Magyar Nemzet: Egy éven belül elkészülhet a Covid-19 védőoltása

2020. március 31. 07:18

A mostani kísérletek többségében csak ideiglenes védettséget alkalmazó szereket tesztelnek, a nagyobb fokú védettséget kiváltó szer csak jóval később készülhet el – olvasható a napilap keddi cikkében.

2020. március 31. 07:18

Egyre közelebb kerül az emberiség az új koronavírus ellen bevethető vakcina előállításához – állapítja meg a napilap keddi anyagában. Ennek alátámasztására beszámolnak azokról a kísérletekről, amelyek a világ több pontján jó eredménnyel kecsegtetnek, azonban megjegyezik, ezek az eljárások feltehetőleg csak rövidebb távú védettséget nyújtanak.

Zsigmond Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete védőoltási munkacsoportjának vezetője a napilapnak korábban elmondta: az úgynevezett passzív immunizálás azt jelenti, hogy bizonyos kórokozó elleni specifikus antitestek (a már kész ellenanyag) bejuttatásával hoznak létre immunitást. A kész ellenanyag azonban nem alakít ki hosszú távú immunválaszt, csupán néhány napig, hétig ad védettséget, amíg ki nem ürül a szervezetből. Az aktív immunizálás kritériumainak megfelelő vakcina létrehozása, vagyis hogy megelőzzenek egy konkrét betegséget és hosszú távú védettséget nyújtsanak, jóval több időt vesz igénybe.

„Ennek során a vakcináknak (a gyógyszerekhez hasonlóan) négy, összesen akár 18 évig is eltartó klinikai vizsgálati fázison kell átesniük. Először meg kell határozni az antigént, amelyet felismerve az emberi szervezet képes specifikus immunválaszt adni” – magyarázta. „Ha ez megvan – folytatta –, akkor jöhet az I. fázisú klinikai vizsgálat, amelynek során annak hatását kevés, 10–50 egészséges önkéntesen vizsgálják. Megnézik, alakított-e ki immunválaszt, mennyire biztonságos, milyen mellékhatást okoz, vagyis hogy érdemes-e továbbmenni vele.”

Ha az adott antigén immunválaszt alakított ki és jól tolerálható volt, a következő lépésben már százas nagyságrendű egészséges önkéntesen tesztelik, és azt nézik, képes-e a betegség megelőzésére. Ha az immunválasz megfelelő, a készítmény jól tolerálható és biztonságos a mellékhatásprofil, akkor jön a III. fázis, amelyben már ezres nagyságrendben vonnak be egészséges embereket, és az itt nyert eredmények alapján állítják össze a betegtájékoztatót. Ezután kezdhető meg a törzskönyvezési folyamat és a IV. fázis, amelynek során a már forgalomban lévő készítmény hosszú távú hatásosságát és biztonságosságát tesztelik a felhasználói, orvosi visszajelzések alapján – fejtette ki a szakember.

(Mandiner)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. március 31. 09:51
Azt hiszem, hogy nagyon hosszú lesz ez az 1 év! Sok sikert a gyógyszerkutatóknak!
ElBundi
2020. március 31. 08:52
Qrvára ráérhetnek ott a MN szerkesztöségében. E cikk helyett inkább meleg ételt vihettél volna kedves szerzö az öregek otthonába ürhajós ruhában.
szbalint
2020. március 31. 08:02
Majd talán egy év múlva, talán pár heti védettséget biztosító oltás, komoly védettséget adó vakcinához akár 18 év kell, stb. Akkor ne is strapáljátok magatokat! Naponta beszámolni a "fantasztikus" előrehaladásról meg annál is feleslegesebb. Kicsit meg lehetne olajozni a folyamatokat, mert itt nem a kismilliomodik fejfájáscsillapítóról van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!