„Életben kell tartani magunkat fizikálisan és mentálisan is” – Schobert Norbert-interjú az e heti Mandinerben

2020. március 26. 12:30

Az elhízást tekintve katasztrofális a helyzet Magyarországon: napi szinten százak halnak meg a túlsúly szövődményeiben – mondja Schobert Norbert a Mandiner aktuális lapszámában. Az életmód-szakemberrel nagy vitát kiváltó korábbi szavairól, a magyar társadalom egészségügyi állapotáról és arról is kérdeztük: adna-e tanácsokat Orbán Viktornak?

2020. március 26. 12:30
null
Szalai Laura

„Az újrakezdésbe sokkal könnyebb lesz úgy belevágni, hogy formában van az ember. Ezt az országot ugyanis a járvány után újra kell építeni. Motivált és egészséges emberekre lesz szükség, ezért életben kell tartani magunkat fizikálisan és mentálisan is” –mondja Schobert Norbert hetilapunk új számában. Azt üzeni mindenkinek, hogy amíg otthon vannak, mindenki mozogjon, sportoljon és figyeljen az étkezésére. 

Az életmódguru a járvány kapcsán kialakult helyzetről elmondta, a boltjai forgalma január óta meredeken növekedett, hétről hétre többen vásárolták a termékeinket egészen a koronavírus okozta krachig. „A kormányfő által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések óriási segítséget jelentenek. Teljes mellszélességgel támogatom Orbán Viktort.”

Schobert Norbertet természetesen megkérdeztük a januári, nagy visszhangot kiváltó kijelentéséről is, miszerint a házasságok jelentős része azért megy tönkre, mert a nők a szülés után évekkel még mindig nem tudják leadni a felszedett túlsúlyt.

„A stílusért bocsánatot kértem. A szavaimat a média forgatta ki, ebből lettek aztán olyan címadások, hogy »Norbi lenézi a kövér embereket«, »Norbi beleállt a terhességbe«. Pedig az elhízás következményeivel kapcsolatban ennél sokkal keményebben is fogalmaztam már korábban. Mint életmódszakember nem az elhízottakkal, hanem az elhízással szemben harcolok. Ez ugyanolyan, mint az, hogy az orvos nem a fertőzöttek, hanem a fertőzés ellen küzd” – vélekedett.

Beszélt arról is, hogy az elhízást tekintve katasztrofális a helyzet Magyarországon:

napi szinten százak halnak meg a túlsúly szövődményeiben.

Szerinte végre be kellene látni, hogy az elhízás nemzetgazdasági katasztrófát jelent. „Nem vicc: tíz év múlva az elhízás maga alá temetheti a magyar gazdaságot. Ez majd akkor lesz igazán érzékelhető, amikor a népesség drasztikusan tovább csökken – hiszen az elhízott férfiak és nők sokkal kisebb eséllyel tudnak gyermeket nemzeni.”

 A beszélgetésből kiderül az is, hogy Schobert a csipszadó ötletét zseniálisnak tartja, szerinte csupán az a baj vele, hogy nem a valós problémát orvosolja. A menzareformról hasonlóan gondolkodik, és jelezte, hogy a tervei közt szerepel egy saját közétkeztetési reform megvalósítása. „A veganizmus nem egy egészséges életmód, ennek ellenére semmi bajom vele. Ez hit, a vegánba belekötni olyan, mint valakit azért megkülönböztetni, mert nem keresztény, hanem zsidó vallású” – állítja a szakember.

Arról is beszél:

nem a politikusok dolga példát mutatni az egészséges életmód terén.

„Nem attól lesz valaki nagy formátumú politikus, mert kigyúrja magát, vagy éppen fut. Churchillt sem nézzük le, pedig el volt hízva, kopasz volt, állandóan viszkizett és szivarozott, miközben a történelem egyik legnagyobb politikusa volt. Hitler meg vegetáriánus volt és roppant sportos, mégsem tudnám tisztelni soha”  – fogalmaz.

Orbán Viktornak adna életmódtanácsot, ha felkérné rá? – kérdezzük Schoberttől, aki jelezte: ha megkeresné ilyen kéréssel, „egészen biztosan, nagyon szívesen”. Hozzáteszi: „A miniszterelnököt féltem, hiszen brutális mennyiségű, napi húszórányi munkát végez” – mutatott rá.

Az interjúban szó esik a klímavédelemről is, aminek kapcsán az életmódguru hangsúlyozta: bár óriási mozgalmak indultak el a klímaváltozással kapcsolatban, de szerinte nem ez az útja annak, hogy megfékezzük a folyamatot. „Gondoljunk bele: ha csak az elmúlt egy évet nézzük, a legtöbbet a koronavírus tette a klímaváltozás ellen. Több millió tonnával csökkent a kerozinkibocsátás, az emberek abbahagyták az utazgatást, csökkent az ipari termelés.”

 

A teljes interjú a Mandiner csütörtökön megjelent, új lapszámában olvasható!

 

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bgabor47
2020. március 27. 13:38
Már csodálkoztam, hogy a mi univerzális, mindenhez értő szakemberünk még itt nem szólt hozzá. A véleménye nem érdekel, hiszen annak éppen annyi értéke van mint önön magának, de szívesen emlékeztetnék arra, hogy a szép otthonából szózatot intézett az üzlethelyiségeket bérbeadókhoz, hogy ebben a nehéz időben ne kérjenek bért a boltjaikért. Ő aki még pár napja azzal haknizott, hogy emelkedett a bevétele. Ő aki most ugyanannyiért árulja a vackait, mint annak előtte. Nem inkább arról van szó, hogy csökkent a profitja. A profit lemondására szólítja fel a tulajdonosokat. Azokat és most nem a plázákról beszélek, hiszen ők úgysem fogják csökkenteni a bért, hanem azokról, mint amilyen pl. én vagyok. Akinek maradt egy üzlethelyisége, amit igen szerény bérért adok ki és nem azért, hogy a profitomat növeljem belőle, hanem csak azért, hogy a szerény nyugdíjamat kiegészítsem belőle. Egyébként én még ennek ellenére is hajlandó lennék arról a szerény bevételről lemondani, ha a norbi is lemond a fényűző palotájáról és csak annyira támogatná belőle a rászorulókat, amennyire nekem szükségem van arra a kis havi plusz bevételre. Norbi, ha akarsz válaszolni, ismered az elérhetőségemet, hiszen volt már közös ügyünk, ha neked az nem is volt annyira kellemes.
BartSimpson
2020. március 26. 18:19
Megáll az ész és ácsorog. Ezt kellett megszólaltani ? Mi / ki jöhet ezután ? A nyugdíjas rocker a Szíriuszról ? Az is szagértő :-)
Nagyl
2020. március 26. 17:50
Nem ezt a pszichopatát kellene reklámozni... Az elhízás összetett probléma, nem véletlenül szívunk vele annyian. Önmagában az emberi anyagcsere is rendkívül bonyolult, és ott vannak még a mentális, szociológiai, környezeti stb. hatások. Ehhez ennél a nyominál jóval több kellene.
peter.jordanson
2020. március 26. 17:49
Lehet kritizálni a csávót az undorító celebkedés meg az ocsmány marketing miatt, azonban sok mindenben igaza van. Az EU egyik legdagadtabb és egyben a kegrákosabb nemzete vagyunk. Tarol az alkoholizmus, aki a rövidezés meg a pálinka kultuszára rosszat mond az meg hazaáruló. Közben azért megy a gyíkvállúzás. A levegő kurvaszar, de nem több biciikliút meg jobb tömegközlekedés Budapesten és környékén sem, mert az buziskodás, költsünk inkább a várra százmilliárdot. Esetleg stadionra meg kibaszott olimpiára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!