene veszni hagyni” – mesél távolabbi terveiről Balázsy.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2020. március 29. 16:06
Azokat a szelepeket le kell ragasztani!!!!- akkor használható. Ezek .unkavédelmi eszközök, arra kiválóak, de járványban csak leragasztva a szelepet érnek valamit.
nyugalom
2020. március 29. 13:32
Csak nehogy czeglédi segítsen be, mert akkor annak nagy ára lesz!
pumuklik
2020. március 29. 12:25
Ez nagyon jó! De miért kell ehhez faszbukcsoport? Mert ugye az idős generáció faszbukozik?
duzur
2020. március 29. 12:04
Gratulálok ! Ha ez igy van, ez szívmelengetö. Mi mindenre képes egy szörnyü vírus ! Van akit örökre elaltat, van akiben szolidaritást ébreszt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!