Opten: Meg kell előzni a tartozásláncok kialakulását

2020. március 23. 17:07

A céginformációs vállalat adatbázisa szerint már most csaknem 30 ezer cég kockázati besorolása romlott.

2020. március 23. 17:07

Meg kell előzni, hogy tartozásláncok alakuljanak ki a járványveszély miatt, mert ez a magyar gazdaság egészét veszélybe sodorná – írta az MTI-nek hétfőn elküldött elemzésében az Opten. A céginformációs vállalat adatbázisa szerint már most csaknem 30 ezer cég kockázati besorolása romlott. A nemfizető ügyfelek a pénzügyileg stabil cégeket is nehéz helyzetbe sodorhatják, ezért felértékelődött a fizetőképesség ellenőrzése. A kilátások a járvány lefutásától és a kormányzati intézkedésektől függhetnek – tették hozzá.

Az Opten adatai szerint a hosszú lejáratú banki hitelek visszafizetési moratóriuma több mint 33 ezer vállalkozást érint. Alkalmazottaik száma meghaladja az 1,25 milliót. A törlesztések felfüggesztése ugyanakkor a rövidlejáratú banki hitelekre is kiterjed, így sokkal nagyobb kör érezheti az intézkedés hatását.

A hosszúlejáratú kötelezettségeken belül országosan a hitelek aránya 16,3 százalék. Az átlagot jelentősen meghaladja a mezőgazdaság 69,5 százalékkal, a kereskedelem és gépjárműjavítás 53 százalékkal, a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás 43,1 százalékkal, illetve a feldolgozóipar 39,9 százalékkal. A moratórium így ezekben az ágazatokban erőteljesebben hat az Opten szerint.

Hangsúlyozták, hogy a feldolgozóipar kihívásai különösen jelentősek, hiszen ez a terület hasznosítja a banki hitelállomány 20 százalékát, amelynek több mint háromnegyede devizahitel. A feldolgozóipar ráadásul több mint 700 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, így ezen a területen további intézkedések várhatók – olvasható a közleményben.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. március 23. 17:25
"Opten: Meg kell előzni a tartozásláncok kialakulását" Roppant egyszerű. Aki kifizeti elviheti. Aki nem fizeti ki nem viheti el. Semmiért semmit nem érdemes árusítani, szolgáltatni. Állítólag pár másodperc alatt lehet már pénzt utalni. Tehát nem kell a fizetéshez 30 nap, pláne nem egy év.
kunfia
2020. március 23. 17:22
"Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége Tisztelt Lakosság! A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége azzal a kéréssel fordul Önökhöz, hogy segítsenek biztosítani a mentődolgozók védőfelszerelését és mindent, ami a munkánkhoz szükséges. Védőfelszerelésből, FFP2 és FFP3 maszkokból és egyéb rendkívül fontos eszközökből, amelyek feladatunk elvégzéséhez kellenek, sajnos nem áll elég a rendelkezésünkre. Ezért gyűjtésbe fogunk, és a lakosság segítségét kérjük. Célunk, hogy Bajtársaink kevésbé veszélyes körülmények között végezhessék munkájukat a koronavírus (COVID-19) okozta veszélyhelyzetben. Ezen kívül az, hogy támogassuk őket munkájuk zavartalan elvégzésében. Ezért ezúton kérünk mindenkit, hogy aki teheti, bármilyen csekély összeggel támogassa kezdeményezésünket. A beérkezett adományokat elsősorban védőfelszerelésre szeretnénk fordítani, amiket aztán szakszervezetünk terít majd szét az országban a Bajtársak között. Ha ezekből készlethiány miatt nem sikerül eleget vásárolnunk, akkor egyéb, a mentéshez szükséges eszközöket szerzünk be a Bajtársaink számára. Ilyen eszköz lehet orvosi, műszaki felszerelés, mosógép a ruhák tisztításához, élelem, fertőtlenítő és még sorolhatnánk. Arról, hogy pontosan mire tudunk majd költeni, a mentőállomásokkal és szakszervezetünk megyei vezetőivel való egyeztetés után a beérkezett összeg függvényében tudunk csak dönteni. Ehhez pedig nem tudunk mást kérni támogatóinktól, csak bizalmat. Ugyanakkor természetesen az is nagy segítség, ha valaki maszkokat (de csak FFP2-eset vagy FFP3-asat), mosógépet, szárítógépet, egyéb felszereléseket adományoz nekünk. Ha valaki tárgyi felajánlással segítene, az megteheti bármelyik, közelében lévő mentőállomáson, de egyeztethet megyei vezetőinkkel is. Elérhetőségeiket itt találják: https://momsz.hu/momsz/tisztsegviseloink/" Ezek szerint Orbán abban is hazudott,hogy minden szükséges dolog rendelkezésre áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!